Напишете дума/думи за търсене

Знаци, че душата ни е уморена и как да я излекуваме

Чувствали ли се напълно изчерпани и прегорели напоследък?

Опитвали ли сте различни решения за физическото и психическото си изтощение, но нищо не помага?

Най-вероятно това е така, защото нашите борби понякога не са само физически или умствени. Понякога не е само тялото и умът са уморени, но и душата.

Изтощението на душата, или т.нар. „болест на душата“ може да се случи, ако дълго време пренебрегваме виковете й и не обръщаме специално внимание на нашето духовно благополучие.

Душата ни може да се почувства изтощена поради различни причини.

Може би сме преминали през труден разпад, който е оказвал влияние върху нашето емоционално и психическо здраве.

Може да преживяваме неочаквана загуба или обрат на събития, които са променили нашата реалност до неузнаваемост. Душата страда и когато сме заобиколени от токсични хора или да не живеем живота си според собствените ни разбирания.

Един от най-забележителните признаци на изчерпване на душата е желанието да спите по-дълго от нормалното и неспособността да се изпълняват дори основни функции като хранене или упражнения в обичайното време.

Ето някои от най-често срещаните признаци и симптоми на изчерпване на душата:

1. Изпитваме необясними болки

Нашият ум, тяло и душа са свързани. Ако има някакъв дисбаланс в единия елемент, той ще се отрази на другия. Следователно, ако душата или сърцето са уморени, те може да се опитат да привлекат вниманието ни чрез създаване на физически смущения в тялото.

Може да почувстваме необясними болки, замаяност, гадене, мигрена или напрежение, главоболие, замъглено виждане или стомашно-чревни проблеми без каквито и да е медицински причини.

2. Изпитваме тревожност или пристъпи на паника

Когато душата е изтощена, може да ни е трудно да намерим покой и светът да изглежда тъмен и объркващ. Може да опитаме различни начини, за да подобрим състоянието на духа си. Да пробваме нещата, които ни даваха радост доскоро. Въпреки усилията ни не е изключено това до доведе до чувство на страх и безнадеждност, причиняващи безпокойство или панически атаки.

3. Трудност в справянето с предизвикателствата

Възходите и паденията са част от живота и обикновено сме готови да се справим с тях, но когато душата ни се чувства уморена, ние нямаме сили да се справим дори с прости предизвикателства или трудности, които животът ни предлага.

Много е важно да спрем за момент и да си позволим време, в което да се погрижим за нашето духовно благополучие. Йогата, медитацията, мълчанието или духовното усамотение са идеални да придобиване на енергия, нужна ни за справяне с предизвикателствата на живота.

4. Страдаме от безсъние

Ако не сме в щастливо и спокойно състояние, то ще стане невъзможно да спим добре. Дори ако успеем да поспим няколко часа, сънят ни ще бъде изпълнен с тревожни мисли или кошмари и ще се събудим, чувствайки се уморени и изтощени.

5. Изпитваме негативни емоции като горчивина, гняв, негодувание или ревност

Всеки от нас понякога е подвластен на отрицателни емоции, но когато тялото и умът не са в хармония с душата, ние изпитваме негативни емоции като горчивина, гняв, негодувание или ревност по-често и по-яростно.

6. Усещаме се изключително самотни дори когато сме обградени от хора

Когато не сме в синхрон с душата си, може да се чувстваме изключително самотни дори в големи компании. Може да усещаме, че никой не разбира ни и не сме в състояние да се доверим на хората около нас.

Може да се сблъскаме с екзистенциална криза и да поставим под въпрос дълбокия смисъл на живота и как сме свързани помежду си.

7. Чувстваме се дезориентирани или несъвместими

Когато сме подложени на стрес и тревога, живеем главно в главите си и сме бомбардирани от странни мисли, за тялото става много трудно да настигне ума и може да се почувстваме изключително уморени или дезориентирани.

Когато живеем повече в главата си, ние живеем или в миналото, или се тревожим за бъдещето. И в двете ситуации сме изцяло извън досег с реалността на настоящия момент.

Медитацията и дълбокото дишане може да помогнат за синхронизиране на ума и тялото и да осигурят дълбока почивка на душата.

8. Изпитваме екстремни физически и емоционални изтощения

Когато сме подложени на стрес или тревожност, дишането ни става плитко и се чувстваме много ниско енергийно, защото това е най-важният източник на енергия в нашето тяло. Нашите тела и мускули се чувстват отслабени и всяко движение е мъчително изтощаващо. Единственото нещо, което може да правим по цял ден, е да лежим. За да излезете от това състояние, включете дихателни упражнения и леки тренировки в ежедневието си.

9. Чувстваме неспокойни и несигурни за нашето бъдеще

Ако душата ни е изтощена, може да нямаме енергия да планираме бъдещето си. Може просто да се скитаме безцелно без някаква конкретна цел или посока. Това може да създаде много безпокойство и несигурност за бъдещето и да остави чувството, че не сме в състояние да се насладим на настоящия момент.

10. Усещаме наситени емоции

Изтощението на душата може да доведе до повишена чувствителност и ние може да изпитаме всички емоции с по-голям интензитет. Може да се впуснем в емоционално влакче на ужасите. В един момент сърцето ни може да бъде изпълнено с любов и състрадание и ни карат да плачем от радост, а в следващия миг да сме опустошени от болка и тъга.

Ето няколко съвета, които може да помогнат за лечението на уморената душа:

1. Направете себе си приоритет

2. Вземете колкото се може повече почивка. Изключете се от технологиите, интернет и отделете време за четене, изкуство, танци, рисуване, пеене, туризъм или нещо, което кара душата да пее.

3. Намерете време за йога, медитация или духовни уединения, за къпане във водопади и реки, за ходене в гората или за съзерцаване на звездите.

4. Направете детоксикация на организма и опитайте алтернативни лечебни методи като аюрведа, рейки или масажи.

5. Не бъдете прекалено критични към себе си.

6. Фокусирайте се върху дихателни упражнения и техника на заземяване.

Нашите души са много мощни и устойчиви и може да се върнат обратно от всяка болка или скръб. Просто бъдете търпеливи със себе си и нека вашата интуиция ви води по пътя на изцелението. Това автоматично ще премахне всички нежелани или негативни фактори от живота ви и ще ги замени с любящи, позитивни, значими преживявания.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X