Напишете дума/думи за търсене

Фибрите предпазват от диабет

Истината е, че добрата диета, не е диетата, която ви казва какво да не ядете и при която се лишавате както от вредните, така и от полезните храни. Напротив – диетите, които са прекалено ограничаващи, дават бърз резултат, но почти винаги – нетраен. Добрата диета е, тази, която ви съветва какво да ядете и която не ви лишава от полезните съставки. А именно такива са фибрите, които – колкото повече консумирате, толкова е по-добре не само за формата ви, но и за доброто ви здраве.

Според доклад на Британската асоциация за диетично хранене в съвременното общество не се консумира необходимият дневен минимум от фибри. Препоръчителната доза е 25-30 г на ден, докато установената консумация варира между 16 и 18 г дори в развитите страни. А точно фибрите трябва да присъстват задължително в дневния ни режим, защото имат множество ползи.

Помагат ни да поддържаме добра форма

Американско изследване, продължило цели 12 години, доказва категорично, че жени, които консумират средно по 25 г фибри всеки ден, увеличават шанса си да останат слаби с цели 80 %. Причината е в това, че фибрите помагат за доброто храносмилане, но също така и да се борим с пристъпите на глад, като създават чувство за ситост за по-дълго време.

Предпазват от диабет

Според Американската асоциация за борба с диабета именно богатото на фибри меню може да ни предпази от развитие на диабет, защото точно фибрите са тези, които намаляват нивото на кръвната захар след хранене. Според асоциацията, цифрите са категорични – ако се консумират необходимите 25 грама вместо средно консумираните 16, рискът от развитие на диабет спада с 22%.

Помагат в борбата с високия холестерол

Смята се също, че фибрите ни помагат за намаляването на нивото на лошия холестерол, защото те имат способността да улавят част от приетите мазнини още в стомаха и да подпомогнат вместо да бъдат усвоени от организма, да бъдат бързо отделени. Според някои от най-новите изследвания се намират връзки и между консумацията на фибри и предпазването от рак на дебелото черво, както и от рак на гърдата, но засега това са просто теории.

Идеалните съюзници срещу инфекции

Те спомагат за поддържането на баланс в храносмилателната система, а от там се отразяват и върху целия ни организъм – най-вече върху имунната ни система. Консумацията на фибри през студените месеци е един от начините да се предпазим от инфекции. Те също така спомагат и за усвояването на калция и магнезия в организма.

Как да си ги набавяме

Най-богати на фибри са пълнозърнестите храни, плодовете и зеленчуците. Винаги, когато можете добавяйте към менюто си овесени ядки, пълнозърнест хляб, ягоди, круши, киви, кайсии, малини, праскови, ябълки, авокадо, грах, зелен фасул, спанак, зелена салата. Не забравяйте и триците, които се продават в диетичните магазини – 1-2 супени лъжици на ден са идеалната добавка за всеки, който иска да отслабне и да поддържа добро здраве.

За да преминем от 16 грама на 25 грама е достатъчно просто да заменим някои от храните с други:

- белия хляб с пърнозърнест и ще си набавите по 2 допълнителни грама на всяко хранене;

- корнфлейкса за закуска с овесени ядки и ще си набавите 4 грама;

- шоколадовите бисквити за следобедна закуска с 8-10 бадема и ще си набавите 3 грама;

- 20 г млечен шоколад с 20 г черен и ще си набавите 2,5 грама;

- една порция спагети или бял ориз с една порция зеленчуци и ще си набавите 7 грама.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X