Напишете дума/думи за търсене

Енказ – котката, завладяла сърцето на пожарникар, спасил я от земетресението в Турция

Името му е Енказ и е възрастен котарак, който беше в капан сред развалините на последното земетресение в Турция за около 129 часа. Откакто млад пожарникар го спаси, той не го е напуснал. Това е неговата красива история.

Често сред големите разтърсващи земите фатални случаи се появяват малки истории, които излъчват нотки на надежда и дори чувство на облекчение. Сякаш за момент откриваме някаква яснота в цялата безизходица и някаква светлина насред мрака.
На 6 февруари се събудихме с новината, че голямо земетресение е опустошило няколко региона на Сирия и Турция. От тази дата трусовете продължават и броят на ранените и смъртните случаи продължава да расте. Най-новите данни сочат, че над 50 хиляди души са загубили живота си под руините.

Откакто се случи бедствието, не спираме да се натъкваме на истории за хора, които успяха да останат живи при най-чудотворни обстоятелства.
Невъзможно у да се забравят всички деца и бебета, спасени от развалините, затрупани от онези огромни натрупвания от прах, желязо и срутени стени. Останките от това, което неотдавна бяха блокове от сгради, къщи и домове. Чуването на оцелелите да плачат или да се смеят в ръцете на своите спасители беше радостно.

Сред тези обнадеждаващи истории има някои наистина необикновени и някои от тях са на спасени животни. Една специална история наскоро стана вирусна.

Една от най-засегнатите от бедствието провинции в Турция е Нурдаги, в Газиантеп, в южната част на страната. Именно тук пожарникарят Али Чанкаш участва в спасителните работи. Този млад мъж, който принадлежи към националния отбор по колоездене, е член на екипа, участвал в издирването на оцелели в купчина от сгради 129 часа след земетресението.

Именно там той намира малка космата и мръсна топка със светещи очи, чакаща някой да я извади от руини, прах и отчаяна самота. Али спасява тази черно-бяла котка и веднага й дава храна и вода.

Екипът на пожарната решава да кръсти котката, спасена от земетресението в Турция, Енказ, което на турски означава развалини.

Доброволците го оставили на сигурно място, за да продължат със спасителните работи. Животното обаче отказало да бъде оставено само За всеобща изненада то решило да се качи на гърба на своя спасител. Това изображение скоро беше видяно от целия свят.

Енказ - котката с тъжни очи, която вече има дом
Енказ не е единственото животно, спасено от Али Чакас. Той успява да извади други котки и голямо куче от развалините. По някаква причина обаче Енказ отказва да го напусне. Тази малка котка става талисман на тази група пожарникари, които го взели под опеката си. Нямало как да не изпитат несъзната привързаност към живо същество, в очите на което сякаш имало отпечатана тъга.

Очевидно Енказ е бил част от семейство, което го е обичало. Неговата история несъмнено е белязана от драмата, която се крие под всички онези тонове бетон и останките от разрушени домове.
Кадрите на Али Чакъш и Енказ обиколиха света за няколко дни. Оттогава този млад пожарникар публикува актуализации за живота си в своя акаунт в Instagram. В момента тази черно-бяла котка с тъжни очи живее с Али в къщата му в Мардин, Южна Турция. Ако стопаните му не се появят, той ще остане при своя спасител.

"Ако нараните котка, ще трябва да построите джамия, за да ви прости Бог."
турска поговорка


Турция и нейната любов към котките
Историята на котката, спасена при земетресението в Турция, е един пример за световно известен феномен. Турската любов към котките. Мегаполисът Истанбул почита котките почти толкова, колкото и фараоните на древен Египет. Те са навсякъде. Те доминират в пейзажа, осигурявайки ехо от старата столица на Османската империя.

Котките са също толкова важна част от турската култура, колкото и многоцветните килими, които живеят във всеки ъгъл на всеки дом. Някои казват, че благодарение на тях се избягва присъствието на мишки. Докато други твърдят, че котките са знак за късмет. Освен това те били любимите животни на Мохамед и той защитавал всички котки, които срещал.

Турция дори отделя част от държавния си бюджет за хранене и изграждане на убежища за котки.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X