Напишете дума/думи за търсене

Защо зайците са идеалният домашен любимец

Декоративните зайчета се наричат още джуджета или домашни зайчета. Живеят между 5 и 15 години. Можете да ги намерите в много от зоомагазините у нас. Подходящи са за отглеждане в апартамент. Не изискват специални грижи, достатъчно е да спечелите доверието им и да опознаете езика на тялото им.

Водете ги редовно на ветеринар, за да подрязва зъбите им

За да са щастливи зайковците, грижите се за тях внимателно. Те не издържат на голяма топлина, затова през топлите месеци мокрете ушите им, тъй като те се охлаждат през тях. Постилайте им мокри кърпи и слагайте лед във водата или замразени пластмасови шишета с вода. Решете козинката им редовно и отстранявайте излишните косми. Често се случва да поглъщат космите си, затова имат нужда и от прясна трева, за да ги изхвърлят чрез нея. Не бива да къпете зайчетата цели, тъй като може да се стресират, но можете да миете отделни части от тялото им. Водете ги редовно на ветеринар, който да подрязва предните им зъбки, тъй като те растат постоянно и може да се изкривят или да затруднят храненето и дишането им. Пазете малките зайчета, защото имат крехък скелет и лесно могат да бъдат наранени. Добре е да им се направи кастрация, когато са на около 6 месеца – тогава вече са съзрели полово. Кастрацията помага на зайчетата да са по-здрави и позволява да отглеждате заедно разнополови. Имайте предвид, че размножаването им в домашни условия не е препоръчително.

Спечелете доверието на клепоушко

Понякога зайчето заема заплашителна поза – прибира ушите си и стойката му става напрегната. Това се случва, когато е раздразнено или ако се чувства заплашено. За да спечелите бързо доверието му, говорете с мил и тих тон. Ако не иска да остане в скута ви, не го насилвайте, пуснете го. Пускайте в клетката му лакомства, за да ви възприеме като приятел. Така сам ще потърси контакт с ръката ви, погалете го, но внимавайте да не го стреснете. Когато го вадите от клетката, хващайте го така, че да бъде сигурно в ръцете ви. Ако не е развита все още тилната гънка, хващайте го от към корема, като го придържате с другата ръка, за да се чувства сигурно, а и за да не скочи.

Танцуват, за да покажат любовта си

Поклащат рязко главата си – това е техният танц. Правят го и като обикалят около стопанина си или около любовния си партньор, за да засвидетелстват любовта си. Този танц може да е съпроводен с леки захапвания, които обаче понякога са и болезнени.

Ако зайко потропва с крачета, значи иска да ви „каже“ нещо

Ако вашето зайче стои изправено на задните си крака, значи е любопитно и наблюдава по-обстойно какво се случва в света наоколо. Често тези гризачи застават така и за да изглеждат по-високи или пък скачат във въздуха, като изразяват радост. Невинаги обаче гледат къде се приземяват, така че следете, когато заекът ви се вълнува, дали ще се приземи на безопасно място. Потракват леко със зъбки, ако са щастливи и доволни. Силното тракане означава, че изпитват болка. За да разберете какво иска да ви „каже“ зайо, погледнете очите му – широко отворени ли са или са притворени? Обърнете внимание на езика на тялото му – прегърбен и омърлушен ли е или е спокоен и отпуснат? Ако пък зайчето ви потропва с крак, то се опитва да ви каже, че усеща опасност, като например котка или друг домашен любимец наблизо, звук, който не разпознава или е просто уплашен и иска да предупреди и вас за опасност. Потропването с крак е средство за комуникация и ако вашето зайче го прави, това означава, че то ви обича и иска да ви предпази от опасността, която усеща.

Още нещо:

Когато пускате зайчето из дома си, внимавайте за ниско включени електроуреди в контактите, тъй като то ги дърпа и дъвче. Имайте предвид, че малкото зайче е голям враг на растенията, меката мебел, килимите, завесите, както и на всякакви предмети, които може да бутне и счупи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X