Напишете дума/думи за търсене

Физически промени при котката след кастрация

Кастрацията е процес, който елиминира репродуктивните органи на котката, което оказва влияние върху нейния метаболизъм и се отразява в нейното поведение.

Разбирането на промените в котките след кастрация е важно, защото помага на собственика да приеме необходимостта от тази процедура. Кастрирането на котараци е обичайна практика за предотвратяване на случайно или безразборно размножаване и намаляване на агресивността.

Тази мярка елиминира някои потенциални рискове за здравето като рак на тестисите в зряла възраст. Може също така да предотврати потенциални наранявания, причинени от битки с други котараци.

Друг резултат от кастрацията е, че може да предизвика определени физически промени във вашия домашен любимец.

Какви са дългосрочните ефекти от кастрацията?
Кастрацията премахва органите, произвеждащи мъжки хормони. Тези полови хормони предизвикват определено поведение при котките, специално свързано със сексуалното желание и териториалността.

Ще напълнее ли вашата котка след кастрация?
Вероятно сте чували за връзката между кастрацията и склонността към затлъстяване. Увеличаването на теглото на кастрираните мъжки котки се счита за резултат от два фактора: намаляване на енергийния разход и по-високия прием на храна, ако се практикува свободно хранене.

Без съмнение, некастрираните котараци и ще бъдат много активни и ще се скитат много. При тези излети те ще покрият много земя в търсене на чифтосване или патрулиране на територията си и може да не се хранят много добре.

При котките след кастрация това желание се елиминира и следователно те вече няма да бъдат толкова активни.
В този контекст, ако приемът на храна се поддържа и разходът на енергия намалява, вашият домашен любимец може да наддаде на тегло. Няколко проучвания са изчислили, че намаляването на приема от 13 до 27 процента е достатъчно за поддържане на телесното тегло преди кастрацията.

Промените, свързани с кастрацията, варират при различните котки
Промяната в поведението на котка след кастрация може да засегне специфични черти, така че намаляването на физическата активност варира от домашен любимец до домашен любимец.
Поради тази причина е трудно да се предвиди точно как вашата котка ще реагира на лечението. Като цяло стерилизацията се препоръчва за всички животни, които не се размножават.

Има ли ендокринни промени при котки след кастрация?
Възрастните котараци, подложени на процедурата, показват незабавно повишаване на апетита. От друга страна, прекият ефект от кастрирането върху скоростта на метаболизма при котки е изследван с противоречиви резултати. Тези констатации сочат многофакторна причина за увеличаване на теглото.

Трябва да се отбележи, че поведението, което се е развило независимо от хормонални влияния, като ловуване, не се влияе.

Други физически промени: намаляване на миризмата на урина
При некастрираните котки миризмата на урина е много остра. Тази миризма е следствие от феромоните на котката (като фелинин), действието на тестостерона и ретроградната еякулация, която пренася спермата до пикочния мехур.

Тези миризми на урина са предназначени да оптимизират излъчването на сигнали, с които котката прави териториално маркиране. В това отношение се смята, че стерилизацията може да елиминира дейностите по пръскане на урина при до 87% от котките.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X