Напишете дума/думи за търсене

Новогодишните резолюции – глупава мода или хитър психологически ход?

„От тази година вече ще ходя редовно на фитнес"... „Тази година ще напусна гадната си работа и ще си намеря нова – добре платена и удовлетворяваща!".... „До края на лятото ще съм поканил поне 10 момичета на среща, вместо да седя вкъщи и да цъкам игрички"...

В началото на всяка година тези обещания гърмят като тапи от шампанско в главите на всички ни. И звучат напълно осъществими. Всъщност те не са съвременна традиция. Произлизат от дълбока древност. Във Вавилон по това време хората обещавали на владетеля да изплатят дълговете си и да върнат наетото от тях оборудване за обработка на земята. Римляните пък давали обет на божество с две лица – едното изразявало изминалата година, а другото – току-що настъпилата. Днес обещания пред себе си дават хора от целия свят. В някои страни те звучат по-скоро като пожелания към съдбата. В други, като САЩ, са свързани с цели за самоосъвършенстване. У нас винаги сме си пожелавали. Имаме традиция с късметите в баницата, парата в питката и сурвакането с наричането. Откакто западното влияние навлезе по-сериозно в лайфстайла ни, вече имаме и новогодишни резолюции. Ето кои са най-често срещаните:

Ще спра сладкото.
Ще спра цигарите.
Ще започна да спортувам.
Ще намаля алкохола.
Ще сменя работата.
Ще се науча да се обичам повече... и т.н.

Според мнозина този тип заричания са тотално излишни, понеже е трудно да се спазват. Действително психолозите твърдят, че можем да се мотивираме само за неща, които са свързани с някаква реална нужда. Да речем, една жена забременява и тя лесно може да се откаже от алкохола и цигарите. Но така, без цел и причина, тези заричания са твърде общи и нямат на какво да се държат, за да устоят.

В същото време обаче те са полезни и могат да дадат добри резултати, казват специалистите. Трябва обаче да бъдат поставени по правилния начин. Ето няколко съвета за това как новогодишните ви резолюции, или обещания, да се случат:

1. Поставете си възможно най-конкретна цел
Недейте да мислите, че „Ще спра сладкото" е достатъчно, за да успеете. Твърде е общо като намерение. Раздробете намерението на малки крачки. Например – от понеделник до петък ще си позволявам по 1/3 шоколад, а уикенда мога да се отпускам и да хапвам повече. Или пък – ще ям сладко само веднъж на ден – следобед. Или: вместо вафла, в обедната почивка вече ще си купувам ябълка.

2. Напишете ги на лист хартия

Когато напишете възнамеряванията си, вие донякъде ги официализирате. Те не остават само във вашето въображение и умствен свят. Така ще ви е по-лесно да ги считате за сериозни, отговорни и реални. Съответно ще ви е по-лесно да ги постигнете.
Може да си направите нещо като план или дневник за постигане на целта. Например:

Януари: записвам шофьорски курс;
Февруари: шофьорски курс и освежаване на английския с помощта на онлайн приложение;
Март: взимам шофьорска книжка; продължавам с английския;
Януари-март: следя за обяви за работа; говоря с приятели от бранша;
Март-април: тръгвам на интервюта;
Април-юли: намирам работа и напускам тази.


3. Възнаграждавайте се на всяка малка крачка
Намерете начин да си казвате „браво". Дори да е само мислено потупване по гърба, не го пропускайте. То е важно за прогреса по пътя към вашата цел.

4. Не се спирайте да мечтаете мащабно
Ако възнамерите да станете милионер тази година, това може би е твърде смело от ваша страна. Въпреки това психолозите съветват да „посадите" желанието си внимателно и с доза вяра в себе си. Защото ако наистина вярвате, постепенно мозъкът и съответно действията ви работят в тази посока. Може да не направите бизнес за милиони до 6 месеца, но вниманието ви ще е изострено, когато се появят някакви възможности за нови начинания. Ще бъдете настроени към действие и едва ли ще пропускате така лесно шансове. А те са на всяка крачка, просто понякога не ги забелязваме.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X