Напишете дума/думи за търсене

Как да се преборим с чревните паразити с тези 5 домашни лечения

Чревните паразити са организми, които могат да причинят много здравословни проблеми.
Те обикновено са от протозойния тип, като Giardia lamblia, но могат да бъдат и червеи като тении.

Те могат да влязат в тялото чрез контакт със замърсена храна, вода и някои видове насекоми.

За да се борите ефективно с чревните паразити, препоръчително е да следвате препоръките на лекаря и да спрете да консумирате дразнещи храни, като мазнини и захари, тъй като те могат да влошат дискомфорта.

Симптоми
Ако човек е бил заразен с чревни паразити, той може да изпита няколко различни симптоми - стомашен дискомфорт и болка, апатия, умора, подуване на корема, диария, неприятна миризма или светли изпражнения (редуващи се с епизоди на запек ), метеоризъм, глад, желание за захар.

Д-р Хорхе Орасио Еспиндола от Университета на Нордесте в Аржентина обяснява, че първите симптоми могат да бъдат диария, повръщане и болки в стомаха.

Той също предупреждава, че в екстремни и продължителни случаи могат да се появят крампи и конвулсии, заедно със симптоми на недохранване в дългосрочен план. Д-р Еспиндола препоръчва, ако човек е заразен с паразити, цялото семейство трябва да бъде обезпаразитено.

Защото може да са яли една и съща храна и паразитът може да е във фаза на бременност. Паразитите или техните яйца също могат лесно да се предават през околната среда.

Предлагаме ви няколко домашни средства, които според популярната култура могат да помогнат в борбата с чревните паразити и да ви донесат известно облекчение.

1. Лимон и мента
Тази инфузия подпомага храносмилането. Освен това се грижи за хидратацията и според вярванията може да подпомогне и лечението на чревни паразити.

• 2 супени лъжици мента (20 грама)
• 1 чаша гореща вода (250 милилитра)
• сокът от 1 лимон
• сол (по избор)

Добавете ментата във водата вода и я оставете да накисне за 10 мин. Прецедете течността и добавете сока на един лимон и щипка сол. Консумирайте го два пъти на ден, докато инфекцията бъде овладяна.

2. Кокосова вода
• 1 чаша кокосова вода (250 милилитра)
• 1 парче настърган кокос
Оставете настъргания кокос да се накисне в чаша топла кокосова вода за 1 час. Обработете в блендер до гладкост. Сервирайте и пийте.

3. Рициново масло и соя
Според общоприетото схващане соевите напитки, комбинирани с малко рициново масло, могат да помогнат при лечението на чревни паразити.

• 1 чаша неподсладена соева напитка (250 милилитра).
• 1 супена лъжица рициново масло (10 милилитра).

Загрейте соевата напитка в микровълновата. Смесете с една супена лъжица рициново масло. Сервирайте и пийте.

* Не забравяйте, че захарта "храни" паразитите, така че трябва да избягвате сладки храни и напитки.


4. Доматен сок със сол и черен пипер
Предимствата на тази напитка се приписват главно на ликопена в домата и пиперина в черния пипер.

• 3 или 4 узрели домата
• чаша вода (125 милилитра)
• сол и черен пипер (на вкус)

Измийте добре доматите. Нарежете ги на филийки. Не изхвърляйте семената или кожата. Поставете всички съставки в блендера и разбъркайте, докато получите хомогенна напитка.

5. Чесън и мед
От сместа се получава сладък сироп с пикантна нотка, която според народната медицина може да помогне при лечението на чревни паразити.

• 6 скилидки чесън
• чаша мед (170 грама)

Нарежете скилидките чесън на малки филийки или ги смачкайте в хаванче. Поставете ги в стъклен буркан и ги покрийте с половин чаша мед. Оставете да втаса за 3 дни и след това започнете да го използвате.

Други добре познати и традиционно използвани домашни лекове са екстракт от прополис и концентрат от грейпфрут. Въпреки това консултирайте се с лекар, преди да консумирате някое от тях.

Може също така да подсилите диетата си с определени храни, които са подходящи за това състояние. Опитайте да включите в хранителния си режим папая, тиквени семки, чесън, куркума, кокос или ленено семе.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X