Напишете дума/думи за търсене

Разберете дали страдате от гастрит

Стомашните болки внасят дискомфорт, а превърнат ли се в хроничен проблем, може да останат с нас цял живот. Как да уловим проблеми като гастрит и язва още в началото, обяснява д-р Пламен Петков - началник отделение по гастроентерология в МБАЛ „Св. Панталеймон“, Плевен.

Най-прецизен метод за диагностика е фиброгастроскопия

Гастритът е възпаление на стомашната лигавица, а язвата е нещо като раничка на стомаха или на дванадесетопръстника. Дали сме се сдобили с гастрит, язва или проблемът е по-сериозен може да разберем по два диагностични начина. Първият е рентгенологичен, при който пием бариева каша (контрастна материя) и, ако има проблем, той се вижда. Вторият е фиброгастроскопия за оглед на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника и е по-прецизен. Тъй като през устата влиза тънка оптична тръба и това е доста неприятно за пациента, е най-добре изследването да се направи под пълна упойка. „Процедурата е не повече от 15-20 минути, като самият оглед е само няколко минути. Прави се на гладно. А това, че не се пие вода, е нужно заради поставянето на упойка“, обяснява д-р Петков.

Гастритът най-общо се дели на остър (eрозивен) и хроничен

Причините често са: прием в повече на алкохол, на пикантни, горещи или студени храни, на аспирин и медикаменти от групата на нестероидните противовъзпалителни средства, изписани от невролози или ортопеди. По-разпространени са хроничните гастрити. Те се делят на автоимунен тип А, който води до атрофия на стомашните жлези в корпуса на стомаха, и бактериален тип Б. Причина за втория е инфекция с хеликобактер пилори. „В последните десетилетия тази бактерия е честа причина за гастрит и язва, тъй като уврежда лигавицата на стомаха и на дванадесетопръстника“, пояснява гастроентерологът. Лечението включва антибиотична комбинация и приемане на препарат, който блокира протонната помпа. Тя участва в последния етап на синтезирането на солна киселина в стомаха. Така че с препарати като омепразол, пантопразол, езомепразол се блокира продукцията на солна киселина, която оказва неблагоприятен ефект при хора с гастроезофагеален рефлукс и язвена болест на хранопровода, стомаха или дванадесетопръстника. Неинвазивен метод за изследване на хеликобактер пилури е серумният тест с кръвна проба. При него се изследват антителата срещу тази бактерия, но е по-неточен. В последните години се прави изследване на антиген на хеликобактер пилури от фекална проба, която дава наличие или отсъствие на този причинител. И методът е по-достоверен.

Отварата от лайка помага

При болки в стомаха за 24 часа може да се направи диета и да се пие само билкова отвара от липа или лайка, и след това внимателно да се премине към захранване, като се избягват пържените и пикантните храни, киселото, соленото. Да се предпочитат варени и печени ястия с по-малко подправки. Да не се приемат газирани напитки, а кафето и цигарите, особено на гладно да се ограничат, защото стимулират продукцията на солна киселина. Проблем често създават домати, краставици, грозде, диня. Супите и картофите обикновено помагат.

Важно

Причина за газовете най-често е възпаление на дебелото черво или заболяването дразнимо дебело черво в резултат на дисбаланс на нервната система, пренапрежение, стрес.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X