Напишете дума/думи за търсене

Дарът, който Лев Толстой остави на човечеството

„Добротата е за душата ти, както здравето за тялото ти: не ги забелязваш, когато ги имаш.“

Лев Толстой

Този руски литературен титан освен велик писател, е и забележителен активист за мир. Той ни завеща една изключителна книга за размисъл върху измерението на мъдростта.

Преди да умре, Лев Толстой започва да раздава цялото си имущество на бедните. Това желание обаче не било уважено от семейството му след кончината му.

В живота си Толстой посява много семена на доброто. Той оставя настрана луксозния начин на живот, предпочитайки да създава училища за децата на селяните. Той дори преподава в тях и пише и редактира учебниците, по които учениците му се образоват.

Веруюто, на което ги учи, е изключително простж, но в същото време силно - да уважават себе си и другите.

Един от най-известните проекти, които Толстой осъществява, е книгата му „Календар на мъдростта“, която той написва през 1912 г. В тази творба той събира в продължение на няколко години някои от най-ярките цитати от много велики мислители. Това са изрази, които възхваляват съжителството, любовта и добротата. В книгата Толстой коментира всеки един със собствената си чувствителност.

Тази последна книга на Толстой, написана през последните 15 години от неговото съществуване на Земята, се опитва да осмисли живота ни.

„Да се създаде книга за милиони хора, беше несравнимо по-плодотворно, отколкото да се напише роман от типа, който отвлича вниманието на някои членове на богатите класи за кратко време и след това бива завинаги забравен.“
Лев Толстой

Дарът, който Лев Толстой остави на човечеството
„Календар на мъдростта“ е, според самия Лев Толстой, книгата на живота му. Това е дар за хората, източник на знания, към които читателят може да се обръща всеки ден, за да учи, да се вдъхновява и да разбира света чрез най-мъдрите личности в човешката история. В края на всяка глава писателят включва лично размишление от около десет страници.

Интересното е, че руското издание е забранено след Октомврийската революция от 1917 г. Управляващите отхвърлят книгата му като твърде духовна и недостатъчно съобразена с идеалите на съветския режим. Парадоксалното е, че в действителност Толстой се стреми само да обогати интелектуално населението. Едва през 1995 г. работата му върху възхвалата на добротата отново вижда бял свят в Русия.

Толстой изживява част от живота си, обхванат от най-мрачните видения поради годините, прекарани на бойното поле. Според него единственото спасение за човечеството е възпитанието на доброта и мъдрост. Именно това е подаръкът, който той ни завещава с най-ценната си книга.

1. Каквото и да стане, винаги отговаряйте с доброта

„Трябва да отговорите с доброта на злото, което ви е направено, и ще унищожите в злия човек това удоволствие, което той извлича от злото“.

Кримската война оказва дълбоко влияние върху автора на "Война и мир". Тя разрушава неговите ценности и той претърпява дълбока лична криза, която отстъпва място на последваща лична революция.

Толстой е изразител на ненасилствената съпротива. Тази перспектива по-късно вдъхновява личности като Ганди и Мартин Лутър Кинг.

Със своята идейност и чувствителност, Толстой защитава необходимостта винаги да се отговаря с доброта на агресивните прояви. Той вярва, че уважението, толерантността и почтеността пречат на злото да увековечи силата си.

2. Истинска любов

„Любовта е истинска само когато човек може да се пожертва за друг човек. Само когато човек забрави себе си заради друг и живее за друго същество, само тази любов може да се нарече истинска любов.”

Да обичаш, означава да се грижиш, да уважаваш и деактивираш егоизма - качество, което е дълбоко вкоренено в човешкото същество. Истинската любов за Лев Толстой означава да може да предложим себе си на всеки, който имаме пред себе си, активно и с твърд ангажимент. Той самият го практикува, като помага на най-нуждаещите се и се отказва от луксозния живот, за да предложи най-доброто от себе си на околните.

3. Добротата ни прави по-ясни

„Добротата обогатява живота ни; с добротата мистериозните неща стават ясни, трудните неща стават лесни, а скучните неща стават весели”.

Свързани ли са добротата и интелигентността? В действителност мъдростта е по-тясно свързана с любезното поведение, отколкото с интелигентността. Мъдростта граничи със същества като добра преценка, спокойствие, емпатичен ум и етично поведение.

Лев Толстой посочва, че добротата ни позволява да видим реалността по-ясно. Именно от призмата на човечността, честността и толерантността мъдростта се разширява, оставяйки интересите и егоизма на ръба.


4. Предлагайте това, което търсите да получите

„Нищо не може да направи живота ни или живота на другите хора по-красив от вечната доброта“.

Повечето от нас са изключително наясно какво искаме да получим от другите: уважение, разбиране, признание, привързаност и доброта. Въпреки това понякога забравяме, че не може да изискваме от тях да ни предложат нещо, което ние самите не им даваме. Лев Толстой посочва в „Календар на мъдростта“, че нищо не е по-важно в света от добротата.

Толстой ни напомня, че доброто идва при нас, когато интегрираме добротата в сърцата си и я упражняваме ежедневно. Всъщност най-големите социални трансформации често изискват само малка искра доброта. Освен това добротата не струва нищо и практикуването му може да промени цялата ни реалност.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X