Напишете дума/думи за търсене

Какво представлява методът на сандвича и как може да трансформира поведението на детето

Да си родител, е трудна работа: да възпитаваш и преподаваш ценности и правилно поведение, без да нараняваш дете, изглежда почти невъзможно за доста хора. Но изследователите казват, че конструктивната критика е лесна, ако я правите правилно. Тук идва и методът на сандвича, за да направи родителството по-ефективно и приятно и за двете страни.

Детският психиатър д-р Даниел Амин споделя, че много родители или изразяват оплакванията си по много груб начин, или, напротив, се страхуват да говорят прекалено грубо с децата си. Д-р Амин е определил 2 характеристики, които могат да направят положителна разлика в родителството - да бъдете твърди и обичащи.

Когато родителите са конкретни и твърди по отношение на нежеланото поведение, но го представят с любов, доброта и грижа, те винаги ще имат добри резултати. Ето как работи - увийте критиката в меки, но истински коментари и похвали, така че детето да не приема твърде критично думите ви.

Похвала
Преди да стигнете до въпроса, опитайте се да започнете разговора с нещо положително за детето. Това ще разтопи леда и ще облекчи стреса. Тук е важно да бъдете конкретни, общи думи като „ти си добро дете“ няма да работят. Ако ще говорите за поведението му, по-добре е да си припомните момент, в който хлапето се е държало по приятен начин.

Заявете своето мнение - бъдете подробни и конкретни
Веднага щом сте сигурни, че детето ви е чуло, може да адресирате проблема или нежелателно поведение. Отново наблюденията, коментарите и забележките трябва да са конкретни. Фрази като „Не харесвам поведението ти“ или „Никога не бива да правиш това отново“ не само не обясняват какво е направило детето погрешно, но и могат да го накарат да се отдръпне от разговора.

Не се карайте на малчугана и не му казвайте как да се държи, вместо това се опитайте да стигнете до решение за подобряване на ситуацията, като говорите при равни условия.

Попитайте за неговото мнение
След като приключите с основната част, опитайте се да получите обратна връзка от детето си. Важно е да чуете как то е получило вашето съобщение. Попитайте го дали е разбрало какво сте обяснили. Съгласно ли е с това, има ли какво да добави. Добре е, ако детето иска да спори с вас, да поддържате спокоен гласов тон, да слушате и да не го прекъсвате, след което обсъдете нюансите заедно.

Кажете на детето си колко го обичате
Важно е да излезете правилно от разговора, така че детето да не мисли, че ви е разочаровало и че вече не го обичате. Това може да развие силно чувство за вина в ума на детето или може да започне да се държи по-лошо в знак на протест. Завършете разговора си с друга конкретна похвала - опитайте се да не използвате общи изказвания и прекалено употребявани думи, а му споделете вашите истински, положителни чувства.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X