Напишете дума/думи за търсене

7 трика за премахване на черни петна от чорапите

Ние носим това част от облеклото ни върху краката, за да ги предпазим от мръсотия, да предпазим стъпалата си от триене в обувките си и дори да намалим изпотяването, като по този начин намалим миризмите.

Черните петна по чорапите обаче често се появяват по петите или предната част на стъпалото, където натоварваме най-много.
Има няколко причини за това:
• Те влизат в контакт с пода.
• Може да не сте измили и изсушили краката си правилно, така че да оставите част от мръсотията върху чорапите.
• Също така е възможно обувките ви да са замърсени отвътре, особено стелките.

В допълнение към черните петна могат да се образуват топчета или мъх, а чорапите може да станат миризливи или тъканта може да се износи и разкъса на местата, където пръстите на краката стърчат. Всичко това може да означава, че понякога, дори за кратко време и с няколко пранета, чорапите изглеждат стари и трябва да ги изхвърлите.

Ето няколко прости трика, които да приложите, за да премахнете черните петна от чорапите си.

Накиснете ги в кофа с белина
Ако са бели чорапи, може да използвате белина. В кофа с два литра студена вода добавете 20 мл белина. Поставете чорапите вътре и ги оставете да се накиснат за 30 минути или повече. След това изплакнете със студена вода и изперете както обикновено.

Ако ще перете на ръка, препоръчително е да носите ръкавици, когато поставяте и изваждате дрехите от кофата или когато ги търкате, тъй като това може да предизвика алергични реакции или да влоши симптомите на дерматит.

Накиснете чорапите си в оцет
В случай на цветни дрехи не е препоръчително да използвате хлорна белина, защото ще избледнеят. Вместо това може да използвате оцет, комбиниран с препарат за пране и малко сол, което ще ви помогне да избегнете загубата на цвета им.

В кофа, пълна до средата с вода, добавете половин чаша оцет и супена лъжица сол, както и две супени лъжици препарат. Оставяте дрехата да кисне два часа или цяла нощ, ако прецените за необходимо. След това изплакнете и изперете както обикновено.

Използването на оцет за измиване или почистване е еднакво ефективно. И за сравнение, той не носи такива рискове като белината, освен това е биоразградим.

Сода за хляб
Този продукт се счита за добър вариант за премахване на черни петна от чорапи.

Леко навлажнете чорапите. Разтворете супена лъжица сода за хляб с няколко капки вода, образувайки гъста паста. Разнесете върху петната. Втрийте внимателно с използвана четка за зъби. След това оставете за 15 минути да действа. Накрая изплакнете с топла вода и го поставете в пералнята.

Използвайте лимон
Разрежете плода наполовина. Нанесете по една половинка от лимона върху предварително навлажнените чорапи.
С част от пулпата разтрийте енергично мястото на петното, като напоите чорапа със сока. Без да мачкате, окачете дрехата на слънце за два часа. След това изплакнете с топла вода и изперете както обикновено.

Кислородна вода
Изсипете малко водороден прекис върху петното и го оставете да действа няколко минути. След това накиснете в студена вода, за да разхлабите мръсотията. Накрая изперете както обикновено. Не търкайте дрехата, когато сте нанесли кислородната вода. Това само би накарало петното да се разпространи още повече.

Вземете предпазни мерки при пране
Когато перете чорапи в пералнята, е много важно да вземете предвид някои съображения:
• Препоръчително е да ги перете наопаки.
• Не ги слагайте заедно в пералнята с деликатни дрехи или дънки.
• Използвайте мек перилен препарат, но не и омекотител.
• Не използвайте сушилня, тъй като топлината ги деформира.
• Центрофугирането трябва да е на ниски обороти.
• Използвайте вода при 30 градуса по Целзий.
• Програмирайте кратък цикъл на пране.
• Разпънете ги леко, преди да ги сложите на простора

Ръчно пране на зацапани чорапи
Ако ще перете на ръка, трябва да го правите с хладка вода и да избягвате използването на омекотители и силни препарати. И преди да ги закачите да съхнат, леко ги разпънете, не ги мачкайте.

Винаги носете нови чорапи всеки ден
Заедно с обувките, чорапите са дрехи, които са много близо до пода. Следователно те са много изложени на замърсяване. Поради това те трябва да се перат много често.
За щастие, с определени мерки може да удължите живота им, като ги направите да изглеждат чисти и без миризма. Това не отнема много време и ви спестява необходимостта да ходите до магазина, за да купите нови чифтове.

Забележка
Тези трикове за премахване на черни петна от чорапи може да не работят във всички случаи. Всичко зависи от това колко дълго са били оцветени.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X