Напишете дума/думи за търсене

Оноре дьо Балзак и най-добрите му цитати

Цитатите на Оноре дьо Балзак са сърцевината на неговите трудове и са основани на неговия опит.

Изборът на най-добрите мисли на френския писател и драматург, не е лесна задача. Почти всички негови изявления даряват мъдростта с красота, която затруднява избора само на няколко. В крайна сметка, говорим за един от най-великите писатели на всички времена.

„Цялото щастие зависи от смелостта и труда. Имал съм много периоди на окаяност, но с енергия и най-вече с надежда, издържах всичките. “

Един от най-интересните аспекти на цитатите на Балзак е реализмът и остротата, с които той визуализира човешкото състояние. Оноре дьо Балзак е точно това: задълбочен наблюдател на индивидуалното и социалното поведение и това е отразено в неговите произведения.

Друг забележителен аспект на творбите на този велик романист е уважението му към човешката сложност. Неговите идеи и персонажи никога не са едноизмерни или прости. Той е добър познавач на противоречивите сили, които действат във всеки един от нас, разкривайки нашето величие, но подчертавайки нищожието ни.


„Забравянето е голямата тайна на силния и творчески живот“.
Този цитат гласи, че както паметта играе определена роля в изграждането на идентичността, забравянето също играе решаваща роля в способността да се движим напред.

Балзак е идеалният пример за упорита работа. Работил е до 15 часа всеки ден и прекарвал стотици нощи, без да спи. Ето защо великото му произведение „Човешка комедия“ е едновременно монументално и вечно.

Друг от цитатите му гласи: „Когато се съмнявате във вашата сила, вие давате сила на вашето съмнение“. Това е игра на думи, която съдържа голяма истина - несигурността се храни от себе си.

Оноре дьо Балзак, мислителят

Оноре дьо Балзак мисли много за живота и неговото значение, както и за ценностите и тяхното значение. Резултатът от тези мисли е следното твърдение:

Най-просто казано, мисленето за лошите неща, които могат да ни сполетят, в повечето случаи е безполезно.
Една от повтарящите се теми в цитатите на Балзак са пороците и страстите. В тази връзка той казва:

„Благородните страсти са като пороци: колкото повече са доволни, толкова по-големи растат“.


Това ни казва колко всъщност са страстите и техните положителни и отрицателни страни. И страстите, и пороците са склонни да растат, когато им е позволено да се развиват.

Връзки между хората
Това е красив цитат на Балзак, който се позовава на приятелството:

„Това, което прави приятелството неразделно и което удвоява очарованието му, е чувството, което ни липсва в любовта - имам предвид увереността“.


Със сигурност не е сгрешил. Въпреки че в романтичната любов винаги има известна несигурност, приятелството ни дава сигурност.

По отношение на взаимоотношенията между хората Балзак отбелязва:



Истинските любовни връзки са много по-деликатни от тези, основани на удобство или навик.
Балзак като добър французин посвещава някои от своите размисли на външния вид и елегантността.

„Елегантността е науката да не правиш нищо, точно същото като всички останали и да създаваш впечатлението, че правиш това, което правят всички останали”.


Подобно на много други велики герои в историята, животът на Балзак не е лесен. Той преживя насилствено детство и юношество и срив, който нарича „интелектуално задръствани“. Той е обичал романите и се радвал на възхищението на своите съвременници, оставяйки ни съкровище от мъдрост под формата на литература.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X