Напишете дума/думи за търсене

Връзката между газираните напитки и агресивността при децата

Много родители може да сметнат за странно, че безалкохолните напитки могат да увеличат агресивното поведение на децата им.

Е, колкото и странно да изглежда, науката твърди, че е вярно. Но това включва ли всички видове напитки без спирт в тях?
Дали се дължи на захарта, кофеина, въглеродния диоксид и добавките, които съдържат, или е комбинация от няколко фактора?
Лекарите и диетолозите винаги споделят, че тези напитки дават на децата празни калории, което води до по-висок процент на затлъстяване при тях. Зъболекарите съветват малчуганите да не пият подсладени напитки поради факта, че те са основната причина за кариес.

Освен това много газирани напитки са с високо съдържание на кофеин, който не само променя настроението на детето, а го кара да остава будно до късно. Може да причини главоболие, стомашни болки, нервност и проблеми със заспиването. Освен това прави децата предразположени към поведенчески проблеми и разстройства на нервната система. Кофеинът може да има тези ефекти върху хлапетата дори в малки количества.

Безлкохолни напитки и агресивност при децата
Проучване от 2013 г., публикувано от The Journal of Pediatrics, установява, че агресивността, физическата зависимост и проблемите с вниманието са тясно свързани с консумацията на газирани напитки при малките деца.

Изследователите проучили 3000 деца на 5-годишна възраст от 20 различни града в Съединените щати и открили, че консумацията на безалкохолни напитки е свързана с агресивно поведение.
Учените се опитали да изолират влиянието на тези напитки, като елиминират други значими фактори като депресия на майката, баща в затвора и домашно насилие. Освен това децата, които пият четири или повече чаши газирани напитки за един ден, са били два пъти по-склонни да унищожат вещите на други хора.

Въпреки това връзката между безалкохолните напитки и агресивността при децата не е много ясна. Поради факта, че газираните напитки са преработени продукти, изследователите подозират, че съставки като аспарагинова киселина или фосфорна киселина стоят зад проблемите с поведението на децата.

Високият прием на сладки напитки също може да повлияе на нивата на кръвната захар. Ниското ниво на кръвната захар при децата може да ги накара да жадуват за газирани напитки и да ги направят агресивни или срамежливи.


Опасностите от консумацията на безалкохолни напитки при тийнейджърите
Проучване, публикувано в International Journal of Injury Control and Safety Promotion, свързва консумацията на газирано с агресивност, депресия и суицидно поведение при подрастващите.
Според експертите колкото повече газирани напитки пият тийнейджърите, толкова по-вероятно е да се сбият. Освен това учените откриват, че тийнейджърите са по-склонни да се чувстват депресирани или отчаяни и да имат суицидни мисли след консумация на безалкохолно.

Премахването на тези напитки от хранителния режим на вашето дете може да подобри поведението му.

Газираните сладки напитки, преработените сокове, напитките с кофеин и енергийните напитки са много вредни. Особено важно е да не позволявате на децата си да консумират енергийни напитки, включително спортни напитки. Много от тези напитки съдържат стимуланти като гуарана, таурин и големи количества кофеин.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X