Напишете дума/думи за търсене

Анджелина Джоли се превръща в Мария Калас в нейния залез - в изолация, без сърце и без глас

Мария Калас в документалния филм на режисьора Том Волф.
Сопраното е изнудвана от майка си, лъгана от баща си, ограбена от първия си съпруг, но най-големият мъчител от всички за нея е Аристотел Онасис, нейната голяма любов
Мария Калас в документалния филм на режисьора Том Волф. Сопраното е изнудвана от майка си, лъгана от баща си, ограбена от първия си съпруг, но най-големият мъчител от всички за нея е Аристотел Онасис, нейната голяма любов

В свои писма, разкриващи най-съкровените й мисли, тя пише относно болката от брака си с Менеджини: “Съпругът ми все още ме тормози, след като ми ограби повече от половината пари, като постави всичко на негово име, откакто бяхме женени... Бях глупачка... да му се доверя”.

Сопраното го описва като “въшка”, оплаквайки се, че “минава за милионер, когато няма нито стотинка”.

След като се покрива със слава, Калас е използвана не само от мъжа си, но и от собствената си безскрупулна майка. Тя продава истории на пресата и я изнудва да си държи устата затворена, като пише на дъщеря си: “Знаеш ли какво правят киноартистите от нисък произход, щом забогатеят? През първия месец те харчат първите си пари, за да направят дом за родителите си и да ги глезят с лукс... Какво ще кажеш, Мария?”

Баща й не е по-добър. Той й пише писмо, преструвайки се, че умира в болница за бедни, в опит да получи пари от нея. Всъщност има само леко заболяване.

Бурята, която връхлита в живота на Калас, голямата любов и голямата болка идват, когато тя разменя поглед с този на мултимилионера Аристотел Онасис на парти във Венеция. Само няколко седмици по-късно корабният магнат кани Дяволската дева и нейния съпруг на вечеря на своята яхта “Кристина”. Искрите между Мария и Аристотел са осезаеми.

По онова време той има пари, има две деца, но му липсва... да се прочуе с мъжеството си. Калас, освен че го привлича неистово, е славен връх за покоряване. Онасис нехае за операта, не я разбира, но е колекционер на известни хора. Много бързо печели сърцето на Мария.

“Когато срещнах Аристо, животът ми бе толкова изпълнен с копнежи, че станах друга жена”, ще сподели по-късно Тигрицата.

Заради любимия си тя се стопява. Отслабва драстично и започва да подчертава фигурата си с елегантни тоалети, изявявайки се като модна икона - за да бъде съвършена за него. Той пък се развежда с жена си, обещавайки на великото сопрано да я направи своя законна съпруга. Тя му вярва.

Животът им заедно обаче не върви по мед и масло - тираничният гръцки грубиян буквално издевателства върху покорната и безропотна дива, която търпяла всичките му изблици. Нейното смирение и благородство още повече го влудявали. Смятайки, че той се дразни от нейните изяви и успех на сцената, тя прекъсва кариерата си, защото необяснимо губи гласа си, а и за да е спокоен той. Слиза от небесата, за да коленичи в краката му. Аристотел няма какво повече да вземе. Отнел е от нея всичко, обичайки я по отровен начин.

Гръцкият милиардер Аристотел Онасис й отнема всичко, обичайки я по отровен начин. Тя слиза от небесата, за да коленичи в краката му
Гръцкият милиардер Аристотел Онасис й отнема всичко, обичайки я по отровен начин. Тя слиза от небесата, за да коленичи в краката му

Нейни писма, свързани с Онасис, разкриват ужасяващото изпитание на тази любов. Особено когато през 1966 г. той физически застрашава живота й. Има и смущаваща информация от дневника на един от нейните близки приятели, в който се описва как Онасис я е упоил най-вече по сексуални причини - днес бихме класифицирали това като изнасилване на среща.

Огромна е и болката, когато 43-годишната Калас забременява за първи път в живота си, но Онасис я принуждава да направи аборт. Вече си има наследник. От страх да не изгуби своя Аристо Мария се отказва от детето си, което иначе би изпълнило целия й живот.

А междувременно Онасис иска друг трофей. Нужни са му пет години след убийството на Джон Кенеди, за да успее да убеди Джаки, че позицията на негова съпруга е много изгодна. Едва няколко седмици след като Онасис и Джаки си разменят брачните халки, той отива под балкона на Мария, за да я моли да му прости и да се съберат.

Пишейки на секретарката си, Калас доверява: “Не бих искала той (Онасис) да ми се обади и да започне отново да ме измъчва.”

Опустошена, останала без сълзи, тя отказва да го види, но той заплашва, че ще се разбие с колата си във входната врата на жилищната сграда. Кълне й се, че с Джаки дори не споделят едно легло и този брак е само бизнес сделка.

Че тя е единствената жена, която някога е обичал.

Сопраното просто не може да го отблъсне, не може да го изхвърли от живота и сърцето си. И става негова любовница. Винаги готова да му прости и да бъде до него. А той е винаги готов да я измъчва.

Веднъж само заради снимки от вечеря на съпрузите в Maxim's я тласка към опит за самоубийство с голямо количество сънотворни. За щастие, се разминава с фаталния край. И е насреща, когато отново в нейните прегръдки любимият търси утеха, след като при самолетна катастрофа загива единственият му син - 24-годишният Александър Аристотел.

Здравето му се влошава. Когато е приет в болница в Париж, Калас успява да се промъкне тайно до леглото му чрез сервизен асансьор и прошепва в ухото му: “Аз съм Мария - твоето канарче.”

Казва му, че го обича, и се прощава с него. Шест дни по-късно той издъхва.

Калас е съсипана и се обрича на изгнание в дома си. Според проучвания и данни на невролога, който я е лекувал преди смъртта й, тя е страдала от невромускулно разстройство. Симптомите се проявяват още през 50-те години на миналия век, но тя е отхвърлена от лекарите като “луда”. Това обяснява и загубата на нейния глас, което прекъсва кариерата й.

Така в последните си дни Мария Калас живее без сърце, без божествения си глас, в болка и наркотична омая от всякакви лекарства, в горчива равносметка за всичко, което е можело да бъде и не е било.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X