Напишете дума/думи за търсене

7-те стълба на здравата любов

Автори като Уолтър Рисо или Хорхе Букай ни разказват за огромното значение на това партньорите да показва благодарност за жестовете на грижа и обич, които правят един към друг. Ако не приемаме другия като даденост, това ще помогне за създаването, изживяването и наслаждаването на пълна, здрава любов.
Във всяка връзка има отговорности. Ако нещо не работи между двама души, това е техен проблем и двамата имат част от решението в ръцете си. Не е задължително да е на равни части, разбира се.
Умната двойка ще знае как да споделя тези отговорности, така че силните страни и на двамата да блестят.

За споделянето на тези отговорности комуникацията играе основна роля. Особено когато говорим за поемане на ангажименти или постигане на споразумения.

Когато дойде време да поемем отговорности, друг важен момент е да погледнем реалистично какво можем и какво не.

Говорим за процес, с различни подпроцеси, на постоянен растеж. Процес, който ще се задържи в двойката, ако любовта й е здрава.

Заучено поведение
Всички имаме идея – преди, по време и след началото на връзката – какъв трябва да бъде човекът до нас. Точно както имаме представа какви трябва да бъдат нашите приятели или членове на семейството. Повечето от нас, когато имаме партньор, сме склонни да го сравняваме с неговия „идеален външен вид“ и правим всичко възможно, за да се съобразим повече с това.

Когато има заучено поведение, например да не вдига чинията си от масата или други домакински задължения, може да проведем разговор с партньора си и да го помолим да промени поведението си. Или ако това е нещо, което е част от неговата личност, например любимият ни е по-плах от нас, трябва да го приемем по този начин. Това, което никога не трябва да приемаме, е някое от онези поведения, които накърняват собственото ни достойнство. Като побои и обиди.

Здравата любов е по-скоро въпрос на качество, отколкото на количество. Да обичаш много, не означава да обичаш добре. Да обичаш добре, означава уважение, доверие, честност, взаимна подкрепа, живот в отношения с баланс между даване и получаване, поддържане на отделна идентичност и добра комуникация.

7 стълба, върху които да се основава здравата любов

„Останете с любов, която
ви дава отговори, а не проблеми.
Безопасност, а не страх.
Вярвайте, не се съмнявайте".
-Пауло Куелю-

1. Уважение
То е способността да виждаш и приемаш човека такъв, какъвто е. Да му помогнем да осъзнавае своята уникалност.

2. Доверие
Означава да не се налага да проверявате всичко, което прави и казва другият.

3. Честност
Важно е да бъдем искрени със себе си относно чувствата си и да бъдем честни с отсрещния.

4. Подкрепа
Важно е да покажем взаимна подкрепа. Да може да разграничим нуждите си от тези на другия и да го оставим да растат лично и професионално.

„Истинската любов не е нищо повече от неизбежното желание да помогнеш на другия да бъде това, което е.”
-Хорхе Букай-

5. Равенство (баланс между даване и получаване)
И двамата членове на двойката носят отговорност за връзката и трябва да се грижат за нея. Взаимността е в основата на на здравата любов. Когато даваме любов, ние очакваме любов. Защото емоционалните взаимоотношения се подхранват от обмен. Това не е алчност, а всъщност реципрочна щедрост: ние сме повече заедно.

„Всичко това как романтичната любов не очаква нищо в замяна е нещо, измислено от покорните хора: ако даваш, искаш да получаваш. Това е нормално, това е взаимност."
-Уолтър Рисо-

6. Лична идентичност
Важно е да поддържате отделни идентичности в двойката. Където всеки може да прави всички онези неща, които го правят такъв, какъвто е. Практикуване на отговорен индивидуализъм, при който всеки човек поддържа жива любовта си към себе си в отношенията, които е избрал.
Грижа за другия човек, но и за себе си.

"Да се влюбиш, означава да обичаш съвпаденията, а да обичаш, означава да се влюбиш в различията."
-Хорхе Букай-

7. Добра комуникация
Комуникацията е ключова във всяка връзка. В романтична, в която се опитваме да постигнем здрава любов, е абсолютно необходимо да поддържаме добро общуване, когато става въпрос за разказване на история. Но също и с преговори или благодарност.
Двойката се формира от двама души, които трябва да вземат решения заедно и не винаги споделят една и съща гледна точка. За да постигнат

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X