Напишете дума/думи за търсене

7 съвета за управление на Комплекса на Каин при децата

Когато второ дете влезе в семейството, има промяна в структурата му. Понякога това е свързано със загуба на привилегии и най-голямото дете има по-малко време с родителите си. В резултат на това може да се прояви Комплексът на Каин при деца, който се появява, когато по-голямото дете изпитва ревност към новия си брат или сестра.

Как да разберете дали детето ви има този комплекс?
Каиновият комплекс при деца се отнася до прекомерната ревност, която по-възрастният брат или сестра изпитва към по-малкия си брат или сестра. В някои случаи по-голямото дете може дори да се опита да нарани по-малкото, когато родителите не са наоколо.

Психологът Шарл Бодуен е този, който пръв прави това наблюдение. Той отбеляза, че първородното дете може да изпитва необикновена ревност, когато пристигне нов член на семейството. Този проблем обикновено възниква на възраст между три и шест години. Това се случва, защото най-малкото дете се нуждае от повече внимание, което може да направи по-голямото дете много ревниво.

Характеристики

• Регресия: по-възрастният брат или сестра може да се върне на еволюционен етап, в който са били преди. Те правят това в опит да привлекат повече внимание от родителите си. Например, ако вече са спрели да се напишкват в леглото, може да започнат да го правят отново.
• Атаки: те могат да бъдат физически (удряне на брат или сестра) или нефизически (игнориране на брат или сестра или обида към тях). Освен това те могат също да нападнат родителите си.
• Фиксации: детето остава на сегашния си етап на развитие и не показва признаци на движение напред. Също така може да откаже да спи или да се храни само, дори ако го е правило преди.
• Чест плач
• По-голяма чувствителност
• Неспокойствие
• Висока чувствителност

Как да управляваме този комплекс?
Има деца, които не разбират тези промени и които няма да се чувстват, че са „по-големият брат или сестра“. Вместо това те ще се чувстват заменени, защото не получават внимание от родителите си и са загубили някои привилегии и пространство в дома си.

Трябва да отбележим, че е нормално децата да изпитват ревност един към друг. Също така е нормално по-голямото дете да се чувства ревниво в резултат на промените в семейната динамика, към които трябва да се адаптира. Проблемите обаче възникват, когато по-голямото дете не е в състояние да управлява тези чувства.

Как родителите могат да помогнат на децата си да се справят с тези емоции?

• Родителите трябва да подготвят най-голямото си дете за пристигането на по-малкия си брат или сестра. Трябва да им обясните, че те ще бъдат по-възрастните братя и сестри и че отначало новото бебе няма да може да прави нещата самостоятелно. Затова ще трябва да се грижите за новото бебе и да му обръщате повече внимание.


• Прекарвайте време с по-голямото дете. Трябва да посветите време специално на него. Може да играете игри, да гледате заедно филм и да се уверите, че той знае, че все още го обичате точно толкова, колкото преди.

• Избягвайте фрази като: „Тъй като си по-големият, може да направиш това...“

• Избягвайте да наказвате детето заради прояви на ревност. По-добре е да му разказвате истории, за да може да разпознаете емоцията, която изпитва поради пристигането на новия си брат или сестра.
• Винаги спазвайте рутините с по-голямото дете, които сте имали преди пристигането на новото бебе. Ако сте играли в определен час от деня, трябва да продължите да правите това.
• Избягвайте да го товарите с големи отговорности, свързани с по-малкия им брат или сестра. Например „Гледай малкия си брат!“, "Погрижи се за малката си сестра!"
Трябва да избягвате тези фрази, защото новото дете не е отговорност на най-голямото ви дете. Разбира се, то може да помогне, но никога не бива да носи отговорност.

• Не сравнявайте двамата братя и сестри. Избягвайте фрази като: „Твоят брат или сестра са по-малки от вас, а може да направи това или онова.“

Всяко дете има различни способности и личности. Затова никога не трябва да сравнявате децата си, защото това просто ще увеличи тяхната ревност.
Като родители трябва да се сблъскате с тази ситуация възможно най-скоро. Не забравяйте, че ревността може да бъде дълготраен проблем и да причини конфликти в семейната среда.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X