Напишете дума/думи за търсене

Някои любопитни факти за добротата

Добротата е една от най-мощните сили и една от най-ценните добродетели в света.
Това е така, защото е източник на удовлетворение както за тези, които я дават, така и за тези, които я получават.

Историята на човечеството е пълна с жестоки епизоди, но и с добри постъпки, които често напълно променят хода на събитията и преобразяват живота на много хора.
Една от най-известните прояви на доброта е тази на Оскар Шиндлер, чиито действия вдъхновиха известния филм „Списъкът на Шиндлер“.

Този човек успява да спаси живота на около 1200 евреи по време на Втората световна война, излагайки себе си на риск в същото време. Поради тази причина той получава титлата Праведник на света през 1963 г.

Друг епизод, в който блесна добротата, се случи през 2020 г. Ирландците дариха голяма сума пари на народите Навахо и Хопи - две общности на американските индианци, които бяха силно обеднели заради коронавирусната пандемия. Те направиха това в отговор на щедростта на тези общности, които през 1847 г., въпреки че били изключително бедни, събрали 170 долара и ги изпратили в Ирландия, за да помогнат на местните по време на Големия глад.

Антропологът Оливър Къри от Оксфордския университет твърди, че добротата се корени в същността ни като вид, тъй като човешкото същество е социално животно.

„Съвременната наука все още не е създала толкова ефективно успокояващо лекарство, колкото няколко мили думи.“
Зигмунд Фройд

Някои любопитни факти за добротата
Казват, че добротата е заразна. Наистина изглежда, че сме склонни да сме по-чувствителни към нуждите на другите, когато живеем в среда, в която преобладават добротата, вниманието и щедростта. Благосъстоянието, създадено от тези качества, е достатъчно, за да вдъхнови, стимулира и подсили такива поведения.

Добротата е добродетел на щастливите хора. Възможно е да се изрази и обратното: щастието води до доброта.

Да сме добри към другите, ни кара да се чувстваме по-добре за себе си. В същото време подхранва чувствата ни на радост и благополучие. Експертът Ричард Лейард, също от Оксфордския университет, твърди, че ако искаме да се чувстваме добре, трябва да правим добро.

Генетика и доброта
Има теории, че добротата също е свързана с генетиката. Учени от университета в Бон провеждат проучване в тази връзка. Те откриват, че индивидите със специфичен ген, известен като COMT, са два пъти по-добри от тези без този генетичен компонент.

По подобен начин психологът Гари Луис от Университета в Единбург провежда друго изследване, което е публикувано в Biology Letters. Изследователите наблюдавали поведението на близо 1000 еднояйчни и нееднояйчни близнаци. Те взели предвид както генетичния компонент, така и семейната среда.

Резултатите показват, че при женските близнаци генетичният фактор е повлиял на 48 процента от тяхното просоциално или добро поведение. Междувременно при мъжките близнаци това влияние е само 20 процента. Въпреки че изследването не е убедително, то предполага значението на генетичния компонент.

Освен това е установено, че добротата и алтруистичното поведение са свързани със специфична област на мозъка,
наречена субгенуален преден цингуларен кортекс.

Ефектът на заека
Това е заглавието на книга от психиатъра от Колумбийския университет Кели Хардинг. Тази работа е вдъхновена от инцидент в лаборатория в Нова Зеландия. Той се случва през 1978 г., когато д-р. Робърт Нерем провежда експеримент със зайци.

Ученият предложил да се изследва връзката между диетата с високо съдържание на мазнини и здравето на сърцето сред група бели зайци. След известно време изследователите анализирали количествата мастни натрупвания в кръвоносните съдове на животните. Повечето от зайците имали очакваните резултати: високи нива на холестерол. Малка група от тях обаче били по-здрави от останалите.

Изненадващият резултат ги накарал да изследват няколко хипотези. В крайна сметка експертите заключили, че този аномален резултат се дължи на факта, че групата здрави зайци е била под грижите на докторант, който е бил наистина привързан към тях. Тези резултати са били затвърдени при повторно провеждане на проучването. Ето колко мощна е силата на добротата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X