Напишете дума/думи за търсене

6 малки поведения на най-ефективните родители

Има всякакъв вид родители – хеликоптерни, авторитетни, авторитарни, либерални, но единственото общо нещо, което всички те имат,е, че искат да отгледат здраво и щастливо дете. Е, това може би не е съвсем вярна за неглижиращите родители, но, да се надяваме, че те не само са малцинство, но са и на изчезване.

Когато пораснат и погледнат назад към живота като възрастни индивиди, децата ще помнят най-много времето, което са прекарали с мама и тате.

Като родител какво ви спира да прекарвате време с децата си? Работа, мобилен телефон или драма с приятели и семейство? Сигурно има още неща, които ви спъват по пътя. Това обаче означава, че трябва да дадете приоритет на семейството си дори повече. Да начин да вмъкнете семейно време в графика си. Започнете, като попитате детето си как е минал денят му. Ако даде стандартния отговор „Добре", тогава бъдете конкретни. Попитайте какво е добро в него, какво е лошо в него и какви игри е играло в междучасието.

Представяме ви шестте малки поведения на най-ефективните родители.

1. Докосват детето си, за да се свържат

Като общество ние се отклоняваме от докосването. Но то е начинът, по който се свързваме като човешки същества. Прегръщайте детето си. Не се поддавайте на възпитателния метод да го оставите да се нареве. Това ще накара детето ви да се почувства самотно и несигурно. Когато пораснат, танцувайте и играйте с децата си – те ще помнят най-много тези времена.

2. Култивират култура на благодарност
Определете за какво сте благодарни. Започнете с прости неща като покрив над главата си и топло легло, в което да спите. Това ще помогне за насърчаване на култура на благодарност в семейството. Вашето дете се учи от това, което правите и казвате. Когато възпитавате отношение на благодарност, това помага да създадете състрадание и надежда. Сложете таблица на благодарността в хладилника с пъстри маркери. Улеснете достъпа на вашето дете. По този начин то може да го напише или нарисува, когато се почувства благодарно и всеки може да го види.

3. Пеят на детето си
Малчуганите обичат да чуват гласа ви. Не се притеснявай как звучите, просто пейте. Може да изтананикате името на детето си или да изпеете любима негова песен. Вижте как очите му светят, когато му пеете. Когато децата са малки, те естествено ще си тананикат песен. Следващият път, когато детето ви направи това, пейте заедно с него. Това е чудесен начин да се свържете с него.

4. Наслаждават на "бъркотията" заедно
За някои родители това може да е доста трудно. Но вие пропускате моменти на радост с детето си, когато се тревожите твърде много за бъркотията у дома. След десет години бъркотията няма да има значение. Децата растат толкова бързо, че не искате да пропуснете и миг от това. Спрете да се тревожите какво ще си помислят приятелите и семейството ви. Важно е какво мисли вашето дете и че имате емоционална връзка с него. Когато порасне, то няма да помни бъркотията - то ще помни вас.

5. Добавят положителни утвърждения към ежедневието си
Не забравяйте, че вашето дете се опитва да намери своето място под слънцето. Това невинаги е лесно. Много възрастни все още се опитват да намерят себе си в света. Потвърдете положителните избори, които вашето дете прави. Ето как то се научава да се ориентира в света, в който живее. Може да направите това с думи или езика на тялото. Простата усмивка ще му покаже, че одобрявате избора му. Бъдете отворени към идеите на детето си и го оставете да опита нови неща. Децата обичат да мислят на глас. Уверете се, че подкрепяте това. Ще помогне за творческото му развитие.

6. Те изследват света заедно
Отделяйте време всяка седмица, за да научите нещо ново за детето си. Запишете се на курс по готварство с детето си или на танци. Това ще помогне за изравняване на игралното поле. Вашето дете ще види, че и на вас не всичко ви се удава. То също ще може да се свърже с вас и да осъзнае, че имате борби и триумфи в живота. По този начин наследниците ви ще разберат, че не е нужно да са перфектни.

Важно е да запомните, че всички добри родители правят грешки. Дори родителите с най-добри намерения. Важното е да ги поправяте и да се учите от тях. Това ще помогне да възпитате детето си, че е добре да прави грешки. Опитайте се да не зацикляте в миналото и да не се тревожите много за бъдещето. Не може да се върнете назад и не може да предвидите бъдещето. Останете в настоящето и се насладете на времето, което прекарвате със семейството си. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X