Напишете дума/думи за търсене

Съвети за избор на най-подходящата пералня

Източник: Pixabay

Чистотата е едно от най-важните неща във всеки дом. Независимо дали имате голямо семейство или живеете самостоятелно, пералнята е задължителна за поддържането на лична хигиена. И тук не става дума просто за чисти дрехи и текстил, а за цялостно, здравословно отношение към дома.

Предимствата на пералнята

Едва ли има нужда да обясняваме подробно основната полза от пералните – чистите дрехи. Наред с това обаче този уред помага и за дезинфекция в борбата с редица бактерии, с които ръчното пране едва ли би се справило. Пералнята пести време и средства и е подходяща за монтаж във всяко помещение, удобно за тази цел.

Как да изберем най-удачната за нас пералня

На пазара се предлагат множество различни модели, които впечатляват с отличния си дизайн. Но не бързайте прекалено. Всеки избор е строго индивидуален и зависи от личните предпочитания, така че преди да вземете това важно решение, отделете малко повече време на няколко изключително важни аспекта.

Хоризонтална или вертикална

Според начина на зареждане с дрехи пералните се делят на два вида – хоризонтални и вертикални. Често вертикалните модели предлагат по-голям капацитет на зареждане, но в наши дни разликите не са от сериозно значение, тъй като всеки вид си има своите силни страни.

Местоположение

Мястото, където можете да разположите уреда, е важна предпоставка за удобната му употреба. Със сигурност трябва да има достъп до ВиК системата на жилището ви. Ако разполагате със специално пригодено за целта перално помещение, нещата ще бъдат по-лесни. В случай че искате да инсталирате пералнята в кухнята например, може да се наложи допълнителна логистика. Имайте предвид типа на отварящия се механизъм, за да сте сигурни, че сте предвидили точно колко пространство ще е нужно, за да се отваря безпроблемно вратата на уреда.

Капацитет на барабана

Основен фактор при избора на обема на пералнята е размерът на вашето домакинство. Изборът е логичен – ако то се състои от повече хора, значи ще ви бъде нужен уред с по-голям капацитет и вероятно с по-висока мощност. Капацитетът при най-търсените модели за домашна употреба варира между 3 и 10 кг.

Разход на енергия

Отдавна отминаха дните, в които тези уреди консумираха прекалено много електроенергия. Съвременните перални са максимално пестеливи, за да не оказват негативно влияние върху околната среда и върху месечната сметка за ток. При покупката имайте предвид, че обикновено по-скъп модел върви с по-висока енергоефективност. По-нискоразходните модели са маркирани със символ А, А+, А++ или А+++.

Центрофуга

Това е изключително полезна функция на съвременните перални. С нейна помощ изпраните дрехи се сушат много по-бързо впоследствие. На практика центрофугата е задължителен елемент при модерните перални машини, а мощността й е включена в описанието на уреда. Най-често минимумът е 600 оборота в минута, като моделите, които предлагат над 1 000, са доста по-ефективни. Това ще бъде една наистина практична функция през студените месеци, когато дрехите изсъхват много по-бавно заради ниските температури навън.

Други екстри

Съвременните модели перални машини предлагат редица допълнителни екстри, повечето от които вече са възприети като стандарт. Всички те правят това занимание доста по-приятно и ефективно. Сред най-популярните функционалности са настройка на таймер за стартиране на цикъла в конкретен час, програми за различен тип изпиране, подходящи за съответния вид текстил, за деликатни материи и прочие, както и изключително практичната опция за бързо изпиране.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X