Напишете дума/думи за търсене

Какви са опасностите от използването на акрилни нокти?

Далеч от това да са идеалното решение, акрилните нокти често причиняват повече проблеми, отколкото решават. Поради тази причина е важно да се уверите, че сте добре информирани, преди да вземете решение да ги използвате.

Защо акрилните нокти са толкова популярни?

Все повече жени от всички възрасти си слагат изкуствени нокти. Тъй като са пластмасови, акрилните нокти създават усещане за „съвършенство“, точно като ноктите, които виждате в модните списания и върху ръцете на знаменитостите.

Лесно е да разберете защо жените предпочитат да използват изкуствени нокти: те прикриват несъвършенствата на естествените нокти, позволявайки ви да създадете своя идеален външен вид.

Акрилните нокти имат атрактивен лак и често имат интересен дизайн, който е невъзможно да се създаде върху по-къси или неправилни естествени плочки на ноктите.

Ако ноктите ви са склонни да се чупят лесно, имате лош навик да гризете ноктите си или имате нужда от тях, за да изглеждате добре за работа, акрилните нокти са лесна алтернатива. Същото важи и за сватби, партита и други специални събития в живота ни.

Въпреки че може да изглеждат безобидни, както прилагането, така и носенето на акрили могат да причинят проблеми.

Химически агенти
Използваните химични съединения – обикновено смоли или формалдехид, могат да причинят възпаление, както се предполага от това изследване, проведено от Университета на Картахена в Колумбия. Те също могат да причинят отделяне на естествения нокът от кожата, парене, болка и алергични реакции.
Има дори случаи, когато жени са загубили напълно естествените си нокти и са разрушили нокътното легло. Ако това се случи, нокътят никога няма да порасне отново.

Изпарения
Най-вероятно вдишвате токсични изпарения и други дразнители, ако салонът, в който правите ноктите си, не е добре вентилиран. Някои салони също използват веществото метилметакрилат за залепване на акрилите на място. Според доклад на Министерството на здравеопазването на Ню Джърси, ако се вдиша или влезе в директен контакт с пръстите, този химикал може да причини сериозно увреждане на дихателната система.

Почистване
Понякога козметичните салони не почистват и стерилизират добре своите инструменти и материали, след като са ги използвали върху клиент. Това означава, че следващият желаещ за изкуствени нокти вероятно ще се зарази с болест или гъбичка, които човекът преди тях е имал. Един полезен съвет е да вземете собствена пила за нокти със себе си, тъй като тези инструменти не могат да бъдат стерилизирани.

Хигиена
Също така се уверете, че маникюристът носи латексови или пластмасови ръкавици. Порязване или ожулване по ръцете е идеалното място за процъфтяване на всички видове болести, които се разпространяват чрез контакт.

Не позволявайте на козметиците да режат или избутват кожичките ви. Не забравяйте, че кутикулата действа като естествена бариера, която предотвратява навлизането на инфекции и вредни микроорганизми в тялото ви.

Преди да поставите ноктите, важно е да се уверите, че пръстите ви са чисти и преди всичко сухи, така че да няма следи от влага върху ноктите. Това предотвратява разпространението на гъбичките, след като ноктите са поставени.

Потенциалните опасности от поставянето на фалшиви нокти не свършват, когато напуснете салона, дори и да е реномиран с квалифициран персонал. Най-честите нежелани реакции са:

Наранявания
Тъй като акрилните нокти са напълно твърди, те могат да причинят онихолиза (отлепване). Всяко почукване, независимо колко малко е, може да накара пластмасовия нокът да издърпа естествения нокът със себе си. Изключително болезнено е, а на нокътя му отнема много време, за да порасне отново.

Инфекции
Изкуствените нокти са с много по-висок риск от инфекция. Бактериите и микроорганизмите, които причиняват заболяване, могат да се натрупат във всяко пространство между естествения нокът и акрила.

Ако нараните пръст или акрилният нокът е повреден по някакъв начин, много по-лесно е да се натрупат мръсотия, вируси и бактерии. Когато това се случи, трябва да премахнете повредения нокът и да го замените с нов възможно най-скоро.

Алергии
Алергичните реакции са чести при изкуствените нокти. Това се дължи на пластмасите и токсините, от които са направени. В резултат на това може да страдате от червени, подути и сърбящи пръсти.


В заключение, поставянето на акрилни нокти не е решение, което трябва да се приема леко. Ако след като прочетете тази статия и въпреки опасностите, все още искате да си сложите акрилни нокти, не забравяйте да отидете в професионален салон с квалифицирани маникюристи. Уверете се, че зоната е добре проветрена, носете своя собствена пила за нокти и наблюдавайте за промени или болка в пръстите и ноктите.

Ако е необходимо, отстранете всички акрилни нокти, които причиняват проблеми, докато болката отшуми. И когато е възможно, опитайте се да дадете на ноктите си почивка от акрила.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X