Напишете дума/думи за търсене

5 черти на хората, които смятат, че не са достойни за любов

Хората, които смятат, че не са достойни за любов, трудно искат услуги. Те се чувстват наистина добре, когато получават вниманието на другите, но в същото време чувстват, че просто не го заслужават.
Освен това имат затруднения при установяването на здрави отношения с околните. Поради тази причина рискът те да образуват токсични или злоупотребяващи отношения се увеличава.
Има някои общи черти при хората, които смятат, че не са достойни за любов. Ето пет от тях:

1. Мотивацията да угаждате на другите е изключително висока
Живеят с убеждението, че трябва да направят големи усилия, за да получат приемане от другите. Те инвестират голяма част от ресурсите си за постигането на тази цел. Това се проявява в постоянно желание да се хареса на другите.
Дълбоко в тях съществуващото е изключително силен страх от социално отхвърляне.

2. Съмнението ги парализира
Друга характеристика, която характеризира хората, които смятат, че не са достойни за любов, е постоянното съмнение относно това какво мислят, чувстват и са. Страхът им да не сгрешат е толкова повтарящ се, колкото и силен. Те виждат възможностите или предизвикателствата като капани, в които могат да се объркат, показвайки на другите колко малко струват всъщност. Ето защо те се колебаят, преди да предприемат всяка стъпка, която може да включва риск.

3. Те не питат и със сигурност не изискват
Много е трудно за такива хора да искат каквото и да било. Това оставя много малко пространство за тези, които искат да им помогнат.
Тези хора съществуват въз основа на това, че не заслужават никаква помощ от другите. В същото време те са склонни да мислят, че молбите за помощ създават образ на слабост.
Освен това те се страхуват от конфликта, който може да възникне, ако направят искане и то бъде отхвърлено.


4. Те крият чувствата си

Такива хора придават малка стойност на това, което чувстват, до степен, че твърде често в крайна сметка го игнорират. За тях е много трудно да изразят това, което чувстват. Това е така, защото им се струва, че това, което чувстват, всъщност няма значение. Освен това те често се извиняват в случаите, когато установят, че вече не могат да задържат емоциите си в себе си. Това е особено актуално при емоции като гняв.

5. Те надценяват другите, които им предлагат внимание
Въпреки че по някакъв начин изглежда като противоречие, хората, които смятат, че не са достойни за любов, установяват силни емоционални връзки с околните. Не е необичайно обаче да пренебрегват неуважението, дори от непознати. Всъщност те гледат на това като на още една рана, нанесена на разбитото им емоционално тяло. В същото време те са склонни да надценяват всеки, който им предлага внимание и обич.
Сякаш другият човек притежава това, което им липсва - обич към себе си. За съжаление, това често не води до по-голяма оценка на това кои са те, а до опит за изграждане на симбиотична връзка. Всъщност за тях е изключително лесно да завършат идеализирането на другия човек и впоследствие да станат зависими от него.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X