Напишете дума/думи за търсене

Сейтай - разковничето на прекрасната енергия

Може би никога досега не сте чували термина „сейтай“. Или си мислите, че това е като йога, тайчи...
Всъщност Сейтай не принадлежи на същото семейство като споменатите други практики.

Това не е терапия, нито техника за медитация, нито дори духовна дисциплина. Това е нещо по-добро и може би по-амбициозно. Сейтай е култура, която ни ориентира към по-просто съществуване.
Сейтай е движение, телесна хармония и здраве. Това е практика с корени в традиционната японска култура, създадена от терапевта Харучика Ногучи. Сейтай е преди всичко изкуството на спонтанното движение. То е способно да ни регенерира, да облекчи напрежението и да ни даде прекрасна енергия.

„Оставете тялото си да се движи спонтанно и то ще намери баланс само по себе си. Доверяването на тази вродена интелигентност е ключът към културата на Сейтай.”
Лаура Лопес Кото

Сейтай или значението на здравословното движение
Движението е живот, всички знаем това. Понякога обаче се объркваме. Понякога правим и други движения, които всъщност влошават нашето здраве, вътрешен баланс и благополучие.

В „Алиса в страната на чудесата“ има метафора, която напълно отговаря на сегашното ни общество. Когато Алиса пристига в кралството на Червената кралица, тя открива, че жителите са принудени да бягат, за да останат на същото място. Ако искат да отидат на друго място, трябва да
бягат „още по-бързо“.

Точно това правим и ние. Всеки ден бягаме по-бързо, защото всеки ден нашият свят изисква повече от нас. Този вид движение обаче противоречи на собственото ни тяло. Понякога дори умът ни върви по-бързо от живота, а тялото е по-бавно, отколкото искаме. Ставаме ръждясали, защото напрежението и стресът ни обземат. Появява се болка, после умора и не знаем колко още може да издържим.

Обществото ни обуславя. Сейтай ни напомня за това. Оттам се предполага, че правим друг тип движение, регенеративно, животворно, спонтанно движение, при което всяка част от нас (физическата, умствената и енергията в нас) се връщат в хармония.


Ползите от сейтай
Кацуген ундо е основна част от сейтай културата и ни кани да направим нещо, с което не сме свикнали: да се движим свободно и в съответствие с нашите нужди.

Когато някой влезе в клас по кацуген ундо за първи път, ще види всеки да се движи така, както му харесва, да се разтяга, да танцува със затворени очи, да лежи на пода... Това ви дава представа колко катарзисно може да бъде този вид упражнения. Ползите са забележителни. То може да:

• Облекчи и предотврати болките в гърба. Тези движения помагат за правилно подравняване на гръбначния стълб и го правят по-гъвкав.
• Освободите притесненията и напрежението си. То намалява стреса и ви помага да го управлявате по-добре в ежедневието си.
• Събужда положителни емоции във вас. Чувствате се по-оживени, свободни и отворени за преживявания.
• Подобрява самочувствието
• Подобрява храносмилателното здраве и имунната система.

Сейтай - свобода на движение
В сейтай всеки се изразява по свой начин и се движи както му харесва. Кацуген ундо подчертава гръбначния стълб.
Тези движения са безплатни, но тПреди всичко трябва да се уверим, че всичко е в хармония, така че гръбнакът да е в безопасност. За да направите това, използвайте дихателни техники. Нека разгледаме някои
основни упражнения:

• Погледнете нагоре и застанете на пръсти. Отпуснете се и дишайте дълбоко.
• Преместете раменете си напред за няколко секунди, след което ги върнете обратно. Повтаряйте това движение, докато вървите бавно.
• Движете кръста си отляво надясно, като държите гръбнака изправен. Придружете това движение с ръце.
• Преместете корема, таза и упражнявайте тази зона бавно, без да форсирате нищо, но работейки за увеличаване на гъвкавостта, свободата на движение и силата.

Слушайте тялото си, вярвайте му и го оставете да насочва хармонията в движенията ви.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X