Напишете дума/думи за търсене

Реставриране на дървени мебели – често срещани грешки, които трябва да избягваме

Ако мислите да реставрирате старите си дървени мебели, за да им вдъхнете нов живот, тази статия ще ви посочи грешките, които трябва да избягвате.

Възстановяването на стари мебели е нещо, което лесно може да направите сами у дома и без да харчите твърде много пари. Просто трябва да следвате някои основни правила.

1. Шлайфане
Това е първата стъпка в реставрацията на всяка дървена мебел. Колко по-добре изшлайфате вашите мебели, толкова по-огромно влияние върху крайния резултат това ще има, независимо дали става въпрос за гардероб, скрин или маса.

Шлайфането помага за изглаждане и изравняване на цялата повърхност, като елиминира несъвършенствата и треските. Трябва да може да прокарвате ръце по повърхността, без да усещате трески или груби места.

Ако не шлайфате правилно, ще бъде много по-трудно да нанесете боя или лак.

Също така е важно да изберете правилния тип шкурка, когато реставрирате вашите мебели. Някои могат да се използват ръчно, докато други са механични. Не забравяйте, че може да намерите много различни степени на шкурка и че винаги трябва да работите в посока на зърното.

Помнете, че трябва леко да шлайфате дървото след всеки слой боя или лак. За целта трябва да използвате шкурка с по-фино зърно.

2. Правилно почистване на мебелите
Преди да пристъпите към лакиране или боядисване на вашите мебели, ще трябва да ги почистите старателно. В противен случай е вероятно да откриете несъвършенства, когато става въпрос за боядисване или лакиране (или и двете).

Първо, ще трябва да почистите добре дървото. Може да намерите много различни почистващи продукти, които да ви помогнат да направите това.
След като се отървете от целия прах, избършете с влажна кърпа. Когато сте готови, изчакайте дървото да изсъхне напълно и тогава може да започнете да боядисвате и лакирате.

3. Без изчакване изсъхването на боята и/или лака
След това трябва да боядисате и лакирате мебелите си. Ако искате по-естествен вид, трябва просто да използвате лак. Той е предназначен да предпазва дървото от увреждане. Може да намерите сатенени, матови или гланц лакове.

Но ако искате напълно да промените визията на вашите мебели, препоръчваме първо да ги боядисате, а след това да нанесете слой лак. Каквото и да правите, трябва да му дадете достатъчно време да изсъхне. В противен случай ще има петна боя и несъвършенства, които ще развалят крайния вид.

Един оригинален начин да боядисате мебелите си е да използвате двуцветния стил, който може да използвате и върху стени. Ако харесвате стиловете винтидж, ретро и шаби шик, може също да боядисате мебелите си, за да им придадете този старинен или избелял вид.

4. Избор на подходящо място за реставрация на стари мебели
И накрая, искаме да насочим вниманието ви към важността на избора на правилното място за възстановяване на вашите мебели.
Очевидно боите и лаковете имат доста силна миризма. Така че уверете се, че вършите цялата си работа в добре проветриво пространство – или с отворени врати, или в стая с прозорци.

Ако решите да работите навън, важно е частта от вашата градина или тераса, която изберете, да не е изложена на пряка слънчева светлина. Слънцето ще повлияе на времето за съхнене и потенциално може да развали цялостната визия. Така че нашата препоръка е да изберете засенчено, но добре проветриво място.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X