Напишете дума/думи за търсене

Психосоматиката, или как мозъкът ни разболява

Зад всяко психосоматично заболяване стои способността на тялото да поеме функциите на душата. Или способността на душата да делегира на тялото онези аспекти на преживяванията, които изглеждат непоносими за нея.

Може да разберете общата схема за възникване на психосоматични разстройства, като си спомните тези фрази: „Той носи всичко на плещите си“, „Превил се е на две от толкова грижи“... Познати изражения, нали?
По правило това правят много отговорните хора, искрено притеснени от резултата от своята дейност. Много често тези преживявания са придружени от увеличаване на вътрешното напрежение.
При тях стресът става хроничен и постепенно се трансформира в соматични симптоми (болка, дискомфорт) и след това в пълноценни психосоматични заболявания. В този случай обикновено има проблеми с гръбначния стълб.

Как да активираме вътрешните си ресурси

Няма да можем директно да преговаряме с гърба или главоболието. Защото умът и тялото говорят различни езици - единият използва думи, а другият използва усещания. Не може да кажете на зъба да спре да боли. Може обаче да опитате да преговаряте с мозъка си и да се отпуснете. И тогава, на езика на усещанията, зъбът може да разбере молбата ви. Но вероятността това да се получи е малка.

Чували ли сте фразата „Езикът е окупирал мозъка“?
Всички вътрешни диалози се провеждат с помощта на речта, която е левомозъчен процес. Експериментите на руския психолог Александър Лурия през Втората световна война обаче показват, че дясното, емоционално полукълбо също възприема речта на ниво отделни звукови комбинации. Благодарение на това ние възприемаме поезия, мантри, но всичко това са симптоматични ефекти.

Представете се, че някой ви помоли да му обясните защо дадено нещо му се случва. Да му кажете причините за конкретен дискомфорт. Ако му отвърнете, че депресията му се е появила, защото е бил изпуснат от балкона, когато е бил на пет години, дали проблемът ще се реши?

В процеса на развитие и социализация човек преминава през редица критични моменти. Ако дадена криза се премине успешно, тогава ивдивидът се развива хармонично, ако не, тогава получената дисхармония в развитието допринася за натрупването на невротични прояви.

В допълнение към нараняванията, свързани с възрастта, може да има и наранявания в резултат на преживяване на ситуации, които застрашават живота или загубата на близки. Смята се, че в резултат на преживяване на травматична ситуация възниква много силен афект, който се потиска в подсъзнанието поради факта, че човек не може да го изпита и в резултат на това осъзнаване.
Актуализирането на потиснато преживяване ви позволява да освободите негативните емоции, свързани с него. По този начин се получава своеобразна неутрализация на психотравмата.

Един от начините да се използва език за целенасочено активиране на вътрешните ресурси на човек е „прощално писмо до симптома“. Това е техника, предложена от немския психотерапевт от арменски произход Носрат Пезешкян, която може да се разглежда като квинтесенция на положителната психотерапия. Основната цел на този експеримент е да развие приемането от страна на човек на симптома. Под симптом имаме предвид тези обстоятелства или личен опит, които се възприемат като травматични.

Приемането включва осъзнаване на ролята и мястото на симптома в живота на индивида, в резултат на което субективното значение на травмиращата ситуация намалява. Когато нещо ни притеснява, изглежда, че в живота няма нищо друго освен това. Писането ви позволява не само да се научите да разглеждате симптома като част от живота, но и да намерите нови начини да реагирате на него, да активирате ресурси за качествено нов стил на адаптация към живота. Това е един вид контрапрограма за мозъка.

Представете си, че имате приятел – „симптом” (например страдате от несподелена любов, във взаимозависима връзка сте и т.н.). Комуникацията с този човек очевидно носи нещо важно за живота ви. Но, както често се случва, този контакт се е изчерпал. Решили сте да се разделите с него.

Сега трябва да му напишете прощално писмо. Вашето съобщение трябва да бъде от три части. В първата част на съобщението трябва да благодарите на симптома за това, което ви е дал. Във втората трябва да обосновете защо сте решили да се разделите с него, в третата опишете как ще се развие животът ви без този симптом. Какви конструктивни действия ще ви позволят да изградите по-конструктивни отношения с околната среда и другите хора.

Обърнете внимание на точното име на симптома. То трябва да съответства на самосъзнанието. Преди да напишете писмото, препоръчително е да запишете идеите на трите части на лист.
Много е важно текстът да е възможно най-конкретен. Препоръчително е да избягвате общи фрази като „Благодаря ви за всичко добро, което ми даде“, „След като се разделим, животът ми ще стане безоблачен“ и т.н. Необходимо е да се опитате да посочите възможно най-точно за решаването на кои проблеми в живота ви симптомът е помогнал.

В писмото също е важно да се обясни защо симптомът е започнал да му пречи и какви други жизненоважни ресурси ще свърже, за да се справи с онези ситуации в живота, когато симптомът е бил необходим за тях. Стилистично, позовавайки се на симптом, човек трябва да избягва формулировката „Заради теб не мога да направя нищо. Пречиш ми” и прочее. Те трябва да бъдат заменени с фрази: „Не правим нищо с теб”. По този начин избягваме да прехвърляме отговорността за живота си върху симптома.

Стилистично текстът трябва да съответства на епистоларния жанр. Например „Здравей! Това е моето прощално писмо до теб."
В същото време е желателно да избягвате ненужните „украшения”, присъщи на този жанр.

Далеч сме от илюзията за възможността за излекуване на онкологични заболявания с психотерапевтични методи. Но въпреки това някои експерти смятат, че ракът е психосоматично заболяване. Следователно значителна роля в неговия произход и развитие принадлежи на психологическия фактор.

Когато съставяте писмо в случаи на психосоматични разстройства, има смисъл да се позовавате не на диагнозата като такава, а на емоцията, чувството, убеждението или преживяването, които придружават човек, когато мисли за болестта. При онкологичните заболявания най-често такова разяждащо усещане отвътре е преживяване, което може да се изрази с фразата „Аз съм виновен“. Обърнете внимание, не „чувството за вина“, а чувството „аз съм виновен“. Като цяло, когато се опитваме да формулираме разрушителна вяра, има смисъл да си поиграем с думи и да намерим такива, които при произнасянето на кои ще предизвикат най-силен емоционален или телесен отговор.

Примерен текст на писмото

”Здравейте, скъпо ми убеждение "Аз съм виновен"! За първи път ти пиша и това е моето прощално писмо. Заедно сме от много години, ти ми помогна, подкрепи ме и имах нужда от това. Благодаря за това пътешествие. Ти ме научи да гледам на себе си и на действията си с критично око, научи ме да обръщам внимание на най-малките детайли от живота и да забелязвам всички черти на моя характер. Благодарение на теб се научих да задълбавам в проблемите и притесненията на други хора, да разбирам и да се грижа за тези, които са наоколо. Благодарение на теб се научих да разбирам, че действията, които вече съм извършил, са свършен факт, те не могат да бъдат променени. Научих се да анализирам себе си, мислите си и това, което направих. Ти ме научи как да структурирам времето и да оценявам събитията.

И след като научих всичко това, разбрах, че е време да се разделим. Ако остана с теб, няма да мога да се осъзная напълно. Времето, структурирано с твоя помощ, не е креативно, не се изразходва творчески. Постоянно поглеждайки назад, връщам бъдещето назад, лишавам се от възможността да си поставям обещаващи задачи. С теб съм в илюзията, че мога да променя нещо в миналото, но това е невъзможно. Ровенето в миналото ме лишава от възможността да се развивам. И това е пътят към никъде. Поради постоянното осъждане на себе си и неприязънта към себе си, не мога да обичам и да давам любов на близките си.

Благодарен съм ти, че си тук, но сега ще имам и други спътници. Имам много да науча. Виж смисъла в моите действия, дори тези, които не ми харесват, и се поучи от тях. Трябва да осъзная мястото си в живота на други хора. Спирайки да се придържам към миналото в името на бъдещото ми развитие, ще мога да приема, че развитието ми може да има различно въздействие върху близките. Сбогом.”


Психосоматиката, или когато нервите ни дърпат конците

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X