Напишете дума/думи за търсене

10 фини детайла във външния ни вид, които могат да издадат истинската ни възраст

Живеем в епоха, в която грижата за външния ви вид е станала не просто норма, а задължителна. Много от нас обаче често смятат, че само видимите части на тялото, като лицето, шията и ръцете, изискват специално внимание. И много малко хора са загрижени за донякъде невидими области, които могат да разкрият възрастта ни по-лесно, отколкото си мислим.

Предлагаме ви да поговорим за неочевидни трансформации на определени части от тялото, които се случват с напредване на възрастта.

10. Мигли
Нивото на естрогена - хормона, отговорен за младостта и здравето на кожата и косата, постепенно намалява с възрастта. Това засяга и миглите – те стават по-къси, по-светли и по-чупливи.

Как да го предотвратим:
За да избегнете това, експертите препоръчват да сваляте грима от очите преди лягане и да не използвате често извивачка за мигли, тъй като агресивното извиване може да увреди и дори да счупи крехките косъмчета на миглите. Ако миглите ви са отслабнали с времето, подхранващите балсами и серуми могат да ви помогнат да възстановите състоянието им.

9. Вежди
Веждите ни изтъняват по същата причина, губят блясъка и цвета си. В резултат на това те стават почти невидими, правейки очите да изглеждат по-малко изразителни.

Как да го предотвратим:
Може да върнете веждите си във вида, в който са били с помощта на налични продукти, които може да намерите у дома, или с професионални разкрасителни процедури. У дома ще ви трябва молив с подходящ нюанс, добра четка и фиксиращ гел. Но ако искате да коригирате ситуацията по по-радикален начин, който има по-дълготраен ефект, изберете микроблейдинг на веждите. Но преди да се решите на тази процедура, трябва да се консултирате с дерматолог, за да избегнете възможни усложнения.

8. Коса
Сивата коса е един от най-очевидните признаци на стареене. Но освен това дебелината и структурата на косата също се променят с възрастта. Тя става по-тънка и по-светла и много фоликули спират да произвеждат нови косми. В резултат на това количеството коса намалява, а скалпът става по-видим.

Как да го предотвратим:
Не може да върнете времето назад, но можете да забавите процеса на стареене на косата си. За да направите това, изберете правилните продукти, не забравяйте за овлажняването и подхранването, не използвайте твърде много шампоан и се опитайте да миете косата си поне два пъти седмично.

7. Нос
Причината, поради която носът ни расте на дължина и увисва с възрастта, е безкрайното привличане на гравитацията и постепенното разграждане на протеините, колагена и еластина в кожата, особено в носния връх.

Как да го предотвратим:
Въпреки че този процес е напълно естествен, едва ли някой приема подобни промени. Но не се притеснявайте, може да коригирате формата на носа си без никакви вредни процедури. Просто използвайте контуриране.

6. Устни
С възрастта устните ни изтъняват, а контурите им се размиват. Това е така, защото тялото ни започва да произвежда по-малко колаген. Това вещество отговаря за здравината и еластичността на кожата и придава форма на устните. Ултравиолетовата светлина също допринася за този процес. Има пагубен ефект върху състоянието на кожата като цяло.

Как да го предотвратим:
Може да защитите устните си от негативното влияние на слънцето с балсам и червило, които имат UV филтри. А за да върнете свежия вид на устните си, заложете на перманентен грим. Въпреки това преди да си запишете час за тази процедура, внимателно проучете възможните странични ефекти и се уверете, че специалистът има необходимия сертификат и умения за извършването й.

5. Таз
Проучванията показват, че тазът на жената се стеснява с възрастта. Костите на тази част от тялото растат, когато жената е още млада, но щом достигне пика на плодовитостта, процесът се обръща. Така че тазът на жена над 70 години е с около 8% по-тесен от този на жена на средна възраст.

Как да го предотвратим:
Уви, не може да направите нищо по въпроса. Единственият изход е да запазите костите си здравивъзможно най-дълго. За да направите това, трябва да ядете повече пресни зеленчуци, храни с високо съдържание на протеини и калций. Редовните силови тренировки също могат да ви помогнат да направите костите си по-здрави.

4. Крака
Свързаните с възрастта промени в хормоните правят най-външния слой на нашата кожа (stratum corneum) по-дебел. Освен това с възрастта подкожната тъкан изтънява. В резултат на това кожата става суха и опъната. Това е особено вярно в областта на краката: кожата става груба, лющеща се и се покрива с пукнатини.

Как да го предотвратим:
Използвайте ежедневно овлажняващ крем, за да предотвратите лющене и стягане.

3. Коленете

Коленете ви трябва да се движат много, така че не е изненада, че кожата върху тях се разтяга. В допълнение към това, коленните мускули и връзки стават по-слаби с възрастта, което се отразява на външния вид на краката и причинява болка и дискомфорт.

Как да го предотвратим:

За съжаление е невъзможно коленете ви да изглеждат по-млади. Но може да предотвратите стареенето им, като укрепите мускулите с помощта на клекове, редовно ходене и колоездене.

2. Подмишници
Зоната на подмишниците също може да разкрие възрастта ви. Кожата там е много чувствителна и доста рано губи своята еластичност.

Как да го предотвратим:
Вместо да криете раменете си под дрехите, опитайте се да отложите увисването на кожата на подмишниците възможно най-дълго. Раменете изискват същото ниво на упражнения като корема. Така че не забравяйте да се фокусирате върху тази област, когато тренирате. За да тонизирате трицепсите си, опитайте да правите лицеви опори и други упражнения за изграждане на трицепс.

1. Зеници

Изминаването на времето може да отслаби малките мускули , които контролират размера на зеницата на очите ви. Зеницата става по-малка и по-слабо реагира на промените в светлината. Ето защо хората на 60 години се нуждаят от 3 пъти повече светлина, за да четат удобно в сравнение с тези на 20 години. По-малките зеници затрудняват виждането през нощта.

Как да го предотвратим:
За съжаление е трудно да се предотвратят промени във вътрешните структури на очите. Редовните офталмологични прегледи, правилната диета и поддържането на нормални нива на кръвната захар и кръвното налягане ще ви помогнат да избегнете сериозни промени в зрението в напреднала възраст.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X