Напишете дума/думи за търсене

Синдромът на доброто момиче: мило и послушно, но не и щастливо

Много жени споделят, че през целия си живот се опитват да угодят на другите. Някои до определена възраст и подтикнати от емоционално изтощение, осъзнават положението си и решават да направят промени. Други обаче дори не успяват да осъзнаят колко вредно и несправедливо е положението, в което се намират.

Този синдром се среща при жени и момичета, които са се научили да бъдат полезни, мили и послушни. В стремежа си да угодят на околните, те са загубили себе си.

Това са възрастни хора, които не могат да кажат „не“, да изразят несъгласие или да отстояват правата си и не са в състояние да се защитят и да дадат приоритет на себе си.

Синдромът на доброто момиче възниква в детството
Въпреки че тези характеристики (ниско самочувствие, ниска самоувереност, емоционална зависимост) могат да се появят и при момчетата, синдромът на доброто момиче е отражение на неравнопоставеното възпитание, което жените традиционно получават.

Още от раждането си момчетата получават посланието, че трябва да бъдат силни, независими и амбициозни. Момичетата, от друга страна, се призовават да бъдат добри, учтиви, тихи и покорни. Те се насърчават да бъдат разбиращи и състрадателни, да печелят благоразположението на другите, като се съобразяват с това, което се очаква от тях.

Така те се научават да потискат своя гняв и тъга, своето несъгласие и критичното си мнение, слагайки маска на доброта и нежност, която в крайна сметка се превръща в затвор.

Поради тази причина, когато изразяването на индивидуалност е потиснато от самото начало, тези жени страдат от важни последици в живота си в зряла възраст.

Признаци и симптоми на синдрома на доброто момиче
Ако сте жена или се идентифицирате като жена, вероятно и вие живеете под тези параметри и дори не сте осъзнали колко вредни са те. Затова обърнете внимание на следните признаци , за да определите дали страдате от синдрома на доброто момиче:

• Чувствате, че вашето щастие зависи от вашите социални взаимоотношения. Когато близък човек започне да се държи дистанцирано, вие веднага се тревожите, започвате да се чудите какво сте направили нередно и с всички средства се стремите да го поправите.

• Вие сте услужливи, щедри и отзивчиви. Винаги сте на разположение на другите. Вие се стремите да улесните живота им и да разрешите проблемите им. Не сте в състояние да отхвърлите молбите на хората около вас, дори ако това противоречи на вашите желания или предпочитания.

• Трудно ви е да изразявате мнението си, особено ако то противоречи на това на другите. Страхувате се от отхвърляне и конфликт, така че винаги избягвате да дразните или да създавате неудобства на другите.

• Това, което мислят за вас, ви тревожи много и дори може да контролира живота ви. Не си позволявате да изразявате гняв или да правите грешки.

• Винаги поставяте себе си на последно място. Трудно ви е да изисквате собствените си права, да се защитавате и да се отстоявате. Ако все пак го направите, веднага чувствате голямо бреме на вина.

Как може да преодолеете инерцията на синдрома на доброто момиче?
Тези, които страдат от синдрома на доброто момиче, живеят отчуждени от себе си, не знаят кои са и не си позволяват да го открият или изразят. Те са оформени според нуждите и желанията на другите. Без външно одобрение те се чувстват в опасност.

Това причинява нещастие, неудовлетвореност, страх и емоционално изтощение. Това засяга напредъка в работата, индивидуалното благополучие и всичките им взаимоотношения.

Ето защо е важно да правим промени от момента, в който осъзнаем, че може да страдаме от синдрома на доброто момиче.


В тази връзка може да започнете със следните насоки:

• Предефинирайте приоритетите си. Трябва да започнете от факта, че сте получили неадекватно възпитание, така че задачата ще бъде да дисектирате наученото и да си поставите нови вярвания и цели. Имайте предвид, че основният ни приоритет трябва да бъдете самите вие. Напомняйте си всеки ден колко е важно да се защитавате, цените и уважавате себе си.
• Свържете се с емоциите си. Когато живеем, като приемаме другите като наш емоционален компас, ние се изключваме от собствения си север. Така че, започнете да обръщате внимание на това, което чувствате във всеки момент, и приемайте всяка емоция, която бушува у вас. Не ги потискайте и не съдете себе си за това, че се чувствате по някакъв особен начин. Имате право да ги изпитвате.
• Изразете себе си. Не крийте своята неприязън, несъгласие или недоволство. Преди да подкрепите мнението на другите, използвайте критично мислене и се запитайте какво мислите. Позволете си да го изразите без страх, колкото и неудобно да е в началото.
• Утвърдете себе си, поискайте това, от което имате нужда, и изисквайте уважение. Това се отнася както за работното място, така и за социалните и романтичните отношения. Преместете фокуса си от опитите да угодите на другите.
• Изоставете ролята на спасител. Не е ваша работа да решавате проблемите на някой друг, да улеснявате живота му, ако не ви помоли, или да се примирявате с неговата наглост или неуважение, без значение колко много го обичате.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X