Напишете дума/думи за търсене

Защо порасналите деца не харесват родителите си - 9 причини

Много пъти отношенията родител-дете са хлъзгав склон за мнозина. Имате ли някога чувството, че порасналите ви деца ви избягват или дори ви мразят?

Чудите се защо не се прибират за празниците? Разстроени ли сте, защото никога не връщат позвънявания на обажданията или sms-те ви?
Децата, които винаги сте искали да бъдат ваши приятели, не само че не са приятелски настроени, но и все още са разстроени поради нещо, което дори не помните?

Кои са 10-те причини, поради които порасналите деца не са особени фенове на родителите си?

1. Настоявате, че сте прави
Всички имаме различни истории за миналото, в които сте се сблъсквали с характера на детето си. Но докато вие настоявате, че вашата версия е правилната, те нямат право да правят същото с тяхната. Приемете, че всеки гледа от камбанарията си и че гледната им точка е вярна за тях.

2. Не знаете кои са те сега
Животът ги е научил на уроци, които не знаете. Те не са същите хора, каквито са били като малки, дори да се заблуждавате, че са. Не си въобразявайте, че все още знаете какво мислят и чувстват.

3. Заключили сте ги в детските им роли
Тя беше прахосница, той неудачник, тя беше доброто момиче, той беше миротворец. Но сега тя управлява фирма за милиони, той има отговорна работа, тя е пълна бъркотия, а той постоянно е в центъра на семейния скандал. Дайте шанс на порасналите си деца да ви покажат кои са сега - може да се изненадате.

4. Не им позволявате да управляват собствения си живот

Те вече са възрастни - имат право на свой начин на живот, религия, партньори, решения и избори. Стойте настрана, освен ако не ви потърсят за съвет, но и тогава избягвайте да бъдете назидателни.

5. Пренебрегвате техните граници
Бъркате си носа си в неща, които не са ваша работа - техните бракове например. Вие разказвате техните тайни на околните, включително на техните братя и сестри. Не спирате да ги гълчите. Проумейте, че независимо колко пъти им кажете да направят нещо, което не искат, те няма да ви послушат.

6. Слушате, но не ги чувате
Вие ги прекъсвате, преди да са приключили с разказа си. Казвате им, вместо да ги питате. Вие говорите върху или през тях, а не с тях. Просто бъдете тихи и нека думите им намерят място, преди да скочите да давате акъл. Ако не разбирате нещо, помолете ги да го обяснят отново.

7. Вземате страна
Кавгите между децата ви вече не са ваша работа, ако изобщо някога са били. Позволете им да се справят помежду си, независимо кой смятате за прав в конкретната ситуация. Откажете се да посредничите, освен ако не може да бъдете наистина неутрални.

8. Търсите съмишленици
Ако не може да получите това, което искате от порасналото си дете, се опитвате да привлечете на своя страна брата или сестра му, а понякога дори неговата половинка. Включвате трето лице в проблем, който е само между вас двамата.

9. Позволявате си неща, на които нямате право
Само защото все сте техен родител, не може да се месите в живота им. Трябва да се отдръпнете и да изчакате, докато не бъдете помолени за помощ, мнение и разбиране. Представете си, че има врата между вас и порасналите ви деца - почукайте първо и не влизайте, освен ако не сте поканени.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X