Напишете дума/думи за търсене

Как да се справим с лошото настроение на половинката си

Както всички настроения, лошото е заразно. Ако партньорът ви почти винаги е в лошо настроение, какво може да направите?
Когато се свържете емоционално с друг човек, вие приемате хвърлената ръкавица. Защото не получавате само обич, одобрение и подкрепа, но и се абонирате за неговите останали чувства, действия или думи, които може да ви навредят.

Когато приятел или член на семейството е в лошо настроение, обикновено може да ги изслушате, без да се намесвате твърде много в емоциите им. От друга страна, управлението на лошите настроения на партньора ви не е толкова лесно.

Когато той е раздразнен, ядосан, чувствителен или интензивен, това събужда неконтролируеми реакции във вас. В крайна сметка това е човекът, с когото прекарвате по-голямата част от времето си и голямата емоционална близост между вас двамата може да означава, че не може да мислите ясно.

Как ви се отразява лошото настроение на половинката?

Настроенията са заразни
Безспорно е, че настроенията са заразни и хората са склонни да имитират емоциите на заобикалящата ги среда.
Следователно, споделянето на времето си с разочарован, ядосан или апатичен човек ще ви накара да изпитате същите чувства.
Няма значение колко добър е бил денят ви или колко обнадежден и вдъхновен сте се чувствали, преди да се видите с любимия си.
Неговото настроение може напълно да преобрази емоциите ви. Това не само се отразява на вашето благополучие, но често води до конфликти и спорове помежду ви.

Създава голям дискомфорт
Лошото настроение на някого те кара да се чувстваш толкова неудобно. Не знаете как да реагирате и просто искате настроението му да се промени в положителна посока. Това не се дължи само на загрижеността ви за него, но и за да се отървете от раздразнението си.

Чувствате се отговорни
Въпреки че няма логична или рационална основа за това, понякога няма как да не се чувствате отговорни за лошото настроение на партньора си. Няма значение дали знаете отлично защо е ядосан и няма нищо общо с вас. Склонни сте да вярвате, че вие сте причината за неговата раздразнителност или поне че сте виновни, че не може да я поправите.

Как да се справите с лошото настроение на партньора си?

Поемете грижата за себе си
Не може да позволите собствените ви настроения да зависят от партньора ви. Въпреки че е изключително лесно да се оставите да бъдете отнесени от гнева на партньора си, трябва да си дадете място за размисъл и рационализиране. Запитайте се дали нещо не е наред с вас. Наистина ли имате причина да се чувствате раздразнени или докачливи? Или просто имитирате партньора си?


Потвърдете емоциите на партньора си
Опитайте се да бъдете съпричастни и мислете за това от какво се нуждае половинката ви, а не от какво вие имате нужда. Вашият основен импулс ще бъде да се опитате да премахнете лошото настроение. За да направите това, може да предложите решения, да сведете до минимум проблема или да промените темата.

Понякога обаче това само влошава ситуацията и кара партньора ви да се чувства неразбран. Всичко, което се изисква от вас, е състрадателно слушане.

Опитайте се да устоите на изкушението си да поправите живота му или да му кажете как е трябвало да постъпи.

Вместо това просто слушайте, свързвайте се и бъдете безопасно пространство, където партньорът ви може да се изразява свободно, без да се страхува да бъде съден или прекъснат.

Практикувайте емпатия
Важно е да избягвате да бъдете затрупани от емоциите на другите. Ако искате да бъдете полезни и в същото време да не ви нарани настроението на партньора ви, трябва да се научите да се дистанцирате. Това не означава да го оставите насаме с проблемите му, а да дадете приоритет на собственото си психично здраве и да не се оставяте да бъдете влачени от лошото му настроение.

Опитайте се да останете спокойни и неутрални и не забравяйте, че не е ваша работа да регулирате емоциите му или да решавате неговите ситуации.

Потърсете професионална помощ
Гневът и разочарованието могат да се промъкнат сравнително лесно в живота на човек, ако не се е научил да регулира емоциите си. Освен това този привиден гняв често може да скрие депресията. В тези случаи е необходимо да се потърси професионална помощ.

Вашият партньор може да не е осъзнал, че лошото му настроение е станало почти постоянно. Честният и категоричен разговор с него ще му помогне да се осъзнае и да вземе решение да потърси помощ.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X