Напишете дума/думи за търсене

Добра инвестиция ли е закупуването на жилище?

След като намерят добра работа или се оженят, много хора очакват, че ще си купят и заживеят в хубав дом. Покупката на жилище е сериозна мечта за много семейства. Най-вероятно сте чували, че домът е най-добрата инвестиция, но дали наистина е така?  

Дали притежаването на имот е подходящо за теб

Мисълта за собствен имот е примамлива, но има няколко теми, по които е добре да помислиш преди закупуването:

  • Ще се местиш ли отново в близко бъдеще?  

Ако стойността на дома ти не се е увеличила, може да се наложи да останеш в него за повече време, за да избегнеш загуба на пари при продажбата. Пазарите са нестабилни - през някои периоди може лесно да намериш купувач, а през други да отнеме месеци или години.  

  • Чувстваш ли се уверен да плащаш?  

Покупката на жилище е огромна инвестиция и финансов ангажимент. Ще може ли да да го изплащаш? Много от хората не успяват да контролират своите финанси и прибягват до бързи кредити, за да плащат вноските си.

Кога закупуването на жилище е добра инвестиция? 

Жилището е добра инвестиция за повечето хора, защото стойността на недвижимите имоти обикновено се повишава с времето. Това, разбира се, не е гаранция и не е единственият фактор, който да вземеш предвид.

Стойността рядко се движи по права линия
Цените може внезапно да скочат до небето поради временен недостиг на пазара или да паднат при периоди с икономически сътресения. Въпреки че не знаеш как ще се развие пазара, може да се подготвиш на локално ниво. Има ли на хоризонта благоустройствени проекти, които да направят квартала повече или по-малко привлекателен? Изграждане на нова метростанция или мол ще завиши цената. 

Разходите за ремонт и поддръжка трябва да са съобразени

Ако едно жилище струва повече, отколкото може да спечели, инвестицията определено не е добра. Дори стойността на имота да се увеличи с времето, трябва внимателно да прецениш текущите разходи.  

Без значение дали купуваш имот, винаги се уверявай, че може да изплащаш кредита си без притеснение. Ако искаш да инвестираш, но не си сигурен дали жилището е правилният избор, използвай финансови речници, за да разбереш как по-добре да управляваш парите си.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X