Напишете дума/думи за търсене

Как да проговорим на езика на удоволствието

Имате ли малко време да поговорим за удоволствието?

Времето, прекарано в удоволствие, никога не е изгубено. Изправени пред толкова много стрес и отговорности, е жизненоважно да може да намираме радост, дори и понякога това да не ни се струва възможно.

Да откриеш всеки вид удоволствие, означава да изживееш живота си пълноценно

Разпознаването на удоволствието в различните му разновидности ни позволява да изпитваме повече от него.
Нещо подобно прави готвачът, който тренира небцето си, за да разпознава сложни вкусови профили. Има ли смисъл в това? Да. Предлагаме ви сега да разширим речника ни за удоволствието.

Антропологът Лайънъл Тайгър създава новаторски труд за регистриране на удоволствието в по-обхватен смисъл, отвъд това, което тялото усеща в момента. Тайгър разбира сложния характер на това, което кара хората да се чувстват добре, и защо се случва. Той създава Призмата на четирите удоволствия, коята обединява различни приятни преживявания в четири категории:

  1. Физио-удоволствие (наслада за сетивата)
  2. Социо-удоволствие (радост от общността)
  3. Психо-удоволствие (удовлетворение от интелектуална работа)
  4. Идео-удоволствие (блаженство от идеалите и духовните занимания)

Но житейският опит не попада в нито една отделна категория. Представете си, че прекарвате петъчната вечер с приятели. Излезли сте на заведение и участвате във викторина, организирани в бара. Това преживяване включва три вида удоволствия: физическо (алкохолно опиянение), социално  (прекарване на време с приятелите) и психическо (отгатване на въпрос). Най-добре е да мислим за четирите вида удоволствие през призмата на основните цветове, които смесваме в уникални нюанси.

Сега нека поговорим за интензивността и степента на удовлетвореност. Съществува цял спектър от удоволствия, които варират от обикновени радости до истински трансцедентални преживявания, които ще наречем петте нива на удоволствието

  • Удоволствието на сетивата: Често това са най-простичките удоволствия, онези ежедневните големи и малки радости, които получаваме чрез нашите сетива. Представете си как докосвате меко одеяло, как сядате след дълга разходка, как се любувате на първата хапка от любимо ястие. Тези малки удоволствия ни приканват да практикуваме осъзнатост и да се наслаждаваме на всеки един момент. 
  • Удоволствието от интимността: ласка, получена от любимия, обаждане от скъп приятел, морална подкрепа от родителите - всичко това са примери за удоволствие от интимността. Отвъд докосването, нашите дълбоки връзки и взаимоотношения подобряват качеството на живот. Всички сме имали тежък ден, знаейки, че в края му ще се приберем у дома при този, когото обичаме и за когото ни е грижа.
  • Удоволствието от значимата работа: Този вид удоволствие е да се посветите на някаква дейност заради самата нея, без да имате очаквания. Не е необходимо това да е мечтаната професия. За много хора значимата работа може да бъде доброволческа дейност в свободното им време, практикуване на хоби или изпълнение на задачи, които им позволяват да се разтоварят от стреса. 
  • Удоволствието от творчеството: Креативността носи невероятна радост, въпреки че не е задължително да сте художник, за да се класирате. Много неща изискват творчество, така че потърсете и се огледайте за малките възможности, за да разгърнете въображението и инстинкта си за творене. 
  • Удоволствието от духовните занимания: Най-простият начин да се опише това ниво е да се търси удоволствие извън сферата на физическото. Тук става въпрос за свързване с висшия Аз или с висшата сила. Става дума и за оценяване на живота извън нашето его по всякакъв начин, който има смисъл за нас. Откажете се от постоянното мислене, планиране и искане. Просто бъдете! 

Сега, когато знаете, че цялото това удоволствие ви очаква - как може да го увеличите?

Със сигурност не се противопоставяте на идеята за по-приятен живот. Всички искаме да се чувстваме добре. Малко повече удоволствие в ежедневието ни не би навредило.

Първата стъпка в това пътуване е да настроим тялото, ума и емоциите си, за да усещаме удоволствието в неговите нюанси. Установете къде се намирате в този миг и си представете кое ви кара да изпитвате по-голямо удоволствие.

Идеята тук е да откриете какво предизвиква радост и как да я увеличите, вместо да мислите за това, което ви липсва, или ненужно да се сравнявате с другите. Вашите желания и нужди са от най-голямо значение. За целите на това упражнение е най-добре да разгледате конкретни области от живота си като приятели и семейство, професионален живот, себе си и любовта.

След това си задайте насочващи въпроси за всяка област във връзка с това как животът ви може да бъде по-добър и по-удовлетворителен. Винаги подхождайте към това с добронамереност и се противопоставяйте на желанието да се самонаказвате.

Ето няколко примерни въпроса:

  • Какво мислите за себе си? Вашето тяло, начина ви на живот, психичното ви здраве?
  • Удовлетворяваща и предизвикателна ли е работата ви? С какво тя допълва живота ви?
  • Поддържате ли редовно връзка с приятелите и близките си?
  • Изпитвате ли удоволствие от сексуалния си живот?

След като имате приблизителна представа как изглежда всяка сфера от живота ви, оценете нивото си на удовлетвореност. Най-лесно е да използвате простата скала от "неудовлетворен" до "много доволен". Не се притеснявайте, ако не сте напълно удовлетворени във всички области - това е съвсем нормално. Преоткриването и подхранването на удоволствието в живота ви е пътуване.

Начини за подобряване на удовлетворението от романтичната връзка

Тъй като вече сте тук, в Surecheck, подобряването на удоволствието в романтичната ви връзка може да е нещо, към което бихте искали да се насочите. В крайна сметка, любовта и удоволствието често се преплитат. За някои хора една пълноценна и здрава връзка може да донесе голямо щастие.

За да подобрите интимните си отношения, трябва да имате известно самоосъзнаване. Преценете ролята си в тях и какво искате от партньора си. Не е необходимо връзката да отговаря на определена представа или модел. Твърдото отстояване на вашата истина и желание неминуемо ще привлече подходящия за вас човек. Сега преценете дали настоящата ви връзка отговаря на вашите ценности.

След като сте изяснили собствените си мисли и чувства, е време да поговорите с вашия партньор. За тангото са нужни двама, а комуникацията е това, което поддържа синхрона.

Честността и прозрачността са в основата на една стабилна връзка. Подхождайте към обсъждането на всякакви проблеми или неща, които трябва да се подобрят, в дух на взаимното сътрудничество. Съвместната работа за постигане на обща цел може да помогне за укрепване на връзката между вас и вашия любим.

Помнете, че никоя връзка не е идеална. Винаги има място за подобрение, така че посветете се на това да вървите заедно по вашия път.

Достатъчно с говоренето - как да подобря удоволствието в спалнята

Съжалявам, че ще ви разочаровам, но въпреки че страхотният секс се дължи на много неща, основните играчи при него са изслушването и комуникацията.

Вслушвайте се в тялото си. Вслушвайте се в тялото на партньора си. Сексът е отборен спорт, а страхотният секс включва пълноценно присъствие и на двете страни в акта и познаване на ерогенните точки на другия.

Разговорите за секс се случват още в началото на флирта, но е полезно да ги надграждате. Може би вкусовете ви са се променили. Може би бихте искали да опитате нещо ново. Разнообразието е това, което поддържа секса вълнуващ. Седнете и поговорете честно с партньора си за това как бихте искали да експериментирате.

Може  да се опитате да създадете настроение със свещи и плейлист от прочувствени балади. Оставете телефоните и другите умни устройства. Бъдете само вие двамата, изследващи телата си, сякаш сте за пръв път заедно. Забележете какво ви кара да се чувствате добре и обратното. Това е моментът да пробвате новости в размяната на ласки, независимо дали става въпрос за влизане в роля, включване на играчки или изпробване на нова позиция. Ще се изненадате колко много взаимното изследване ще подобри удовлетворението в спалнята. В тази игра няма губещи.

Работата върху сексуалната интимност намира отражение и в други аспекти на връзката ви, тъй като развивате по-добри умения за общуване и изграждате доверие. Имайте вяра в партньора си. Това ще ви помогне да споделите деликатни и дългоочаквани моменти. Такъв със сигурност е мигът, в който най-накрая може би ще видите двете чертички върху тест Surecheck.

Първият принцип на удоволствието е да не насилвате нищо. Сексуалното удоволствие не е изпит, който трябва да се изкара. Свалете напрежението и се оставете на течението. Няма перфектен резултат.

Това се отнася за всички видове удоволствия. Всеки ден предлага нови възможности да откриете удоволствие в живота и да му се наслаждавате.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X