Напишете дума/думи за търсене

6 ключа за бързо повдигане на настроението

Чувствате ли се обезсърчени напоследък? Трудно ли намерите позитивност?

Има моменти, които имат вкус на апатия. Такива, когато чувствате, че всичко изглежда скучно и сиво. И именно тогава най-много се нуждаете от бързо повдигане на настроението си.

„Дръжте лицето си на слънчева светлина и няма да видите сянка."
Хелън Келър

Начини за бързо подобряване на настроението

1. Излезте на разходка на открито
Когато стресът, лошото настроение и обезсърчението завържат ума ви на възел, излезте на разходка сред природата. Понякога този контакт с планините, горите или плажовете действа като мощен агент за благополучие. Умът ви изключва негативността и емоциите ви стават хармонизирани.

Защо работи?
Контактът с природата повишава нашите ендорфини и серотонин. Освен това мозъкът навлиза в състояние на спокойствие и възприема други, по-спокойни перспективи. Статия, публикувана от Frontiers in Behavioural Neuroscience, подчертава, че въпреки че физическите упражнения насърчават емоционалното благополучие, естествената среда усилва тези ползи още повече.

2. Направете нещо креативно
Полезен начин бързо да повишите настроението си е да започнете творческа дейност. Някои хора рисуват мандали, други пишат, композират, рисуват, готвят или се занимават с градинарство. Потапянето в артистична задача ви позволява да достигнете това състояние на ума, което психолозите определят като оптимално преживяване. Ще забележите подобрено благосъстояние за кратко време.

Защо работи?
В проучване, публикувано от American Journal of Public Health, е споменато за значителна връзка между изкуството и психичното здраве. Експресивното писане винаги е катарзисно и способно да предизвика емоционален баланс.

3. Обадете се на приятел
Когато сте в тъжно и раздразнително настроение от няколко дни, обадете се на онзи приятел, който знае как да ви изслуша. В онези моменти, когато хоризонтът изглежда малко по-тъмен, подкрепата на тези, които ви разбират, ще бъде най-добрият ви стълб. Потърсете онези фигури, които не съдят, които не дават съвети и които се ограничават единствено до това да бъдат емоционални съюзници.

Защо работи?
Хората са социални същества, които се обвързват и се нуждаят от близостта на околните. Изливането на вашите емоции, мисли и нужди със значими цифри действа като лечебно упражнение за вашия мозък. Стресът се освобождава и се приемат нови умствени подходи.

4. Водете дневник на благодарността
Една проста стратегия за бързо подобряване на настроението е да извършите упражнение за благодарност. Много пъти не сте наясно с всичко, което имате, с онези основни аспекти, които ви обогатяват и осмислят живота ви. Ето защо, когато емоционалният дискомфорт замъглява ежедневната ви мотивация, имайте предвид следните ключове:
- Купете бележник и го озаглавете „дневник на благодарността".
- Залепете снимки на щастливите моменти от живота си в тази тетрадка.
- Винаги, когато можете, напишете в бележника това, за което сте благодарни, че имате в живота си: приятели, семейство, работа, здраве, мечти за покоряване, пътувания, които тепърва предстоят, и т.н.
- Когато се почувствате обезкуражени, вземете тази тетрадка и я прочетете. Ще запомните онези аспекти, за които си струва да се чувствате благодарни.

Защо работи?
Благодарността е повече от емоция; това е отношение към живота. Кара ви да оцените това, което ви заобикаля, и да се съсредоточите върху положителното и ценното. По същия начин ви позволява да осъзнаете преходността на живота и необходимостта да се съсредоточите върху това, което е важно.

В същото време изследвания като тези, публикувани в Frontiers in Psychology, също подчертават ползите от тази практика за подобряване на психическото благосъстояние. Това е прост инструмент, който ще ви донесе удовлетворение и емоционален баланс.

5. Двадесет минути внимание
Наясно ли сте какво е осъзнатост ? Практикували ли сте я някога? Основаната на вниманието медитация е инструмент, който може да подобри настроението ви за кратко време. Въпреки че не всеки свиква с тази стратегия от първия път, струва си да започнете с нея. Вашият мозък намира значителни ползи с този ресурс.

Защо работи?
Науката анализира ползите от вниманието от години. Проучване, публикувано от Frontiers in Psychology, установява, че намесата с този инструмент улеснява емоционалното регулиране.

6. Прегръдка

Това е просто, икономично и едно от най-полезните упражнения. Колко прегръдки раздадохте днес? Не пестете от изкуството на физическия контакт, защото физическата близост на тези, които обичате, бързо подобрява настроението ви. Партньор, семейство, приятели и дори вашите домашни любимци. Усещането, че тези специални същества са близо, действа като балсам за стреса, страховете и дискомфорта.

Защо работи?
Прегръдките са емоционални действия, които улесняват производството на ендорфини и серотонин в мозъка. Когато изпитате тази телесна близост с някого, на когото държите, се чувствате утвърдени и защитени. Всички тези усещания влияят на вашето благосъстояние. Тези действия не само смекчават стреса, но и подобряват здравето.

Въпреки че е вярно, че е нормално да имате малко по-лошо настроение от време на време, тези преживявания не трябва да продължават продължително. За да направите това, няма нищо по-добро от практикуването на грижа за себе си. Ключовете, които описахме, са измерения, които може да приложите в ежедневието си, за да насърчите благосъстоянието си и да засилите появата на положителни емоции.

Прегръдките, разходките сред природата, медитацията и изкуството са изключителни канали, които ще засилят вътрешния ви баланс. В края на краищата щастието не е нищо повече от това да бъдете добри към себе си и това е нещо, върху което може да работите сега.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X