Напишете дума/думи за търсене

Шпионирането във връзките - полезно или пагубно?

Действате ли като детектив в романтичните си отношения? Винаги ли търсите признаци на промени или улики, че всичко е наред или че нещо се е променило?

Тревожите ли се постоянно за динамиката между вас и партньора ви и обсебвате ли личното му пространство?

Случва се нерядко в интимните връзки този вид проблемно поведение да се развие. Психолозите го наричат „свръхбдителност“ и това може да доведе до спорове и конфликти, тъй като потърпевшият партньор се чувства задушен и няма необходимото пространство.

Свръхбдителността в една връзка изкривява реалността с времето.

С други думи, може да започнете да виждате малки признаци, които ви карат да вярвате, че нещо не е наред, и накрая ще поставите под въпрос всичко, което другият човек казва и прави. Хората с повишена бдителност намират „признаци“, които в действителност не съществуват, защото погрешно тълкуват намеренията на половинката си.

Тревогата да бъдеш постоянно нащрек

Психологът Тиан Дейтън описва свръхбдителността във връзката като състояние на стрес и безпокойство, което се проявява в определени ситуации с основна травма.

Някои психолози предполагат, че ако във връзката на родителите ви е имало свръхбдителност, тогава е по-вероятно да участвате в този тип поведение във взаимоотношенията си. Вие някак отъждествявате това поведение като нормално още като дете. Това е една от потенциалните причини.

Например, ако в миналото сте имали неверни партньори, тази емоционална суматоха може да ви накара да използвате свръхбдителността като начин да се уверите, че това няма да се повтори. Проблемът с този тип поведение е, че само ви кара да се тревожите. Отдалечава ви от сигурността, засаждайки в съзнанието ви семена на съмнение и недоверие.


От друга страна, ако сте били неверни към партньора си, може в крайна сметка да проектирате това поведение върху него. С други думи, вие се страхувате, че той ще направи същото, което и вие, така че ставате параноични и тревожни за неговата вярност.

Хората, които страдат от емоционална зависимост, са склонни да проявяват свръхбдителност към половинките си. Комбинацията от ниско самочувствие и определени несъзнателни поведения ги кара да се страхуват, че ще загубят партньора си, което води до нездравословно поведение.

Неправилно тълкуване
Един от основните признаци на свръхбдителност в една връзка е погрешното тълкуване на поведението на любимия. Това се случва, когато сравнявате знаци (думи или език на тялото) с неща, които са се случвали в миналото. Това погрешно тълкуване обикновено е следствие от безпокойство, стрес или страх.

Да предположим, че вашият партньор е по-тих от нормалното и получава много съобщения на мобилния си телефон. Ако предишен партньор ви е изневерявал или не е говорил особено, преди да прекрати връзката, умът ви може да звъни тревожно, че нещо не е наред и вие ставате свръхбдителни. По този начин започвате да имате ирационални мисли. „Нещо не е наред, защото партньорът ми не ми говори“, „Получава много съобщения, може би флиртува с някой друг“ или „Вече не се интересува от мен, защото едва ме поглежда“.

Този низ от мисли увеличава недоверието и дори може да ви накара да се почувствате ядосани и да действате според този гняв. Ако този тип поведение продължи, връзката ви ще започне да се разпада. Това е много вероятно да се случи, ако не говорите с партньора си за случващото се и вместо това правите собствени заключения.

Промяна
Ако искате да промените поведението си, трябва да започнете, като промените идеите, които имате за връзките. Трябва да се справите с минали преживявания и травми и да научите някои стратегии за управление на емоциите си. Това е ключово за прекъсване на цикъла на параноя и тревожност.

Ако нещо не върви добре в отношенията ви или ако живеете в състояние на безпокойство и недоверие, направете нещо, за да го поправите. Увеличаването на вредното поведение ще повлияе на връзката ви и ще предотврати растежа и насладата от здрави взаимоотношения с други хора.

За съжаление, обществото често нормализира свръхбдителността в една връзка. Интимните отношения трябва да носят радост. Всички ние носим отговорност да работим върху собствената си травма, лоши преживявания и емоционална болка. Само тогава може да изградим положителни и здравословни взаимоотношения.

Нарцистичната ревност и романтичните отношения

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X