Напишете дума/думи за търсене

Защо ставаме контрол фрийкове

Обичате ли да държите нещата под контрол? Домът ви трябва да бъде подреден перфектно, както и графикът ви? Изпадате в стрес, когато дните ви не минават по план - детето ви се разболява и пропуска детската градина или театралното си представление, натъквате се на ужасен трафик, клиент отменя среща, партньорът ви не иска да присъства на служебното ви парти и вие откачате?

Често не е нужно много, за да се почувствате разочаровани, обезумели и направо съкрушени, ако нещо не се развива според предварителната ви представа. Всяко нарушение на статуквото ви се струва непоносимо.

Може би обичате да контролирате и как другите ви възприемат и затова постоянно се стараете да сте в ролята на човека, за когото искате да ви мислят. Струва ви се абсурдно да покажете слабост например или да си признаете грешка.

Откъде идва тази безмилостна жажда за контрол у хората?

Някои хора се нуждаят от контрол, защото са израснали в среда, в която са имали много малко от него. Като деца те са били заобиколени от хаос или непоследователност, казва Танви Пател, психотерапевт, специализиран в работата с възрастни с високи постижения и възрастни, оцелели от травма.

Може би родителите им са имали често сменящи се настроения, проблеми с алкохол и наркотици и т.н. Вероятно са били емоционално недостъпни хора или просто твърде ангажирани. А може би тези деца са израснали с много различни настойници. Често бъдещите контрол фрийкове израстват и в семейства, където двамата родители постоянно се карат.

Въпреки че невинаги живеем в хаос и несигурност, необходимостта от стабилност е здраво вкоренена у нас и като възрастни контролирането на нещата ни помага да се чувстваме стабилни, силни и че „нещата ще бъдат наред“, нещо, което вероятно никога не сме чувствали като деца.

Някои хора също жадуват за контрол заради техния перфекционизъм. Те трудно могат да бъдат гъвкави, когато възникнат големи или малки промени. Защото нещата според тях трябва да бъдат по определен начин. С този начин на мислене те подсъзнателно искат да защитят себе си и другите от грешки или нараняване.

Каквато и да е причината за вашата упорита нужда да контролирате, тя е проблематична, тъй като животът е фундаментално непрекъснато променлив и непредсказуем. Което означава, че нуждата ви от контрол ще продължи да бъде неудовлетворена и ще продължава да предизвиква безпокойство, нервност, фобии и дори депресия.

В следващата статия (търсете я в понеделник на нашия сайт) ще разгледаме няколко начина, по които можете да се научите да вървите по течението и да бъдете по-спокойни и по-уравновесени хора. Защото можете да ги научите и ще видите, че това е невероятно овластяване.

13 признака, че сте контрол фрийк

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X