Напишете дума/думи за търсене

Какво да направим, ако бившият ни пръв намери нов партньор?

За някои хора е изключително трудно да приемат, че бившият им любим е възстановил живота си и вече има нова връзка.
Това може да ви нарани, знаейки, че е успял да завърши главата, да обърне страницата и да започне начисто, докато вие все още сте заседнали в същата глава.

Все още не сте приели наистина ситуацията на раздяла, което ви поставя в сложната територия на страданието.

Виждането, че вашият някогашен партньор е започнал нов етап с някой друг, може да бъде наистина болезнено за вас. Тази болка обаче трябва да е моментна. Трябва да приемете, че животът продължава и единствената ви отговорност е да възстановите собственото си щастие на ежедневно ниво.
Ако обаче не сте в състояние да го направите, ще изпитате безпомощност, стагнация и повторно отваряне на стари емоции и рани, които трябваше да са зараснали отдавна.

Какво може да направите в тези ситуации?
"Който не те обича, не те заслужава."
-Уолтър Рисо-

Защо боли толкова много, когато бившият ви продължи напред?

Нормално е да се чувствате наранени, но не е нормално да изпитвате продължително страдание. Нито пък е здравословно или приемливо да се натрупват чувства на ярост и злоба. Тези видове емоции ще ви накарат да зациклите в негативни състояния. Това често може да доведе до депресия.

Романтичната връзка се изгражда чрез изключително дълбока емоционална връзка. Мозъкът не е добър в приемането на промени в това статукво. Медицинският университет на Южна Каролина провежда проучване, според което мозъкът третира разпадането на едни отношения като истинска рана или изгаряне.

Следователно болката ви е истинска и като такава тя трябва да бъде излекувана. Само по този начин ще си позволите да започнете отново с повече почтеност, по-малко страдание и по-голямо личностно израстване.

Преминаването през етапа на траур е от съществено значение
Може да ви отнеме седмици, месеци или дори години, но истината е, че трябва да преминете през етапа на траур. Нарича се траур, защото, както когато някой умре, трябва да приемете, че партньорът ви вече няма да бъде с вас. Няма значение кой е взел решението, че връзката трябва да приключи, трябва да преминете през етапа на траур.

Този период ви позволява да се адаптирате към новата си реалност. Трябва да разберете, че животът е различен сега и че всичко, което се е случило, се е случило с причина. Трябва да приемете, че никаква болка не трае вечно и че може да продължите напред.

След преодоляването на болката може да се върнете към това, което искате, да се съсредоточите върху чувствата си и да се учите от грешките, които сте направили.

Вредният ефект на социалните медии
Социалните медии често могат да попречат на процеса на траур. Това е така, защото те подхранват изкушението да искате да знаете всичко за живота на бившия си. Може дори да станете обсебени от желанието да знаете всичко за него.

Тази динамика може да ви погълне до степен да развиете
мазохистично поведение, когато посещавате всички профили на експартньора си само за да видите колко е щастлив, докато вие продължавате сами, ядосани и тъжни.

За да преминете и да преодолеете правилно болката си, трябва да избягвате всякакъв контакт с профилите в социалните мрежи на бившия си. Не е нужно да е завинаги, но докато не почувствате, че сте над раздялата.

Психиатърът Грасиела Морески потвърждава, че социалните мрежи могат да предизвикат безкраен траур.


„Изкушение е да шпионирате живота на някой друг, но не е препоръчително. Когато някой продължава да гледа какво прави бившият му онлайн, той все още е пристрастен към него."

Ако вече не тъгувате, защо чувствата ви все още са толкова силни?
Когато бившият ви възстановява живота си, нормално е да изпитвате някаква емоция. Реалности като тъга или приемане са често срещани и допустими. Освен това понякога една дума, спомен, снимка, среща са достатъчни, за да възродят миналото. Копаенето толкова дълбоко в емоциите си и извличането на спомени може да накара дори най-силния човек да се поколебае.

Често се смята, че когато имате нов партньор, всичко останало е в миналото. Това обаче не е така. Някои хора може да се опитат да забравят за бившия си, като започнат друга връзка, тъй като може да смятат, че не могат да живеят сами или че имат нужда от някой друг, за да бъдат щастливи.

Всичко това са изключително сложни и нездравословни ситуации.

След болката трябва да „тренирате“ мислите си
• Кажете си, че е добре да продължите да изпитвате чувства към бившия си. Това е начин да подхраните положителното си виждане, без да изпадате в чувства на омраза или презрение.
• Продължавайте да си повтаряте, че бившият ви е вашето минало. Да живеете в миналото, означава страдание, а вие не заслужавате такъв живот. Трябва да гледате в бъдещето, в името на вашето достойнство, здраве и благополучие.
• Спрете натрапчивите мисли, за да спрете потока от болка. Защото постоянната мисъл за бившия е безсмислена. Трябва да се съсредоточите върху настоящето, да разсеете ума си и да погледнете в нова посока.


Да видите бившия си във връзка, е добра новина
Колкото и да ви е трудно да разпознаете или приемете, фактът, че бившият ви има нов партньор, е отлична новина.

Ако все още не сте успели да намерите нов партньор, не се разстройвайте. Не си мислете, че никога няма да намерите някого и не се сравнявайте с доскорошната си половинка. Възползвайте се от времето, което ви се дава да сте сами, за да опознаете себе си по-добре, да излекувате раните от миналото, да разберете какво се случва във вас и да се съсредоточите върху бъдещето.

Ако, от друга страна, вече сте в нова връзка, но все още ви притеснява това, че бившият ви също има нов партньор, това може да не е защото все още сте влюбени в него, а по-скоро заради това, което е известно като "нарцистична рана".

Нарцистичната рана е удар върху вашето самочувствие, който ви принуждава трудно да приемете факта, че някой друг заема пространство, което е било ваше преди. Може да почувствате ревност, завист или малко и от двете. Опитайте се обаче да мислите неемоционално и не поставяйте чувствата си пред мислите си. Не забравяйте, че вие също имате право да бъдете щастливи и да споделяте живота си със специален за вас човек.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X