Напишете дума/думи за търсене

Сексизмът в съвременното общество

Сексизмът е предполагаемата малоценност на жените. Това е нагласа, която се е задържала и еволюирала през човешката история поради много социологически причини.

Но сексизмът отдавна е довел до потисничество на жените заради простия факт, че са жени, дори в съвременното общество.

В днешно време вероятно няма да видите хора много открито да го изразяват в западните страни. Много организации работят за предотвратяване и борба с него. Въпреки това сексизмът е дълбоко вкоренен в съвременните западни общества и други по света.

Текущи теории за сексизма в съвременното общество
Първо, трябва да правим разлика между стария училищен сексизъм и съвременния сексизъм. Старият сексизъм е идеята, че жените са по-нискостоящи от мъжете. Съвременният сексизъм, от друга страна, е по-скоро противопоставяне на феминистките изисквания. Това произтича от идеята, че жените вече не са дискриминирани, поради което феминизмът вече не е необходим.

Друг феномен, наречен неосексизъм, също се проявява наскоро. Този вид сексизъм е отражение на често срещан конфликт в съвременното ни общество - егалитарни представи за жените, противопоставени на продължаващото чувство на превъзходство на мъжете над тях.

Много психолоди се опитват да разглеждат на сексизма от гледна точка, подобна на тази, използвана в съвременните теории за расизма. В крайна сметка, спецификата на отношенията между мъжете и жените затруднява прилагането на теориите за расизъм към теориите на сексизма.

Има фундаментално противоречие в сексизма: мъжете и жените от отколешни времена са имали връзка на господство и подчинение и въпреки това това не е попречило на хората да създават интимни връзки. Мъжете са отхвърляли столетия наред жените за работа и след това са се прибирали и прегръщали съпругите си.
Само това прави сексизма много различен от расизма.

Теорията за амбивалентния сексизъм
Разработена от Глик и Фиске (1996-2001), това е най-влиятелната сексистична теория досега. Става дума за амбивалентност. Отношенията между мъже и жени както в миналото, така и в настоящето, включват висока степен на зависимост. В тази рамка има два основни типа сексизъм:

• Враждебен сексизъм. Счита жените за по-нискостояща. Това е начин да се легитимира контролът, който мъжете имат над тях.
• Доброжелателен сексизъм. Това е версията, която има идиличен образ на жените като съпруги, майки и романтични обекти. Но все пак разчита на идеята, че жените са по-нисши. В тази версия все още има разбиране, че жените се нуждаят от мъже, за да ги защитават и да се грижат за тях.

Доброжелателният сексизъм гледа положително на жените, но само в определени рамки. Враждебният сексизъм свързва жените с широк спектър от негативни характеристики. Но в крайна сметка целта и на двете е да узаконят и затвърдят неравенството въз основа на пола.

Феминизмът и борбата за равенство
В днешно време благодарение на установяването на основни права в много страни, феминизмът и борбата за равенство са във възход.
Феминизмът е обществено и политическо движение, започнало в края на 18 век. Една от целите му е да повиши осведомеността. В своите митинги жените призовават потисничеството, покоряването и експлоатацията, на които са подложени в патриархата. Феминизмът е за освобождението на жените.

Неравенството все още е основен проблем в съвременния свят. Сексизмът, насилието, основано на пола, и други престъпления от сексуален характер се случват из цялата планета всеки ден.

Много юридически организации се опитват да предотвратят и да се борят с престъпленията от омраза, свързани с пола и сексуалността. Но ние също трябва да образоваме хората. Трябва да научим децата от най-ранна възраст, че уважението, толерантността и равенството са основни права. Може би тогава ще имаме модерно общество, в което сексизмът не съществува.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X