Напишете дума/думи за търсене

Рей Чарлз - човекът, който виждаше музиката

Рей Чарлз е легендарен американски музикант, който е пионер в жанра на соул музиката през 50 -те години. Той комбинира ритъм и блус, госпъл и джаз, поп и кънтри, за да създаде революционни хитове. Неговата музика е наречена The Genius.

Рей Чарлз Робинсън, е роден през 30-те години на миналия век в Олбъни, Джорджия. Умира на 10 юни 2004 г. в Бевърли Хилс, Калифорния. Наричан е Геният и Бащата на соула.

Записите на Рей Чарлз обхващат всички жанрове музика , като ритъм и блус, джаз, рокендрол, госпел и кънтри. Всички сме запознати с такива хитове като „Georgia On My Mind“ и „America The Beautiful“. Каталогът на Ray обаче включва и огромна колекция от други „класически Ray“ записи. Тези записи не са толкова известни. Например „Ела да живееш с мен“ и „Песен за теб“.

„Роден съм с музика в себе си. Музиката беше една от моите части. Като ребрата, бъбреците, черния дроб, сърцето. Като кръвта ми. Това беше сила, която вече беше в мен, когато дойдох тук. Това беше необходимост за мен - като храна или вода."
-Рей Чарлз-

Ранен живот
Баща му е механик, а майка му е акционер. Цялото семейство се мести в Грийнвил, Флорида, когато той е бебе.
Рей започва музикалната си кариера на петгодишна възраст заради пиано в квартално кафене.

Едно от най-травмиращите събития от детството му е, че става свидетел на удавянето на по-малкия му брат.
Скоро след смъртта на брат си, Рей Чарлз постепенно започва да губи зрението си. На 7 години вече страда от слепота, вероятно причинена от глаукома.

Майка му го изпраща в държавно училище в Сейнт Августин, Флорида, което е специализирано за глухи и слепи деца. Докато е в училище, Рей се учи да чете, пише и аранжира музика на брайлова азбука.
Концентрирайки се върху музикалните си изследвания, той се научи да свири виртуозно на пиано, орган, саксофон, кларинет и тръба. Обхватът на неговите музикални интереси тогава варира в широки граници, от госпъл до кънтри и блус.

Въпреки това той напуска училище на петнадесет години, за да свири професионално на пиано, след като майка му умира от рак. Баща му почива, когато той е на десет.

Музикална еволюция
Рей Чарлз изгражда забележителна кариера, базирана на непосредствеността на емоциите в неговите изпълнения. Въпреки това той се влюбва в хероина. След като се изявява като блус и джаз пианист в продължение на година из американския юг, Чарлз записва класиката на буги-уги „Mess Around“ през 1952 г. и песента „It Should've Been Me“ през 1953 г.

Когато е на 16, Чарлз се премества в Сиатъл. Там той се запознава с младия Куинси Джоунс - приятел и сътрудник, с когото остават близки до края на дните си.

Рей Чарлз свири с триото McSon през 40 -те години. Неговият ранен стил на свирене много прилича на творбите на основните му влияния - Чарлз Браун и Нат Кинг Коул. По-късно Рей развива свой собствен отличителен звук.

През 1949 г. той издава първия си сингъл „Confession Blues“ с Maxin Trio. Песента се представя добре в класациите за ритъм и блус. Повече успех в класациите за R&B има с „Baby Let Me Hold Your Hand“ и „Kissa Me Baby“.

Признат от критиката
Година по-късно превърналата се в класика песен на Чарлз „I Got a Woman“ достигна #1 в класациите за R&B. Парчето отразява напредъка в музикалния му стил. Той вече не е имитатор на Коул. Неговото сливане на госпъл, ритъм и блус помога за създаването на нов музикален жанр, известен като соул.

В края на 50-те години Чарлз започва да забавлява света на джаза.
Той никога не е работил само в един стил, но смесва и разкрасява всичко, до което се докосне. Не е изненада, че той също печели прозвището Бащата на соула.

1962 г. носи на Чарлз първата му награда Грами за Georgia on my mind. На следващата година той печели още една желана награда „Грами“ за сингъла „Hit the Road, Jack“.

Въпреки че процъфтява творчески, Чарлз има труден личен живот. Той продължи да се бори със зависимостта си от хероин. През 1965 г. полицията арестува Рей за притежание на наркотици.

По-късна кариера
Чарлз успява да отърве затвора след ареста си за притежание, като най-накрая се отказа от гибелния си порок в клиника в Лос Анджелис.

Той е един от първите хора, включени в Залата на славата на рокендрола. Чарлз е признат за приноса си към жанра заедно с такива светила като Джеймс Браун, Елвис Пресли, Сам Кук и Бъди Холи.
Рей Чарлз се връща в светлините на прожекторите в началото на 90-те години, записвайки реклами за Pepsi Cola, пеейки едноименната си фраза „You Got the Right One, Baby!“. Той също така участва в масовото изпълнение на „We Are the World“ за „САЩ за Африка”. В това прочуто телевизионно събитие участие вземат Били Джоел, Даяна Рос, Синди Лоупър, Брус Спрингстийн, Смоуки Робинсън и прочее музикални титани.

„Моята версия на Georgia стана химн на едноименния щат. Това беше голямо нещо за мен, човече. Наистина ме трогна."
-Рей Чарлз-

Смърт и наследство
През 2003 г. Чарлз трябва да отмени турнето си за първи път от 53 години. Претърпвая операция за смяна на тазобедрената става. Макар интервенцията да е успешна, Чарлз скоро научава, че страда от чернодробно заболяване. Умира на 10 юни 2004 г. в дома си в Бевърли Хилс, Калифорния. През живота си той записва повече от 60 албума и има повече от 10 000 концерта.

Според "Ню Йорк Таймс" дългогодишният приятел Куинси Джоунс казва по повод кончината му: „Няма да има друг музикант, който да направи толкова много, за да разруши възприеманите стени на музикалните жанрове. Рей казваше, че ако има стотинка, ще ми даде и един цент. Е, бих върнал този никел, за да може той все още да е тук с нас. Знам, че небето е станало много по-добро място с него в него.”

Повече от 1500 души се сбогуват с музикалната легенда на погребението му.

Филм и последен албум
Последният албум на Рей Чарлз, Genius Loves Company, излиза два месеца след смъртта му. Състои се от дуети.
Неговата житейска история се превърна в хитов филм, озаглавен „Рей”. Джейми Фокс участва в ролята на легендарния изпълнител и спечели Оскар за образа си на Рей Чарлз.

„Музиката съществува от дълго време и ще има музика дълго след смъртта на Рей Чарл . Просто искам да оставя своя отпечатък, да оставя нещо музикално добро след себе си. Хитовете са глазурата на тортата, но музиката е основното ястие.”
-Рей Чарлз-

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X