Напишете дума/думи за търсене

Цветното дишане намалява стреса

Цветното дишане е техника, която съчетава релаксиращата сила на дълбокото дишане с предимствата на цветната терапия. Помага ви да облекчите стреса, да постигнете състояния на комфорт и благополучие и да регулирате емоциите си и е лесен за прилагане инструмент.

Може да се използва и с други видове психологически или фармакологични лечения без никакви неблагоприятни ефекти.
Цветното дишане е упражнение за релаксация.
Дишането като средство за регулиране на възбудата е познато и изпитано от десетилетия. Въпреки че има различни варианти, общата цел на всички тях е постигане на дълбоко и бавно диафрагмално дишане.

В ежедневния си живот, обикновено управляван от стрес, правите къси и плитки вдишвания. Те не ви помагат да разсеете чувствата си на тревожност. От друга страна, когато дишате по-бавно и дълбоко, вие също помагате на тялото си да се отпусне. Чрез дишането вие имате силата да създадете физиологично състояние, което е несъвместимо с тревожността.

Цветното дишане съчетава тези ефекти с тези на хромотерапията. Въз основа на психологията на цвета, то предлага използването на свойствата на всеки цветови тон за предизвикване на определени усещания, емоции или поведения.

Като визуализирате или си представяте цвят, като се обграждате с физическа среда, която го съдържа, или като носите дрехи с този нюанс, може да изпитате определени промени.

Как да извършвате цветно дишане?

1. Изберете мястото
Намерете тихо място, където може да тренирате без никакви разсейвания. Уверете се, че никой няма да ви прекъсва през следващите няколко минути. За предпочитане е да изберете пространство, където се чувствате сигурни и спокойни, с подредена среда и удобна повърхност, върху която да седнете.

2. Настанете се удобно
Трябва да носите удобни и широки дрехи, които не притискат корема. След това седнете или легнете по гръб на фотьойл или на легло. Най-важното е да държите гърба си изправен.
Седналото положение ви помага да не заспите по време на упражнението.


3. Започнете да дишате правилно
След като заемете правилната поза, затворете очи и започнете да дишате бавно и дълбоко. Опитайте се да вкарате въздуха в долната част на белите дробове, така че коремът (а не гърдите) да се издига и свива при всяко вдишване.
Намерете скорост на дишане, която е удобна за вас, но е бавна. Може да отделите четири секунди за всяко вдишване и четири секунди за всяко издишване.

4. „Импрегнирайте” се с цвят
Изберете цвят, който представя емоциите на спокойствие, щастие и благополучие, които искате да изпитате. Веднъж избран, визуализирайте си, че този тон ви заобикаля напълно и почувствайте как при всяко вдишване той прониква през ноздрите ви, окъпвайки вътрешността ви и ви напоява с приятни усещания.

Докато издишвате, представете си друг цвят, който представя
вашите страхове и тревоги, и го визуализирайте как напуска тялото
ви.

5. Завършете упражнението
Правете това упражнение за няколко минути. Постепенно ще усетите как първият избран цвят ви изпълва напълно, заливайки ви с положителни емоции, без следа от стреса, който сте изпитали преди. За да усилите този ефект, може да си представите себе си заобиколен от сфера от този цвят.

Накрая се върнете към фокусирането върху дишането си, за да завършите упражнението. Започнете внимателно да движите пръстите си, главата и крайниците си и когато се почувствате готови, отворете очи. Ще се почувствате напълно обновени.
Изборът на цвят, който дава усещате за мир като синьото, ще ви помогне да намерите спокойствие.

Предимствата на цветното дишане
Голяма част от изследванията на цветното дишане се фокусира върху тестване на ефектите от гледането на зеления цвят. Това е така, защото този тон естествено предизвиква състояния на релаксация, баланс и емоционално спокойствие. Проучване тества ефекта от този вид терапия върху възрастни хора, настанени в институции. Те били разделени на две групи. Едната практикувала цветно дишане по 10 минути на ден в продължение на седем дни, другата група не. Получените данни показват, че намаляването на стреса е било значително по-високо в първата група.

Подобни резултати са открити при друго изследване, проведено с пациенти на хемодиализа. Тези, които са преминали терапия с цветно дишане, показват значително намаляване на стреса и емоционалните чувства на гняв относно ситуацията, в която се намират. Освен това получили усещане за комфорт и са били в състояние да регулират по-добре емоциите си.

Цветното дишане е просто и ефективно упражнение, което може да ни помогне да постигнем състояния на мир и благополучие в различни ситуации.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X