Напишете дума/думи за търсене

Фалшиви истини, наложени ни от обществото, в които трябва да спрем да вярваме

Има някои фрази, които хората използват като насоки в живота си. Но много често нашият опит ни казва, че те всъщност не са верни. Разбира се, изречения като „Външният вид няма значение" или „Ако ми кажеш истината, няма да си навлечеш неприятности" са отчасти верни, но има много нюанси.

А какво ще кажете за парадокса как обществото ни влияе години наред и след това изисква от нас да правим точно обратното.

Кои са неверностите, на които е крайно време да обръщаме внимание?

1. „Ако ми кажеш истината, няма да имаш проблеми"

Като дете научих, че ако излъжа достатъчно добре, за да ми се размине, няма да има наказание. Вече съм родител и съм предпазлив да наказвам децата си, когато са честни с мен, защото не искам те да свързват честността с наказание, макар и да е по-леко от това, ако ме излъжат. Но когато се случи да реагирам заради нещо, което са направили и са ми споделили за него, ги наказвам за десет минути в ъгъла, но ако ме излъжат, им отнемам за известно време нещо любимо или им забранявам да играят след училище.

2. „Добрите неща идват при тези, които имат търпение"
Моля, спрете да чакате и накарайте добрите неща да се случат за вас. Тези, които чакат и не правят нищо, може да нямат достатъчно време. Ако искате нещо наистина много, трябва да започнете да го осъществявате. И добрите неща идват при тези, които ги заслужават, а не при тези, които просто седят и чакат.

3. „Ако не може да се справиш с мен, когато съм най-зле, значи не ме заслужаваш, когато съм мил и добър"
Това е нещо като стартов пакет за токсични взаимоотношения. Тази фраза се използва за оправдаване на ужасно поведение. Никой няма право да третира другите като боклук и да бъде извинен за това.

4. „Няма значение кой е започнал пръв"
Разбира се, има. Дори в правото понятието кой какво е направил първи се признава за жизненоважно.

5. „Нямате нужда от пари, за да сте щастливи"
Обикновено това верую се лее от устата на хора, които вече са неприлично богати или поне не си броят стотинките на ежедневна база. Нямате нужда от пари , за да сте щастливи, но имате нужда от подслон, топлина, храна и вода, за да бъдете щастливи, а тези неща струват цяло състояние в момента. Не казвам, че трябва да си богат, но парите определено помагат за благосъстоянието и на душата.

6. „Може да постигнеш всичко, което си намислиш"
Дори и да имате 420 000 абоната в инстаграм, наистина е трудно да започнете да се развивате, без да инвестирате пари. С платените сътрудничествата вие ще напредвате със скоростта на светлината. Може да вложите малка сума в началото, да започнете да печелите пари и да инвестирате спечеленото във вашия блог.

Или пък да станете астронавт на НАСА, ако имате някакъв проблем с белите дробове. И не може да го излекувате само защото вярвате в себе си.

7. „Добрите оценки означават, че си умен"

Братовчед ми се справяше ужасно в училище, едва завърши гимназия, а сега е страхотен пилот. Сестра ми пък беше отличничка, но сега е във второ майчинство и не иска да работи, след като то приключи.

8. „Няма значение как изглеждаш"

Когато бях на 25 години, тежах 100 кг. После се взех в ръце и се разделих с едни двайсет килца. Ефектът беше безумен. Всички изведнъж станаха по-мили с мен, успях да си намеря работа с лекота, просто всичко беше по-лесно. Външният вид определено има значение. А това важи с особена сила за дамите.

9. „Аз съм това, което съм"
Лично аз смятам, че „бъди себе си" означава повече от това, че не трябва да се променяш според очакванията или предпочитанията на другите хора, въпреки че съм съгласен, че най-буквалният прочит е, че изобщо не трябва да се променяш или да растеш, което очевидно е нездравословно и просто извинение за поддържане на токсично поведение. Виждал съм много хора, които използват тази фраза, за да скрият мързела си и факта, че не искат да направят нищо по въпроса. Те казват неща от сорта на „Пак закъснях, но аз съм си такъв!" или „Знам, че обещах, но това съм!"

10. „Просто съм откровен"
При хората, които казват, че са "брутално откровени" обикновено става въпрос повече за бруталността, отколкото за откровеността. Забелязвали ли сте как индивидите, които „казват нещата такива, каквито са", обикновено не обичат да им чуват за себе си „нещата такива, каквито са". Съществува нелепата идея, че да си емпатичен или внимателен в избора си на думи, е признак на слабост... Не, това е признак на почтеност, да подбираш думите си по начин, който не наранява или разстройва някого ненужно. Когато съпругата ми наддаде малко на тегло, аз тактично предложих да започнем да спортуваме заедно, а не й казах: „Леле, напълняла си".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X