Напишете дума/думи за търсене

Причината за соматичните оплаквания при деца и юноши

Много посещения при педиатри са свързани със соматични оплаквания.

Децата често страдат от стомашни болки, диария, мускулни болки, главоболие или безсъние, без да знаят точно защо. Въпреки това тези необясними неудобства са симптоми и обикновено могат да предоставят информация за латентно състояние или проблем, който трябва да бъде идентифициран.

Всички изпитваме соматизация ежедневно. Например уморителен ден, стрес или по-голямо безпокойство винаги се проявява по болезнен начин в тялото. Това е така, защото емоциите оставят своите психофизически отпечатъци върху телата ни, което е нещо, което всички научаваме с времето.

Въпреки това оплакванията от соматизация са много по-тревожни при децата. Това е така, защото те не знаят какво се случва с тях и следователно изпитват симптомите по обезпокоителен начин. По правило соматичните оплаквания са внезапни прояви, съпроводени с промени в поведението. Физическият дискомфорт е пряка последица от някакъв емоционален тригер, който децата не могат да изразят и често дори не разбират.

В тези ситуации ролята на родителите е ключова. Всички родители е важно да знаят как да откриват и да отговарят на нуждите на децата си.

Много деца се чувстват все по-напрегнати в обучението и извънкласните часове. Това често генерира силно безпокойство, което те не знаят как да управляват.

Соматични оплаквания при деца и юноши
Някои деца имат оплаквания за чести повръщания и почти всичко ги кара да се чувстват зле. Техните родители смятат, че може да имат хранителна непоносимост, непоносимост към глутен или лактоза. Тестовете обаче не разкриват никакви проблеми. Нещо подобно се случва и с подрастващите.

Има много юноши, които стават потайни, чувстват се все по-изтощени и страдат от постоянно главоболие. Но родителите им са склонни да вярват, че това поведение е типично за възрастта им и че дискомфортът им е резултат от прекарването на твърде много време пред екрана. За съжаление, соматичните оплаквания при децата и юношите често не се разбират добре или не им се обръща внимание.

Проучване, проведено от университета Дюк (САЩ), посочва, че соматичните разстройства са особено често срещано явление при деца и юноши. Момичетата показват по-големи емоционални промени, докато момчетата често демонстрират по-разрушително и предизвикателно поведение. Така че, ако родителите смятат, че това е просто типичен проблем, свързан с възрастта, те грешат.

Следователно, родителите и възпитателите трябва да бъдат чувствителни към всички промени и соматичен дискомфорт при децата си. Ето списък на най-често срещаните соматични разстройства и причините за тях.


Помнете - соматичните оплаквания не са продукт на някакво органично заболяване.
• Мускулно-скелетна болка.
• Постоянна умора.
• Главоболие.
• Стомашни болки.
• Гадене и повръщане.
• Чревни смущения като диария.
• Енуреза (нощно напикаване).
• Проблеми със съня.
• Кошмари.
• Сърцебиене и тахикардия.

Соматичните оплаквания при деца и юноши често са придружени от проблеми в училище. Например лошо представяне или предизвикателно или разрушително поведение.

Причините
Соматизационните разстройства често се появяват неочаквано. Когато те се случат, остават стабилни от шест месеца до две години. Това пряко влияе върху качеството на живот на детето, особено ако не се обърне внимание на латентния проблем, който го отключва.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X