Напишете дума/думи за търсене

Как да предпазим децата от капаните на Facebook?

Модерността е нещо, което пъпли, превзема, оживява, заробва съществата ни. Нещо, което ни обърква понякога, а понякога ни примамва в лоното на виртуалния ексхибиционизъм, населил пространството на Facebook. Живеем във времена на дигитално съществуване. В интернет се влюбваме, в интернет се сприятеляваме, в интернет са децата ни. С появата на социалните мрежи се е увеличила и употребата на компютри от тийновете, които поне по 10 пъти на ден проверяват Facebook страницата си.

Това ниво на онлайн ангажираност повишава риска от кибертормоз. Все повече деца страдат от Facebook депресия (нов феномен, предизвикан от разприятеляването). Да не говорим, че са изложени на неуместно за годините им съдържание. Разбира се, не може да предпазим децата си от всичко в този свят, но поне може да редуцираме опасностите, които ги дебнат във Facebook.

Ако наложите възрастови граници, може и да е добър старт. Знаете ли, че в политиката на Facebook е да не се допускат лица под 13 години в пространството на социалната мрежа? Разбира се, всеки, на когото не му е угодно, лъже за годините си. Ако все пак детето ви си е направило профил въпреки вашата препоръка да не го прави, винаги може да докладвате на екипа на Фейса, който ще му забрани достъпа до услугите на мрежата. Няма нужда да сте копой или шпионин на всеки интернет ход на децата си, но е важно да сте наясно с онлайн предпочитанията на наследниците си. В кои сайтове влизат, с какви хора общуват.

Нямате нужда от частен детектив, за да намерите отговор на тези въпроси. Кажи ми какви са офлайн приятелите ти, за да ти кажа какви са те в интернет.

Сключете сделка – да имате достъп постоянно до профила на малолетното си дете, ако иска да прекарва известно време в социалните мрежи. Да, не остава много от опазването на личното пространство, но по-добре така, отколкото бъдещи посещения в комуни за наркомани или в ареста.

Дръжте компютъра на видно място. Ако мониторът винаги е пред погледа ви, ще сте много по-спокойни и наясно за виртуалния живот на детето си. По този начин ще имате и адекватен поглед върху снимките, които то качва в интернет.

Бъдете добър пример в използването на социалните мрежи. Ако непрекъснато «проверявате нещо», пишете статуси и коментирате, то със сигурност не давате добър пример на детето си. Когато посегнете към Facebook, огледайте се за малките човечета около вас.

Когато купувате телефон на детето си, не го сдобивайте със смартфон. Има време за умни джаджи. Колкото е по-опростен апаратът, толкова възможността да може през него да влиза в социалните мрежи изтънява.

Научете детето си на онлайн репутация. Интернет е коварно място, в което грешките не се изтриват и винаги се помнят. Отпечатъците в нета, които оставяш, моментално замърсяват виртуалното ти досие.

Запознайте детето си с опасностите в интернет. По-добре го предупредете за хищниците педофили, които дебнат от кьошетата на компютъра. По-добре една-две безсънни нощи, отколкото цял живот да се оглежда през рамото си от страх да не се превърне отново в жертва на някакъв перверзник. Не дай Боже!

Използвайте филтриращ софтуер

Слава Богу, има достатъчно програми, с които може да правите мониторинг на използването на интернет от вашето дете. Те ви дават информация за времето, какво точно е публикувало в интернет и прочие. Едни от най-популярните софтуери са Net Nanny и PureSight PC. Благодарение на тях може да наблюдавате активността на хлапетата си в социалните медии, да блокирате чатовете им, да филтрирате съдържание. Може да правите мониторинг и на телефоните с My Mobile Watchdog.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X