Напишете дума/думи за търсене

Като по филмите: как да приготвим цяла печена пуйка (рецепта от шеф-готвач)

Голямата коледна пуйка е в центъра на празничните събития в не един и два коледни филма. Събрани край нея, главните герои разменят забавни реплики или вълнуващи признания, преосмислят живота си и си обещават да са по-добри през следващата година. И накрая винаги завалява сняг и любовта побеждава.

Защо пък да не сме и ние “като по филмите” и да не обогатим нашите коледни обичаи с този изтънчен деликатес, вдъхновен от различни кулинарни традиции от цял свят? Сняг не можем да гарантираме, че ще завали, но че пуйката ще е вкусна, това обещаваме.

Как сме сигурни ли? Рецептата взехме от сайта на Lidl, а там творят само най-добрите шеф-готвачи у нас.

И пуйката ще вземем от тях, цената й е 8.99 лв./кг, имат и боровинки, както и всичко останало за вашата филмова коледна печена пуйка.

Ето какво е нужно за коледна пуйка със сос от червени боровинки:

  • 1 цяла пуйка (~4 – 5 кг)
  • 50 г олио/масло
  • сол, черен пипер
  • 1 – 2 глави лук
  • 1 – 2 моркова
  • 1 лимон
  • ½ връзка магданоз
  • За соса:
  • 2 ч.ч. бяло вино/розе
  • 200 – 300 г пресни или замразени червени боровинки / 100 – 150 г сушени

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Поставяме пуйката в тава и я намазваме цялата с олио или масло. Овкусяваме със сол, която трябва да бъде приблизително 1% от теглото на пуйката.

Овкусяваме и вътрешността, като там добавяме и смлян черен пипер.

Почистваме и обелваме лука и моркова, разрязваме ги на 2 – 4 едри парчета и запълваме вътрешността на пуйката с тях, магданоз и лимон.

По желание оставяме пуйката да се маринова за 12–24 часа на студено.

По този начин солта ще проникне в месото и то ще бъде равномерно овкусено и също така ще се запази по-сочно.

Продължаваме с готвенето, като добавяме виното и пресните или замразени червени боровинки към тавата с пуйката. Печем на 220° C в предварително загрята фурна за 10–15 минути, докато получи лек загар.

Намаляваме фурната на 180°C и продължаваме да печем за 2–3 часа (по 30 минути на всеки килограм пуйка), докато се сготви напълно.

Преди сервиране пуйката се оставя да почине за 30–60 мин. В това време тя продължава да се готви и запазва сочността си.

Останалата течност и боровинки в тавата се пасират заедно и се приготвя сос.

Ако използваме сушени боровинки, не се добавят в началото на печенето, а накрая се заливат с горещата течност от тавата, оставят се да се накиснат и се пасират.

Звучи много, много вкусно, нали? И си представете как ще грее на коледната ви трапеза!

Сега побързайте, предложението на Lidl за цяла коледна пуйка е валидно от 18 до 24.12. Пак там има едни разкошни шоколадови дядоколедовци и вкусен щолен, но сме сигурни, че нямате нужда от подсещане за тях. Просто търсете продуктите с марка Favorina и Deluxe и ще си гарантирате наистина вкусна Коледа.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X