Напишете дума/думи за търсене

Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме

Винаги е подходящо време за цитирането на мисли принадлежали на Лев Толстой.
Освен велик писател, той е анархист, чиито собствени идеи и реализъм, в който живее, често го измъчвали. Почитан в много краища на света, Толстой успя да прокрадне силен традиционен морал във всичките си романи.

Този руски писател, роден през XIX век, написва страхотни исторически романи като "Ана Каренина" и "Война и мир".
Той е вегетарианец и силен поддръжник на алтернативи на насилието, за да печели битки.

Научете се да бъдете щастливи

"Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме."


Лев Толстой не разкрива нищо ново с този цитат. Знаем, че имаме известна степен на влияние върху нещата, които се случват около нас. Степента на влияние, което оказваме върху мислите и емоциите си, е още по-голяма.

Често не може да променим определени ситуации. Въпреки това може да променим нашата гледна точка. Може да търсим скрити възможности на други места - пространства които сме смятали за празни.

Важността на вярата

„Вярата е знание за смисъла на човешкия живот. Вярата е силата на живота. Ако човек живее, значи трябва да вярва в нещо. Без вяра не може да се живее.”

Човек с големи убеждения като Лев Толстой имаше специално място в живота си за вярата. Тези убеждения обаче не се ограничават до религията. Вместо това те са част от различни ситуации, в които вярата играе съществена роля или като бреме, или като мотивация.

Толстой твърдо вярва в анархизма, във вегетарианството и в мира. Писателят имал солидни убеждения и се уповавал на тях, намирайки сили там.

Да се чувстваш неразбран

„Трябва да свикна с мисълта, че никой никога няма да ме разбере. Тази съдба трябва да е обща за всички хора, с които е много трудно да се разбираме."

Не е лесно да имаме собствени идеи и да вярваме силно в тях. Много хора се чувстват неразбрани и оставят настрана своите вярвания и се сливат с обществото, в което живеят. Трябва ли да направим това или трябва да отстояваме убежденията си и да живеем по-самотен живот? Какво ще кажете?

Правилният ред на извършване на нещата

„Преди да дадете на хората свещеници, войници и професори, трябва да знаете дали умират от глад.”

Каква е ползата от идеология, вяра, религия или земя, ако нямате какво да ядете? Преди да говорим за философия, литература и други подобни теми, не би ли било най-добре да сложим край на глада по света? Така го е виждал Лев Толстой.

Брак

„Бракът е лодка, която отвежда двама души в бурно море. Ако някой от двамата направи рязко движение, лодката потъва."

За Толстой идеалният брак е този, в който и двамата вървят в една посока. Така че, когато един партньор реши да тръгне по различен път, това може да навреди на това, което е изградено с любов.

Величие

"Няма величие там, където няма простота, доброта и истина."

Това определено е най-красивият цитат на Лев Толстой. Величието не се основава на сила или пари, а на смирение, щедрост и честност.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X