Напишете дума/думи за търсене

Просташкото и жестоко любопитство, наречено „Кога ще имате деца?“

Около 50 милиона души по целия свят имат проблеми с фертилността и се опитват всячески да имат бебе. Да питаш двама души кога най-накрая ще станат родители, е не само безчувствено, но е и нахлуване в личното им пространство.

Кои са причините, поради които е грешно да се питат двойките кога планират да имат бебе?

1. Това, че сте родили детето си на 25, не означава, че и другите трябва да направят същото
Един от най-разпространените митове е, че жените над 35 години не могат да забременеят. Или ако заченат, бебето им няма да е здраво. В действителност, докато една жена произвежда яйцеклетки, тя може да забременее. Колкото до рисковете – дори когато една жена роди по-млада, това не означава автоматично, че детето й ще бъде по подразбиране добре. След 30-годишна възраст рисковете се увеличават само с 5%. Най-доброто време да станете родител е, когато сте готови за това, а не когато обществото очаква да го направите.

2. Има много други фактори, които влияят върху решението на двойката да има бебе
Разбира се, безплодието играе основна роля, но има и други фактори, които трябва да се имат предвид, преди да се роди бебе. Финансовото състояние на двойката, здравината на връзката им, здравето и на двамата партньори, кариерните цели и прочее. Когато ментално сте настроени за това да станете родители, имате време и възможности да се грижите за него, тогава е правилното време да посрещнете малкото човече у дома си.

3. Не е нужно да напомняме на никого, че биологичният му часовник тиктака

Има странна стигма около жените, които раждат след 35. Обществото се бунтува и настоява тази практика да приключи?!! Когато Камерън Диас наскоро роди на 47-годишна възраст, обществената присъда в интернет за нея беше отрицателна.
Понякога бременността не се случва в 20-те или в 30-те години от живота на жената. Освен това няма нищо грешно в това едно бебе да се роди чрез замразени яйцеклетки, инвитро или други процедури, когато майката не може да забременее по естествен начин. Не е нужно постоянно да се напомня на жените за изтичащото време на техния биологичен часовник, те са напълно наясно с това.

4. Някои хора просто не искат деца
Както това да имаш бебе, така е и съвсем нормално и да не искаш да ставаш родител. Питането на двойки, които не искат деца, непрекъснато защо не искат бебе или още по-вмешателското „ще съжалявате за това след време“, и погрешно и просташко. Това е решение на двамата партньори и никой няма право да си въобразява какво е най-доброто за тях.

5. Не знаете през какво преминават
Да питате някого, когато има намерение да става родител, НИКОГА не е правилният въпрос. Двойката може да има проблеми с отношенията, да се бори с безплодие, да е имала нещастието да се сблъска със спонтанен аборт или да не иска да има бебе поради лични причини. Просто никога не знаеш през какво преминава човек, когато е насаме със себе си. Избягвайте да задавате въпроси, които биха могли да са причина някой да си ляга със сълзи в очите. Бъдете разбиращи и мили, а не жестоки простаци.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X