Напишете дума/думи за търсене

Как се държи кучето след кастрация

Кастрацията представлява отстраняване на половите жлези на животно – само тестисите при мъжките и яйчниците и матката при женските екземпляри. Освен че генерират полови клетки, гонадите отделят и хормони. Те имат различни функции в тялото, една от които е развитието на сексуално поведение - търсене на партньор или родителска грижа.

Болка при кучета след кастрация
Първата забележима промяна при кучета след кастрация е поведението, свързано с болка. Когато то се събуди от упойката, ще почувства различна степен на болка в зависимост от анестезията, използвана от ветеринарния лекар. Това е много важно, защото кучетата могат да развият определени страхове, освен че това е физическа травма. Например не позволяват да бъдат докосвани, може да се опитат да хапят, но тези поведения обикновено изчезват.

Ветеринарите обикновено препоръчват кучето да носи конус, което ще му попречи да оближе раната. Това е още едно отрицателно въздействие върху животното, което то би могли да намери за предизвикателство, ако не може да контролира емоциите си.

Полови хормони при кучета
За да разберем ефектите, които потискането на освобождаването на полови хормони има върху поведението, дължащо се на кастрацията, първо трябва да поговорим за оста хипоталамус-хипофиза-полови жлези.

Хипоталамусът синтезира и освобождава гонадотропин-освобождаващ хормон. Той действа върху хипофизната жлеза и я кара да освобождава гонадотропини, лутеинизиращ хормон и фоликулостимулиращ хормон. Последните два се извършват главно в тестисите или яйчниците и причиняват освобождаването на тестостерон при мъжете и прогестерон и естроген при жените.

Тези хормони също така функционират, за да стимулират производството на сперма и яйцеклетки.


Тестостеронът има множество ефекти върху тялото, особено по време на ембрионалното развитие и пубертета:
• Влияе на женския сексуален отговор.
• Може да е свързано с играта на кученцата, която е по-агресивна при мъжките.
• В пубертета засилва развитието на мускулите, костите, бъбреците и ларинкса.
• По време на растежа на ембриона той прави мозъчните структури и невронните ядра по-мъжествени, което по-късно ще доведе до мъжко поведение. Липсата на тестостерон при женските по време на перинаталния период развива женската централна нервна система.
• Стимулира поведението за маркиране, агресивността и защитата на територията.

От друга страна, женските хормони действат по следния начин:
• Естрогенът повишава общата активност на кучката; тя е по-активна, по-гласовита и склонна да уринира по-често.
• По време на разгонване, когато естрогенът е в изобилие, някои кучки могат да уринират като мъжки кучета и са възприемчиви към полов акт.
• Високите нива на прогестерон след разгонване подготвят женската за бременност. Ако обаче не е имала полов акт, тя може да има фантомна бременност.

Вариации в поведението на кучета след кастрация
При отстраняване на половите жлези концентрацията на половите хормони намалява, но не рязко. Чифтосването намалява само с 50% при мъжките 15 дни след кастрацията. Поведението на търсене на женски е намаляло с 80%.

При женските кучета поведението, свързано със защита или ревност, може да намалее.

Важно е да знаете, че поведенческите проблеми като агресивност към други животни или хора, лошо управление на страха или тревожност при раздяла, не изчезват. Това е така, защото тези хормони не са полови хормони, а са кортизол, серотонин или допамин.

На практика кастрацията не решава всички поведенчески проблеми. Но те могат да се променят, ако работите упорито и се посветите на кучето си, показвайки му обич.

Помнете, че стерилизацията помага за предотвратяване или избягване на определени заболявания като тумори както при мъжките, така и при женските кучета.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X