Напишете дума/думи за търсене

Научнодоказани причини да си вземем котка

Искате здраве и добро настроение - вземете си котка. Приемайте я всекидневно, в максимални дози. Учените изброяват няколко сериозни причини възможно най-бързо да станете коткопритежатели.

Сърцето ще ви благодари

Мъркащата в скута ви котка е отличен начин да понижите нивото на всекидневния стрес. А липсата на стрес означава по-малко натоварване за сърцето. Затова не е учудващо, че при стопаните на котки рискът от смърт, причинена от сърдечносъдови болести, е значително по-нисък.

По-здрави мускули и кости

Не става дума редовно да вдигата тлъстата си писана, а често да я галите, за да мърка. Според учените честотата от звука, издаван при мъркането, подобрява подвижността на ставите и мускулите след травми, спомага за по-бързо им заздравяване и предотвратява мускулната атрофия. На професионален език това се нарича биомеханична стимулираща терапия.

По-нисък риск от инфекции

Домашните любимци помагат за заздравяване на имунната система на бебетата. Котките активират иминитета срещу респираторни заболявания и понижават риска от възникване на гастроентерит при децата.

Ще спите по-добре

Експерименти с хора, страдащи от безсъние, показват любопитни резултати: ако домашният ви любимец е в спалнята и дори в кревата, сънят е по-спокоен, дълбок и релаксиращ. Излиза, че котката е едно от най-безвредните успокоителни, което може да се предпише на всеки пациент.

Ако сте мъж, ще се радвате на повече женско внимание

След редица проучвания е установено, че висок процент от жените са привлечени от мъже с домашен любимец - смятат ги за по-грижовни и интересни.

Ще подобрите социалните си умения

Изследователи от Университета в Мисури са стигнали до извода, че децата, страдащи от аутизъм, по-лесно придобиват навици за общуване, ако имат домашен любимец, включително и котка. Но това важи не само за децата аутисти, а за всички, които страдат от стеснителност и трудно осъществяват социални контакти.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X