Напишете дума/думи за търсене

Внимавайте с „ол инклузив”-а и пийте много вода

Цяла зима се опитваме да влезем във форма за летния сезон. И когато най-сетне се отпуснем на шезлонга на плажа, мигом забравяме вложените усилия и стремежа към здравословен живот. Все пак, има начин да се насладите пълноценно на заслужената ваканция, без да нанасяте вреди на здравето си.

В дните преди заминаването сме заети главно с плажния си гардероб – подхожда ли банският на пареото, колко дрехи да вземем за децата, какъв фактор слънцезащитно мляко да купим. Рядко обаче се замисляме как ще храним по време на отпуската. Затова често си позволяваме да пропуснем закуската, разрешаваме на децата всекидневно да се тъпчат с чипс и сладолед, а основното количество харана приемаме вечер. И накрая кантарът сочи няколко килограма в повече, а някои стари болежки досадно се обаждат. Не е ли по-лесно да помислим предварително как и къде ще се храним?

Ол инклузив

Най-трудният изпит за всички, които се опитват да хапват здравословно, са хотелите по схемата „ол инклузив”. Отрупаните с ястия маси мълчаливо ни подмамват да се отпуснем, понеже на почивка всичко е позволено. И ние безропотно препълваме чиниите от шведската маса, защото се усещаме длъжни да опитаме от всичко. Не забравяйте обаче, че това не е безплатна храна – просто сме платили предварително, за да имаме право на избор. Предлагаме ви няколко лесни трика, които ще ви предпазят от злоупотреби пред шведската маса: 1. Не бързайте да пълните чинията с храна – разходете се, огледайте асортимента и тогава решете какво ви се яде; 2. Диетолозите съветват да приложите едно правило, когато се храните „ол инклузив”: вземете една голяма чиния и я разделете на две, а след това едната половина – на още две.

Най-голямата зона напълнете със салати и плодове. В една от малките половинки сложете месо или риба, а последната част напълнете с гарнитури. Така менюто ви ще е идеално балансирано; 3. Опитайте се да пиете само вода, вместо консервирани плодови сокове и газирани напитки (в литър фреш има 300 – 400 калории); 4. Не се увличайте с десертите. В едно парченце чийзкейк или шоколадов мус има около 600 калории. По-освежаващо ще е да ги замените с пресни плодове; 5. И още един съвет: поговорете с останалите гости на хотела на тема храна – освен че е лесен начин да осъществите контакт, ще се снабдите и с полезна информация за съдържанието на шведската маса.

В ресторанта

На първо място, огледайте се какво хапват останалите гости на ресторанта – така ще прецените размера на порциите. Игнорирайте различните промоции, в които при поръчване на определно ястие се предлага подарък – освен че те често са със съмнително качество, може да се окаже, че и не са вкусни. Избирайте ястия, приготвени на скара, избягвайте пържените и панирани храни и тези, които видимо са приготвени с повече мазнина. Поискайте да ви донесат соса към салатата отделно – така ще си спестите 400 – 600 калории.

Предпочитайте прозрачните супи – крем супите в ресторантите обикновено се приготвят с богата на мазнини сметана. За гарнитура избирайте ориз и варени картофи пред чипс. На всяка чаша вино изпивайте поне две чаши вода. Що се отнася до екзотичната кухня, съветът е първите няколко дни да не прекалявате с ястията от местни продукти, тъй като стомахът трудно се настройва на новия режим. Освен това, когато си подбирате храна, задължително се доверявайте на обонянието си – носът е най-верният ви помощник, който ще ви подскаже подходящо ли е дадено блюдо за вас.

Ако си готвите сами

Вече има много апарт-хотели, почивката в които позволява сами да се грижите са храната си. Ако сте в чужда страна, проверете в речника или в интернет основни думи, като например „мазнина”. Калориите се изписват еднакви на всички езици – kcal. Бъдете внимателни, ако на опаковката е отбелязано твърде малко количество мазнини – възможно е да става дума за една порция или за 100 грама от продукта. Проверете за надпис с малки букви на гърба или на дъното на опаковката, за да установите истинското количество на мазнините. Най-добре подбирайте продукти, чието качество ви е познато.

Здравословно на плажа

Има начин на плажа да се погрижите за здравето и фигурата си, без да се лишавате от вкусна храна. Нарежете на ивици моркови и краставици, сложете ги в кутия с лимонов сок и ги вземете на плажа. Морковите съдържат много каротен – оранжев пигмент, който зарежда с енергия, подобрява тена и защитава кожата от вредното въздействие на слънцето. Краставиците са перфектен за фигурата зеленчук, тъй като са богати на вода.

Те се усвояват прекрасно, извеждат токсините от организма и подобряват храносмилането. Динята е най-забележителният летен деликатес. С нея спокойно може да замените висококалоричният сладолед, докато събирате тен. Освен че ще утоли глада и жаждата ви, динята съдържа ликопен – вещество, което действа като UV филтър, придава свеж вид на лицето и предпазва от стомашни и сърдечносъдови заболявания.

Гроздето е ценен източник на антиоксиданти, които ще предпазят кожата ви от състаряване под ярките слънчеви лъчи. Заменете чипса и солетите със сурови ядки, които съдържат много витамини, микроелементи, аминокиселини и белтъци. Но помнете, че са високо калорични, така че не се увличайте. В жегата тялото ни губи много влага, която може да компенсирате с обилни количества вода и две – три чаши зелен чай.

Основни правила:

Не променяйте рязко обичайния си режим на хранене. Не пропускайте закуската, дори и да сте станали по-късно – плод или малко овесени ядки са достатъчни, за да ви заредят с енергия. Ако не почивате по схемата „ол инклузив”, помислете предварително къде ще обядвате и вечеряте – иначе гладът ни принуждава да поръчваме огромни количества, които после изяждаме, за да не разхищаваме храна. Избягвайте ресторантите за бързо хранене. Не забравяйте да консумирате редовно супи, кисело мляко, салати и много вода.

За децата

Много родители смятат, че с деца под три години не бива да се предприемат далечни пътувания. Други са убедени, че за пътешествията няма забранена възраст. Според лекарите няма еднозначен отговор на този въпрос. Родителите сами трябва да преценят всички „за” и „против”, като се съобразят с особеностите на поведението и здравето на детето. Всяко дълго пътуване за него означава не само нови впечатления, но и стрес. Ако става дума за рзлична климатична зона, имайте предвид, че приспособяването при децата трае по-дълго, отколкото при възрастните. Важна роля за успешната аклиматизация и комфортното пребиваване играе храненето.

Ако все още кърмите, няма никакъв проблем – храната за бебето винаги ви е под ръка. Ако детето вече консумира консервирани пюрета, най-добре е да се снабдите с цялото необходимо количество още от вкъщи – в противен случай съществува риск на място да не откриете тази смес, която ви е необходима. При условие че предпочитате сами да готвите на хлапето си, помислете предварително дали ще имате условия за това. Съмнително е, че в ресторантите персоналът ще се съгласи всекидневно да вари зеленчуци без сол и мазнина, а след това да ги пюрира.

При по-големите деца ситуацията изглежда по-лесна от към хранене, но всъщност има доста рискове. По време на отпуска възрастните често си позволяват да хапват по-нездравословни и калорични продукти, обаче за децата това не е допустимо. Ако по време на ваканцията позволявате на малчуганът да се тъпчат със сладолед, шоколад и пържени картофи, после трудно ще го убедите да мине на друга храна. Затова най-добрият вариант е да запазите обичайният му режим и по време на почивката.

Много е неприятно, когато дълго чаканата отпуска провокира стомашно-чревни разстройства при децата. За да ги избегнете, е важно особено през първите дни на новото място да спазвате някои основни правила: Избягвайте мазна и пържена храна – варените и печени ястия се преработват по-лесно и не предизвикават неочаквани реакции на организма. По възможност давайте на детето храната, с която е свикнало да се храни. Не рискувайте с екзотични блюда. Внимавайте хлапето да не преяжда. Давайте му повече течности – така ще избегнете дехидратацията, а също и запека, който редовно съпътства пътуванията. Следете продуктите да са свежи и качествени – имайте предвид, че в жегата храната има по-кратък срок на годност. Не купувайте хамбургери и дюнери – освен че се преработват по-трудно, те често се приготвят при съмнителни санитарни условия. Не купувайте продукти от местните улични продавачи.

Особено рискови са храните, съдържащи крем, майонеза, различни сосове, охладените месни, рибни и яйчени ястия – в горещините в тях лесно се размножава опасна за човека микрофлора. Често смяната на питейната вода предизвиква стомашни разстройства, затова купувайте бутилирана вода. Най-добрият вариант е да обливате с бутилирана вода предварително измитите плодове и зеленчуци, които давате на децата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X