Напишете дума/думи за търсене

Защо не трябва да „кърмим” порасналите хора

Няма нужда да ставате майка на възрастни хора. Вие сте майка само за децата си. Или баща. Или баба, или и дядо.

Ако помагате, подхранвате и подкрепяте емоционално някого, той може да ви обърка с перфектната му „майка”. Дори и да сте мъж. Не става въпрос за пола, а за позицията, която сте заели.

Това е позицията на кърмене. Метафорично, разбира се. Нуждаещият се седи в ръцете ти, а ти го люлееш, успокояваш го и го храниш. Съжаляваш го за несгодите му и го галиш главата.

Давате му енергия и „мляко”, а той консумира. И той те обича за това, възхвалява те и те гали. Толкова си мила! Или толкова си нежна! Като майка си за него! Като идеалната майка, за която всеки човек копнее в душата си.

Е, сега се опитайте да не храните или утешавате „бебето”. Ще се ядоса. Ще се разгневи рано или късно, когато не може да задоволите всичките му капризи и желания.
Или ще се случат неприятни събития в живота му: ще го боли ухото или ще вземе кредит, който няма да обслужва, или ще започне работа, която го прави нещастен... Кой е виновен? Разбира се, „майка” му. В крайна сметка, Перфектната майка трябва да се грижи за доброто на детето си, нали? Ако то е нещастно, тогава майката се грижи зле за него.

И "бебето" започва да изпитва недоволство и гняв към "майката". Но „майката” трябва да се примири с това, нали?
Дори собствената му майка да му удари шамар, вие сте сурогатната му идеална майка. Търпелива, кротка, всепрощаваща, безусловно обичаща повереника си. Който ви държи отговорни за всичките си разочарования.

Типичен пример за връзка майка-дете е алкохоликът и съпругата му. Тя го лекува, храни го, го скалва и държи на дръжки. Първоначално алкохоликът е пропити с благодарност, а след това обвинява идеалната си майка за всичко.

Безсмислено е да ставате майка на пораснали хора. Онези, които в началото възхваляват вашата доброта, гледайки ви смирено в очите, бръщолевейки с обожание, че сте като майка.

Но вие не сте техен родител, вие не сте някой, който може да ги носи на ръце и да ги кърми цял живот.
Това винаги свършва зле.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X