Напишете дума/думи за търсене

Вашият родителски стил базиран ли е на положителен авторитет?

Хората наистина не разбират понятието авторитет, когато става дума за отглеждане на деца.
Определени парадигми като властта изглежда се променят с всяко ново поколение в този постоянно развиващ се свят.

В миналото е било обичайно семейството да има работещи баща и майка у дома. Нейната работа била да отглежда децата. Това вече не е така, тъй като е много по-често и двамата родители да работят.

Има много нови сложни обстоятелства, вариращи от стреса, причинен от липсата на ресурси, до безпокойството, породено от дългите работни дни. Това е така, защото родителите са далеч от дома, което означава, че не прекарват достатъчно време с децата си. Освен това малкото време, което имат с потомството си, често ги изморява или оставя в лошо настроение.

Всичко това предизвиква безпокойство и несигурност. По този начин има вина и липса на енергия за справяне с трудностите, които възникват. И това е, когато има съмнения по отношение на родителството, ограничения за децата, дискусии и накратко семейна динамика.

„Децата никога не са били много добри в слушането на по-възрастните, но никога не са пропускали да ги имитират.“
Джеймс Болдуин

Какво точно е положителният авторитет?
Много родители настръхват, когато чуят думата "авторитет". Това е така, защото определено подозрение заобикаля термина, който хората не разбират напълно. Всъщност много възрастни се страхуват да не бъдат смятани за авторитарни.
Какво точно е "авторитет"? Очевидно децата имат нужда от ограничения и някой, който да ги налага.

Как да го направим?

Гласът е важна част от него, тъй като трябва да е твърд и сигурен. Не трябва да има викове, заплахи или наказания и със сигурност никаква физическа и вербална агресия.

Изглежда, че авторитетът е необходим за здравословно съжителство. Работата е там, че трябва да прогоните негативните конотации, които идват с него. Тоест бъдете твърди, но останете позитивни и спокойни, като същевременно насърчавате здравословните разговори.

Положителният авторитет е възпитанието на децата в отговорност. По този начин и родителите, и малчуганите трябва да приемат ограниченията, необходимостта да действат отговорно и да включват както права, така и задължения в ежедневните си дейности.

Начини да направим децата отговорни чрез позитивно родителство

Ясни правила
Общуването с децата е основно, за да могат те да разберат своите права и задължения. Ето защо е важно да положите усилия да предадете ясно конкретните правила, които хлапето трябва да спазва.

Например няма да е от голяма полза да казвате на малчугана да бъде добър. Вместо това бъдете конкретни и кажете: „Важно е да поддържаш стаята си подредена“. След това помогнете на детето да разбере защо трябва да поддържа стаята си подредена и защо трябва да се държи по определен начин. Така то ще разбира по-добре и, разбира се, ще се научи да преговаря и да постига споразумения.

Последователни правила
Последователността е ключова в целия този процес, особено ако детето е по-голямо. Тогава ще има моменти, когато родителите ще трябва да седнат и да преговарят с него.

По-вероятно е детето да се съобрази с правилата, ако са справедливи. Те също ще му помогнат да приеме положителния авторитет на възрастния и да го смята за справедлив.

Ясни последствия и положителен авторитет
Важно е детето да е наясно с последствията от своите действия - положителни и отрицателни. Например има вероятност то да не намери играчките си, ако не ги държи там, където им е мястото.
Така, когато детето „изгуби” любимата си играчка или „свърши” сладоледът, защото не е доял предишния, ще му бъде по-лесно да разбере, че определени действия водят до негативни последици. То ще научи, че приемането на положителен авторитет винаги е по-добро за него.


Преговори, подходящи за възрастта
Трябва да сте чувствителни към етапа на развитие на вашето дете като родител. Логично е да мислите, че не може да очаквате същите резултати от петгодишно дете, както бихте очаквали от десетгодишно дете.

Ето защо би било удобно да го вземете предвид, когато преговаряте с вашите малки деца за техните нужди, възможности, права, задължения, рутина...

Изключения
Имайте предвид, че трябва да цените изключенията като възрастен. Трябва да опознаете децата си, за да знаете техните граници, таланти, желания и реални възможности, както и за спазване на определени правила.

Следователно, ще трябва да вземате решения въз основа на начина, по който е изтъкано вашето дете. Тогава ще разберете дали е добра идея да направите изключение.

Признание и положителен авторитет
Винаги е добре да признаете грешките си като родител. Освен това трябва също така да оценявате усилията, които децата полагат, за да вършат задълженията си. И, разбира се, вие ще им позволите да правят грешки, така че да може да ги използвате като опит за учене.

Положителното родителство, основано на авторитет, може да бъде положително, ако разбирате слабите и силните страни на вашето дете. За целта са ви нужни баланс, знания, време, добра предразположеност, чувство за хумор и най-вече да знаете как да управлявате авторитета си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X