Напишете дума/думи за търсене

Вкусна рецепта за домашно лабне

Лабнето или сирене с кисело мляко е алтернативата на крем сиренето в Близкия изток. То е идеално за сладки или солени ястия.

Това кремообразно сирене е включено в традиционните ястия на Сирия, Турция, Йордания, Ливан и Гърция. Въпреки че може да го намерите в големите хранителни вериги, има шанс да го приготвите и у дома.
Поради своята консистенция и неутрален вкус, лабнето е много гъвкаво. Подобно на хумуса, то е идеално за консумация с препечен хляб. Може да го използвате като кремообразна заливка за сандвич или салата. То е съставка на типична закуска, приготвена с маслини, домати и краставици. Добре да го подправите с други съставки, било то пресни билки, подправки или натрошени ядки. Добавянето на кимион или заатар е идеалният начин да добавите оригиналния вкус на популярната кухня на страните, от които идва.

Съставки
• 500 г обикновено кисело мляко
• 1/4 чаена лъжичка сол
• За сервиране: екстра върджин зехтин, подправки или пресни билки на вкус.
• Широк и дебел памук, марля или тензух (в противен случай киселото мляко ще проникне през него).
• 1 голяма купа
• 1 голяма цедка

Разстелете памучната кърпа или тензуха върху цедката с фина мрежа. Поставете върху купата, така че да има достатъчно пространство между тях, за да се отцеди киселото мляко.

Сложете млякото в контейнер, добавете солта и разбъркайте с помощта на бъркалка. Изсипете внимателно върху кърпата. Затегнете добре и застопорете с канап или щипки. Съхранявайте в хладилник.

Ако искате да получите крем за мазане, 8 или 10 часа дренаж ще са достатъчни. Извадете киселото мляко и подправете със зехтина и подправките. Ако няма да го изядете веднага, съхранявайте го в херметически затворен контейнер.


Може да направите лабнето по-плътно, като го дренирате между 24 и 36 часа. След като извадите сместа от хладилника, направете топки с помощта на лъжица. Поставете в стъклен буркан със зехтин и други подправки, ако искате повече вкус.

Някои хора използват и пълномаслено прясно мляко за рецептата. Ако тази опция ви харесва повече, сварете млякото и след това го смесете с киселото мляко. Резултатът ще бъде също толкова вкусен и кремообразен.

Някои хора го използват за приготвяне на чийзкейк. Ако обичате сладко или желаете десерт, тази съставка се съчетава идеално с плодове, компоти, ядки или малко мед.
Това ястие се прави с овче или краве кисело мляко в страни, където се смята за традиционно. Може обаче да използвате и козе кисело мляко, ако предпочитате. Кравето мляко му придава по-гладък и неутрален вкус.

Може дори да изберете както нискомаслено, така и пълномаслено кисело мляко. Изборът на нискомаслено ще доведе до по-леко, малко меко и не толкова кремообразно лабне.

Трябва да държите любнето в хладилник, след като го направите. В най-кремообразната си версия може да издържи максимум три до четири дни, когато се съхранява в херметически затворен контейнер. Мариновано в зехтин, може да издържи малко по-дълго и да се консумира до месец.

Добра идея е да го извадите от хладилника за около 15 минути, преди да го консумирате, за да вдигнете леко температурата му, за да може да го вкусите по-добре.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X