Напишете дума/думи за търсене

Силен характер и устойчивост - бронежилетки срещу реалността или чист оптимизъм?

Устойчивите хора със силен характер се открояват в тълпата. Те имат силата да устоят на несгодите, целеустремени са и знаят границите си, а също така показват голяма чувствителност.
Силният характер и издръжливостта са тясно свързани. Хората с тези две характеристики знаят как да се справят с реалността и несгодите. Те не тормозят други хора. Напротив, имат меки сърца, бронирани със здрави щитове, които им позволяват да дадат най-доброто от себе си.

Терминът "силен характер" може да бъде малко объркващ. Когато чуете тези думи, вероятно си представяте взискателен човек, който налага волята си на другите. Истината обаче е по-сложна. Психологията изучава тази черта от известно време и предлага интересни прозрения за нея.

Рачана Камтекар - професор по философия в университета Корнел, обяснява, че точно както твърди Аристотел в „Нихомаховата етика”, да си добродетелен в живота, не означава просто да си „добър“. Това означава да знаеш какво е наистина добро в света, да знаеш какви пътища да поемеш и кои да избягваш. Този навик също изисква сила. Трябва да развиете сила на характера, която ви помага да се справяте с ежедневието, без да губите същността си.

Въпреки че

гурутата на личностното развитие често казват, че оптимизмът и надеждата са ключовете за преодоляване на трудностите, има много други важни черти, които трябва да имате предвид. Ако имате силна личност и може да се справите с възходите и паденията на живота, ще имате определено предимство. Всичко опира до добро отношение, емоционална стабилност и ясна цел.

„Лошите времена имат научна стойност. Това са поводи, които един добър ученик не би пропуснал.
Ралф Уолдо Емерсън

Повечето хора са запознати с идеята за индивидуална устойчивост, но какво да кажем за устойчивостта на обществено ниво? Изследвания като това, направено от д-р Карл Фолке от Университета на Уисконсин, говори за общества, които са по-устойчиви и способни да издържат на промените. Те не само се адаптират към тях, но и измислят нови начини на живот и работа.

Социалните ресурси, с които разполагат, също се променят. Същото може да се случи и на лично ниво, а мотивиращата сила, която ви отвежда там, е силният характер.

Това не е просто оптимизъм, а способност да се изправяме срещу реалността
Хората често свързват устойчивостта с позитивната психология. Има обаче някои важни моменти, които трябва да имате предвид тук. Понякога човек, който демонстрира положително отношение във всяка ситуация, може да не е в контакт с истинските изисквания на конкретната случка. Също така е възможно той да не приема реалността си такава, каквато е.

Преобладаващото послание, което повечето хора чуват в медиите, е, че трябва да сте щастливи и оптимисти. Изглежда, че това е единственият начин за съществуване. Повечето индивиди са станали непоносими към загуба, грешки или тъга. Личностите със силен характер обаче виждат нещата точно такива, каквито са. Това върви ръка за ръка с устойчивостта и ви кани да видите, приемете и да се изправите пред препятствията по пътя си.

Надежда и ясни цели
Понякога хората със силен характер могат да накарат другите да се чувстват неудобно. Те са искрени и решителни и нямат притеснения да изразят това, което не искат и не харесват. Те също така ясно изразяват своите нужди. Те никога не тормозят околните. Както споменахме в началото, наличието на силен характер също върви ръка за ръка с чувствителност и емпатия.

Хората, които са устойчиви и имат силен характер, също са обнадеждени и имат ясни цели. Техният оптимизъм се изразява в правене на малки стъпки напред и преодоляване на проблемите, като същевременно държат под око своите ценности и намерения.

Силният характер и издръжливостта със сигурност ви карат да се откроявате в тълпата. Когато имате тези черти, вие излъчвате самоувереност. Въпреки че не налагате вашите вярвания или ценности на други хора, вие винаги се откроявате.

Проучване на Мартин Селигман – основоположник на позитивната психология, също обяснява, че тренирането на тези способности ще подобри цялостното ви благосъстояние.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X